- Militæret konfronterer ikke demonstrantene

Demonstranter har stormet det egyptiske utenriksdepartementet og en statlig TV-stasjon

Hovedkvarteret til presidenten står i brann i Kairo

Minst 20 skal ha blitt drept i Egypt fredag

KAIRO/OSLO (VG Nett) Den egyptiske hæren ser ut til å trosse ordren om å stanse demonstrasjonene, melder flere medier.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Mørket har for lengst senket seg over Egypt. Men de voldsomme demonstrasjonene fortsetter med uforminsket styrke, og rasende egyptere fortsetter å trosse portforbudet som den forhatte presidenten Hosni Mubarak har innført i samtlige egyptiske byer.

Ifølge VG Netts reportere, som befinner seg på et hotell midt i sentrum av Kairo, er det fortsatt svært urolig i gatene.

VGNETTS REPORTERE I KAIRO: - Vi havnet midt i et sammenstøt

Til tross for at hæren har rykket inn i flere av de egyptiske byene hvor demonstrasjonene har herjet de siste dagene, melder flere nyhetsbyråer at de forholder seg helt rolige overfor demonstrantene.

- Militæret har ankommet Alexandria, men gjør ingenting for å konfrontere demonstrantene. De gir dem faktisk tommelen opp, rapporterer Al Jazeeras journalist Rawya Rageh.

Også i Kairo meldes det at de militære troppene blir møtt av jublende demonstranter fredag kveld.

VGTV: Her skyter politiet gummikuler mot demonstrantene

Samtidig melder Al-Jazeera at det ikke er politi å se i gatene i Alexandria by.
Der skal rasende demonstranter ha klart å tvinge politiet ut av gatene - og arrestert de tjenestemennene som ikke har kommet seg vekk.

Klokken 18.30 norsk tid melder nyhetsbyrået AP at demonstranter skal ha stormet det egyptiske utenriksdepartementet.
Også en egyptisk TV-stasjon skal ifølge Reuters ha blitt stormet fredag kveld. Presidentgarden skal nå være på vei til TV-stasjonen for å forsøke å få demonstrantene ut.

Samtidig melder flere nyhetsbyråer at flere demonstranter skal ha blitt drept i byen.

UD til nordmenn: Respekter portforbudet

Artikkelen fortsetter under bildet

KAOS: Maskerte demonstranter med egyptiske flagg marsjerer fortsatt i Kairos gater. gatebildet er preget av kaos, brann og aggresjon. Foto: AFP

Presidentents hovedkvarter i brann

I Kairo har VG Netts reportere orkesterplass til dramaet, samtidig som mørket er i ferd med å senke seg over byen. Tåregassen som har ligget som et teppe over Kairo de siste timene, siver ifølge VG Netts Erlend Skevik inn på hotellrommet deres i niende etasje.
Der fortsetter demonstrantene å vise sin avsky mot regimet til Hosni Mubarak, som har styrt landet i 30 år. Åtte personer er drept og over 800 demonstranter er arrestert i opptøyene.
Minst 870 personer skal ha så langt ha blitt skadet, ifølge Reuters.

Eksplosjoner, skudd og roping kan fortsatt høres i gatene, hvor tusenvis av demonstranter fortsetter å marsjere gjennom gatene.
Flere bygninger skal stå i brann, blant annet hovedkvarteret til National Democratic Party i sentrum av Kairo - som er selve symbolet på partiet som har styrt Egypt siden 1981.

VGTVS REPORTERE I KAIRO: - Vi havnet midt i et sammenstøt

Artikkelen fortsetter under bildet

MILITÆRET RYKKER INN: Pansrede militærvogner patruljerer i Kairos gater. Foto: AP

- Sammenstøt mellom politi og militære

Ubekreftede meldinger går ut på at det har oppstått sammenstøt mellom politiet og militære styrker.

Statlig TV i Egypt melder nå at landets militære har innført portforbud mellom klokken 17.00 i ettermiddag og klokken 06.00 lørdag morgen, norsk tid. Portforbudet gjelder både Kairo, Alexandria og Suez.
Demonstrantene svarte resolutt på portforbudet med å sette fyr på biler i gatene, og skal ifølge flere medier ikke vise noen tegn å å fjerne seg fra gatene.

VG Netts team i Kairo har de siste timene vært vitne til dramatikken i Kairos gater, hvor de fra et hotell i sentrum ser demonstranter kaste tåregassgranater mot politiet - som svarer med å skyte tilbake på demonstrantene med gummikuler.

Et teppe av tåregass ligger over hele sentrum av Kairo.

ER DU I EGYPT? Kontakt oss!

SKJØT PÅ DEMONSTRANTENE: politiet skjøt fredag ettermiddag mot demonstrantene med gummikuler. I både Kairo, Suez og Alexandria meldes det om at militæret rykker inn for å forsøke å få kontroll på demonstrantene. Foto: AP

Egyptiske myndigheter varslet fredag at president Hosni Mubarak ville holde en tale for Egypts folk klokken 18 norsk tid.
Denne varslede talen lar fortsatt vente på seg, og Al Jazeera spekulerer nå høyt rundt om hæren har overtatt makten, eller om presidenten har forlatt landet.

«Kairo er som en krigssone»

Ifølge CNN meldes det at Hosni Mubarak, presidenten som demonstrantene ønsker å få fjernet, skal tale til det egyptiske folk om kort tid.

Om talen vil ha noen dempende effekt, gjenstår å se.

- Akkurat nå er Kairo en krigssone. Det høres smell over hele byen. Folk forsøker å trenge gjennom politisperringene og inn til Tahrir, forteller VG Nett-reporter Lars Akerhaug, som er til stede i opptøyene i Kairo.

HVORFOR STARTET OPPTØYENE I EGYPT? Egypt-ekspert Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo svarte Tett på nett!

USAs utenriksminister Hillary Clinton ba demonstrantene om å demonstrere uten å utøve vold. Hun ba samtidig om at kommunikasjonen åpner internetttilgangen i landet igjen.

- USA støtter det egyptiske folks universelle menneskerettigheter, som inkluderer ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og retten til å demonstrere, sier Clinton.

- De har drept min bror

I Suez, som ligger øst for Kairo, skal en demonstrant ha blitt skutt og drept etter et fatalt sammenstøt med politiet. Den døde mannen ble fredag ettermiddag båret vekk fra gaten av sine venner og meddemonstranter, ifølge et vitne som nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

VG Nett møtte sent i går flere kampklare egyptere i hovedstaden Kairo. Det er forventet at flere titusener kommer til å ta til gatene i dag. Samtidig frykter de at demonstrantene vil bli slått hardt ned på.

- Mange kommer til å bli drept. Det kan bli et blodbad, sa aktivisten Hatem Khaled.

Samtidig som opptøyene er i gang har Wikileaks offentliggjort nye dokumenter som blant annet forteller om politibrutalitet i landet og om presidentens forsøk på å undertrykke journalister og bloggere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder