SAMARBEID: Bill Gates og statsminister Jens Stoltenberg har diskutert Det globale fondet ved en rekke anledninger. Foto: Scanpix/Heiko Junge

Kjendisfondet skulle redde de fattige - rammet av grov korrupsjon

Sverige og Danmark fryser midlene - Norge fortsetter investeringen

(VG Nett) Bill Gates og Bono har gått i spissen for Det globale fondet. Nå er fondet så hardt rammet av korrupsjon at land og kjendiser løper om kapp for å trekke seg ut.

Hans Henrik Torgersen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Da Det globale fondet for bekjempelse av Aids, tuberkulose og malaria ble etablert ble det omtalt som det største kollektive krafttaket mot alvorlige sykdommer i den tredje verden.

Statsminister Jens Stoltenberg har hele tiden vært en tydelig støttepilar, og Norge har investert flere hundre millioner kroner årlig siden starten i 2002.

Nå fryser både danske og svenske myndigheter sine bidrag til fondet. Norge har på sin side ingen planer om å gjøre det samme - til tross for at fondet lider kraftig under korrupsjon og svindel.

Det innrømmer fondets direktør, professor Michel Kazatchkine, ifølge Berlingske Tidende.

Danmark fryser bidragene

I de prosjektene man har ettergått viser det seg at to tredjedeler av pengene har blitt borte i korrupsjon og svindel.

Nå vil Danmark, som har gitt bort 1,2 milliarder danske kroner, holde tilbake sitt bidrag for 2011. Etter planen skulle danskene ha delt ut 175 millioner i inneværende år.

- Min innstilling er at vi ikke utbetaler mer penger til fonden før jeg har hatt en god samtale med min svenske kollega, som er meget kritisk i forhold til korrupsjon med fondets midler, sier den danske utviklingsministeren Søren Pind.

Svenskene har allerede bestemt seg for å fryse landets bidrag på 85 millioner dollar i året, inntil ledelsen av fondet har fått kontroll på problemene.

Norge har vurdert

Norske myndigheter ble gjort klar over mislighetene i fjor høst. Utenriksminister Jonas Gahr Støre redegjorde for problemene da han ba Stortinget om å utvide investeringene fra 370 millioner kroner i året, som var bidraget fra 2008-2010, til 450 millioner kroner årlig i perioden 2011-2013.

- Utenriksdepartementets vurdering er at fondet selv har gode systemer for forebygging og avdekking av økonomiske misligheter. Systemene omfatter blant annet opplæring av ansatte, en uavhengig internrevisjonsenhet, varslingskanal og policy om åpenhet om rapporter fra internrevisjonen, skrev Støre i brevet som ble sendt 4. november 2010.

Til tross for at både Sverige og Danmark nå fryser sine investeringer, er det utenriksdepartementets vurdering at det norske bidraget skal betales inn som planlagt.

- Tiltro til fondet

- Da vi ble gjort kjent med disse sakene i oktober i fjor, ble det gjort en grundig vurdering av fondets håndtering av sakene og om det skulle få konsekvenser for videre bidrag. Som det fremgår av informasjonen vi la ut på våre nettsider i oktober i fjor og brevet til Stortinget, ble det besluttet å videreføre bidrag for 2011 fordi vi har tiltro til at fondet håndterer dette på en god måte, sier Marte Lerberg Kopstad ved utenriksministerens informasjonsavdeling til VG Nett.

- Vi holder tett kontakt med fondet og følger utviklingen i saken nøye. Fondet kan vise til svært gode resultater i kampen mot aids, tuberkulose og malaria, fortsetter hun.

Ifølge fondets administrerende direktør er det kun en mindre del av fondets mange milliarder som er berørt av den pågående korrupsjonsskandalen. Fondet kjemper for å få tilbakebetalt 34 millioner dollar som har havnet på avveie.

- Gjennomsiktighet er et ledende prinsipp i fondets arbeid, og vi forventer å bli holdt til de høyeste standarder, sier Michel Kazatchkine ifølge Berlingske Tidende.

Medisiner solgt på svartebørs

Revisorene som har gått gjennom regnskapene til fondet kan ikke si presist hvor mye penger som har forsvunnet. Grunnen til det er at man bare har undersøkt utdelingen av en mindre del av de nærmere 58 milliarder kroner som har blitt delt ut fra fondet siden starten i 2002.

I Mauritania ble 4,1 millioner dollar som skulle gå til bekjempelsen av HIV i landet borte. Ved hjelp av falske fakturaer klarte ukjente samarbeidspartnere å underslå 67 prosent av 3,5 millioner dollar gitt til kampen mot tuberkulose og malaria.

I Djibouti ble 3,1 millioner dollar brukt på dyre biler uten at det ble levert kvitteringer. 750.000 dollar forsvant fra en konto uten at det ble oppgitt noen forklaring.

Fondet har stoppet utbetalingene til Mali på 22,6 millioner dollar etter at man oppdaget at 4 millioner dollar ble brukt til formål som ikke følger instruksjonene til fondet. 15 personer er pågrepet, og landets helseminister gikk plutselig av uten at det ble gitt noen forklaring. Avgangen antas å ha sammenheng med avsløringene fra Det globale fondets revisorer.

På et mer generelt grunnlag har fondets revisorer påpekt at malariamedisin for flere millioner dollar har blitt stjålet og solgt på svartebørsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder