SKADET: En gutt får behandling etter å ha blitt skadet i kamper mellom Houti-opprørerne og pro-regjeringsstyrker i byen Taiz.

SKADET: En gutt får behandling etter å ha blitt skadet i kamper mellom Houti-opprørerne og pro-regjeringsstyrker i byen Taiz. Foto: Anees Mahyoub Reuters

Redd Barna: Saudi-ledet koalisjon bak 23 alvorlige krigsforbrytelser mot barn i Jemen

En ny rapport hevder at den Saudi-ledede koalisjonen i fjor sto bak flere titalls dødelige angrep i Jemen som både skadet og drepte barn, og der sykehus og skoler ble bombet.

Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Selv i krig finnes det regler, og nettopp det å bombe boligområder, skoler og sykehus hvor det finnes sivilbefolkning og barn, det er krigsforbrytelser, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna, til VG.

Krigen i Jemen beskriver hun som «et helvete på jord». De stridende partene er mange, og lokalbefolkningens lidelser øker i omfang. Hungersnød og kolerautbrudd er noen av de ekstreme konsekvensene som flere år med krig har ført til.

Les også: Egeland slår full alarm om Jemen: – I tilnærmet fritt fall mot avgrunnen

FLYKTNINGER I EGET LAND: Tusenvis av barn er rammet av krigen i Jemen. Flere av dem har blitt flyktninger i sitt eget land, som disse barna i en flyktningleir i nærheten av Jemens hovedstad Sana. Foto: Khaled Abdullah Reuters

Mener Saudi-koalisjon står bak forbrytelser

Den arabiske militærkoalisjonen ledet an av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til angrep mot den lokale Houti-militsen, som hadde tatt kontroll over Jemens hovedstad Sanaa september året før.

I en ny rapport fastslår Redd Barna og Watchlist at de kan dokumentere at nettopp denne koalisjonen står bak 23 krigsforbrytelser mot barn i Jemen i 2016. Ifølge organisasjonen er disse bekreftet av uavhengige, internasjonale organisasjoner.

De 23 svært alvorlige krigsforbrytelsene inkluderer blant annet et angrep på en begravelse som drepte mer enn 140 mennesker, et angrep på en overfylt markedsplass hvor 25 barn døde, bombing av en skole for blinde, og flere luftangrep på ikke-statlige organisasjoners medisinske fasiliteter.

Les også: Her får Saudi-arabisk generalmajor se bilder av skadede barn i Jemen

Vil ha koalisjonen på «shaming»-liste

Sammen med Watchlist krever nå Redd Barna at FN inkluderer militærkoalisjonen på listen over parter som begår lovbrudd mot barn i væpnede konflikter, kjent som «list of shame», i FNs årlige rapport om barn i væpnede konflikter. Det forventes at rapporten vil bli publisert i august.

– Den mekanismen verdenssamfunnet har er at vi kan holde partene ansvarlige. Det er fem ulike kategorier om overgrep mot barn, og det er uten tvil at den Saudi-ledede koalisjonen har begått denne typen overgrep. Da skal FN sette dem på listen, sier Hegna.

RAMMET AV ANGREP: Denne jemenittiske gutten ble såret da den Saudi-ledede koalisjonen skal ha utført et luftangrep mot en skole i en nordlig del av Jemen i fjor sommer. Angrepet skal ha drept ti barn, ifølge Leger uten grenser, skriver AFP. Foto: Mohammed Huwais AFP

Les også: Norge eksporterte militært materiell til Saudi-Arabia for 733 millioner

Ifølge Redd Barna kan det å bli inkludert på FNs «list of shame» kunne føre til internasjonale sanksjoner.

Koalisjonen var på listen en kort periode i 2016, for lovbrudd begått året før, men ble fjernet igjen etter det Hegna beskriver som intensiv lobbyvirksomhet av Saudi-Arabia.

– Nå har FN og den nye generalsekretæren mulighet til å rette opp feilen fra i fjor, og sørge for at koalisjonen, sammen med de andre partene, kommer på listen, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Les også: Human Rights Watch: Saudi-Arabia dreper med klasebomber i Jemen

Enorm krise

Rundt 4000 barn er drept eller rammet av alle aktørene i konflikten siden den startet i 2014. For øyeblikket er Jemen blant flere land som er rammet av hungersnød. Dessuten har landet blitt rammet av en koleraepidemi, som blant annet Leger uten grenser beskriver om «ekstremt kritisk».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder