Israel: Vi vil stanse alle skip ** Lysbakken: Blokaden er uakseptabel

ADVARER: Utenriksminister Espen Barth Eide mener den israelske blokaden av Gaza er uakseptabel, og advarer blant annet sin regjeringspartner SV. Foto: AP

Barth Eide advarer mot å bryte Gaza-blokaden

(VG Nett) Utenriksminister Espen Barth Eide retter en klar advarsel til de norske aktivistene som i helgen vil gjøre et nytt forsøk på å bryte den israelske sjøblokaden av Gaza-stripen.

Artikkelen er over syv år gammel

Skipet «Estelle», med pro-palestinske aktivister er nå på vei mot Gaza-stripen. Ifølge organisasjonen Ship to Gaza forventes skipet å nå kysten av Gaza i løpet av helgen.

Ombord på skipet er blant annet stortingsrepresentant Aksel Hagen fra SV. Nå retter utenriksminister Espen Barth Eide en kraftig advarsel til sin rødgrønne alliansepartner.

- Norske myndigheter fraråder å forsøke og bryte den israelske marineblokaden, noe som er forbundet med stor fare, sier Barth Eide til VG Nett.

Stiller seg ikke bak

Barth Eide understreker at stortingsrepresentanten selv må «ta ansvar for sine egne handlinger», men gjør det samtidig helt klart at regjeringen ikke stiller seg bak aksjonen.

Han gjentar tvert imot advarselen fra sin forgjenger Jonas Gahr Støre som tidligere har fastslått at «aktivistene står i fare for bli utnyttet av grupper med andre motiver enn de ønsker å støtte».

Samtidig minnet han aktivistene på at varene som fraktes inn til Gaza går til en «Hamas-kontrollert økonomi».

- Jeg mener det fortsatt er grunn til en slik advarsel. Når det er sagt er det uttalte formålet for denne konvoien, etter hva jeg forstår, primært å gjøre en politisk markering og ikke å bringe varer inn til Gaza, sier Barth Eide.

- Det er for tiden ingen humanitær nød i Gaza. Det kommer varer inn på Gaza som er tilstrekkelig til å dekke befolkningens basale behov, påpeker han.

SV-leder Audun Lysbakken understreker at han ikke oppfatter utenriksministerens advarsel som kritikk av SV-representantens deltakelse i aksjonen.

- Blokaden av Gaza er etter SVs syn uakseptabel, og det er det Aksel vil markere med sin deltakelse, sier Lysbakken.

Kritiserer Norge

Israelske myndigheter har tidligere kritisert den norske regjeringen for å ikke legge nok press på norske aktivister som forsøker å bryte Gaza-blokaden.

Barth Eide bekrefter at slike konvoier har vært tema i flere samtaler de siste årene. Han frykter likevel ikke at det vil skade Norges forhold til Israel at en representant for et av regjeringspartiene deltar i en slik aksjon.

- Israelske myndigheter er vel kjent med Norges syn på denne typen konvoier og at norske myndigheter fraråder forsøk på å bryte den israelske marineblokaden, sier Barth Eide.

Vil stanse skipet

Israel har tidligere stanset de fleste forsøk på å seile inn til Gaza-stripen. I 2010 ble ni aktivister drept og flere israelske soldater alvorlig såret da israelerne bordet en internasjonal nødhjelpskonvoi.

I juni i fjor gjorde norske Gaza-aktivister et nytt forsøk på å nå Gaza, men skipene ble holdt igjen av greske myndigheter, og fikk aldri forlate Hellas.

Israel gjør det nå helt klart at skipet med de norske Gaza-aktivistene vil bli stanset før det når kysten. Talsmann for det israelske forsvaret (IDF), kaptein Bjørn Hermann, bekrefter overfor VG Nett at IDF vil stanse alle skip som forsøker å losse varer i Gaza.

- Vi opprettholder en internasjonal lovlig maritime blokade utenfor Gaza. Grunnen er en rekke forsøk å smugle inn våpen og ammunisjon som regelmessig blir anvendt mot Israels sivilbefolkning, sier Hermann.

Saken fortsetter under bildet!

DRAMATISK: Et forsøk på å bryte Gaza-blokaden i 2010 endte i et blodbad. Ni aktivister ble drept og flere soldater ble alvorlig skadet. Foto: AFP

Rakettangrep

De siste ukene har det igjen vært rettet en serie angrep fra militante grupper i Gaza mot Israel. Ifølge det israelske forsvaret er det bare i løpet av oktober skutt 45 raketter mot Israel. Israel har svart med å bombe en rekke mål i Gaza.

- Rakettangrepene rettet mot israelske befolkningssentra fra Gaza vil kunne gi Israel grunnlag for å iverksette visse tiltak for å hindre tilførsel av våpen og andre angrepsmidler til Gaza. Det er imidlertid ikke likegyldig hvordan eller hvor slike kontroll- eller tvangstiltak faktisk utøves, sier Barth Eide.

Utenriksministeren understreker samtidig at den israelske blokaden er uakseptabel.

- At det fortsatt planlegges konvoier mot Gaza, er et uttrykk for en utbredt frustrasjon internasjonalt knyttet til den israelske stengningen av Gaza. Jeg har forståelse for denne frustrasjonen. Selv om det ble gjort noen lettelser i 2010, er det fortsatt mange israelske restriksjoner som gjenstår, ikke minst når det gjelder eksport fra Gaza og fri bevegelse for personer, sier Barth Eide.

NYE ANGREP: De siste ukene har det vært nye, kraftige sammenstøt mellom Israel og militante grupper i Gaza. Her blir palestinere fraktet til sykehus etter et flyangrep mot Gazastripen lørdag kveld. Foto: Mohammed Salem, Reuters / NTB Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder