Libyske styrker har tatt seg inn i landet

PÅ VEI: Journalister på stedet melder om ville kamper og flere døde etter at Gaddafis styrker tok seg inn i Tunisia. Morten Rostrup i Leger uten grenser er på vei inn til byen. Bildet til høyre er tatt torsdag, da Gaddafis menn fortsatt holdt seg innenfor landegrensen. Foto: Leger uten grenser/ Reuters

Norsk lege på vei til krigssonen i Tunisia

(VG Nett) Gaddafi-lojale styrker har gått til angrep i den tunisiske grensebyen Dehiba. Morten Rostrup er på vei til byen hvor de harde kampene pågår.

Artikkelen er over ni år gammel

Av Harald Berg Sævereid og Kari Tone Sperstad

Konflikten i Libya tok en ny og dramatisk vending da oberst Gaddafis styrker fredag krysset grensen til Tunisia, på jakt etter opprørere. Fra grensebyen rapporteres det om harde kamper med både håndvåpen og artilleri mellom Gaddafis tilhengere og tunisiske styrker. Norske Morten Rostrup var ved 14-tiden fredag på vei inn til byen.

- Leger uten grenser har allerede et team på plass i grenseområdet hvor kampene foregår. Jeg har fått rapporter fra kolleger om at 15 mennesker er skadet, forteller den norske legen Morten Rostrup.

LES OGSÅ: Gaddafis menn skal ha krysset grensen til Tunisia

Opprørerne har holdt en grensepost på libysk side. Det er denne Gaddafi-styrkene nå prøver å ta tilbake.
Flere artillerigranater fra Gaddafi-styrkene har truffet mål i den tunisiske grensebyen, Dehiba, og en tunisisk kvinne skal ha blitt drept da en granat slo ned i en bygning i byen.

- Jeg kan ikke bekrefte tap av menneskeliv. For oss i Leger uten grenser blir det å ta oss av de skadede, stabilisere og sørge for at de blir tatt hånd om. Akkurat nå er jeg en times kjøretur fra grensen, sier Morten Rostrup på telefonen fra Tunisia.

Harde kamper i Misrata

Han er nettopp ankommet landet for igjen å kunne bidra til Leger uten grensers livreddende arbeid. For halvannen uke siden sto han midt opp i det menneskelige dramaet som utspilte seg i den strategisk viktige libyske byen, Misrata. Der pågikk det harde kamper mellom pro-Gaddafistyrker og de libyske opprørerne. Morten Rostrup har i en årrekke jobbet i flere av verdenskonfliktområder for Leger uten grenser. Den erfarne norske legen
er igjen på farten for å redde liv, etter noen dagers opphold hjemme i Norge.

Humanitær krise

Tidligere i dag ble det rapportert av Gaddafi-styrker, som har tilhold ved flyplassen i Misrata, skjøt granater som slo ned i flere områder rundt byen hvor det bor sivile. To mennesker skal ha blitt drept i kampene i byen, begge ble brakt til Hikma sykehuset i Misrata. Den ene av de døde, en middelaldrene mann, satt utenfor huset sitt dag han ble truffet i brystet. Han døde senere av skadene.
Kampene om og i Misrata har pågått i to måneder og flere hundre er drept. Internasjonale hjelpearbeidere varsler om at det pågår en humanitær krise i Misrata, byen hvor det pågår kontinuerlige kamper og hvor initiativ og overtak skifter mellom opprørerne og Gaddafis styrker.

Les også

 1. Gaddafis menn skal ha krysset grensen til Tunisia

  (VG Nett) Det er brutt ut voldsomme kamper mellom libyske og tunisiske styrker i den tunisiske grensebyen Dehiba.
 2. Libyerne kan gå tomme for mat innen to måneder

  Libyerne vil gå tomme for mat i innen to måneder dersom det ikke blir satt i verk tiltak for å fylle opp matvarelagrene…
 3. USA: - Gaddafi-soldater utstyres med Viagra

  USAs FN-ambassadør Susan Rice hevder at libyske regjeringssoldater i økende grad bruker voldtekt som våpen og at noen av…
 4. NATO-fly feilbombet opprørere i Misrata

  Tolv libyske opprørere ble drept og fem ble såret da NATO-fly ved en feil bombet dem i byen Misrata onsdag, opplyser en…
 5. Skip til havn i Misrata for å evakuere flyktninger

  Et skip som er sendt for å evakuere et tusentall utenlandske migranter fra Misrata, la onsdag til kai etter å ha…
 6. CIA-sjef skryter av Gaddafi og Assad

  (VG Nett) De hardt pressede diktatorene Muammar Gaddafi og Bashar al-Assad får ros fra tidligere CIA-sjef Michael Hayden.

Mer om

 1. Libya

Flere artikler

 1. Gaddafis menn skal ha krysset grensen til Tunisia

 2. Norske hjelpearbeidere nektes å hjelpe

 3. Her bomber NATO Gaddafis stridsvogner

 4. VG Nett er på plass i Libya: «Gaddafi er en gal løgner»

 5. Tidligere danskebåt i skuddlinjen i Libya

Fra andre aviser

 1. Libyske styrker til angrep på tunisisk grenseby

  Aftenposten
 2. Libyske styrker angrep by i Tunisia

  Fædrelandsvennen
 3. Libyske granater rammer igjen Tunisia

  Fædrelandsvennen
 4. Jubler over bombetreff, frykter hevn

  Aftenposten
 5. Bomberegn like ved Gaddafis bolig

  Bergens Tidende
 6. – Gaddafi overlevde NATO-angrep

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no