Større jordskjelv registrert i Tyrkia og Hellas – minst to drept

Jordskjelvet ble merket både på Kos, Rhodos og Bodrum i Tyrkia. Ifølge AFP har minst to mennesker mistet livet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Et jordskjelv med styrke på 6,7 på Richters skala er registrert utenfor byen Bodrum sør-vest i Tyrkia, melder USGS. Opptil ti etterskjelv på mellom 4 og 4,7 på samme skala er målt i havet mellom den greske øya Kos og Bodrum.

Det sterkeste ble målt klokken 01.31 natt til fredag, lokal tid. Ifølge Reuters er oppsto jordskjelvet rundt 10 kilometer under havbunnen utenfor Bodrum.

Ordfører George Kyritsis på Kos sier til Reuters at minst to personer er meldt omkommet på den greske ferieøya. Over 120 personer skal være skadet, ifølge greske myndigheter. I Tyrkia er så mange som 70 skadet, skriver The Guardian.

KNUST:Utenfor West Bar på Kos ligger murstein og barstoler om hverandre etter jordskjelvene som rammet Tyrkia og Hellas natt til fredag. Foto: VG-tipser

VG får natt til fredag flere henvendelser fra nordmenn på Kos og Rhodos som sier de har merket et jordskjelv. Det fortelles også om skader på mennesker og bygninger.

Bodrum-ordfører Osman Gurum, sier ifølge nyhetsbyrået at skjelvet kun har ført til mindre sprekker på noen gamle bygninger i den tyrkiske byen.

Les vitnebeskrivelsene: To døde der Maria er bartender

EMSC: Unngå strender

Ifølge det europeiske seismologiske senteret EMSC er det følt minst femten etterskjelv i kveldstimene i og rundt Tyrkia.

– En liten tsunami er bekreftet. Unngå strender i området, men dere er trygge på høyere høyder, tvitrer EMSC.

Borgermesteren på øya Kos sier flere er skadde etter jordskjelvet og at det har forårsaket ødeleggelser.

Lars Davidsen (23) fra Sandefjord sier til VG på telefon at han og flere kamerater satt i bargaten på Kos da de merket jordskjelvet.

– Bakken ble som gelé, og vi så at toppen av flere bygninger raste ned. Flere personer ble truffet av steinblokkene. Vi blir bedt om å bevege oss opp i høyden, sier han til VG.

SKADER: Nordmenn som ringer VG forteller om sammenraste bygninger og skader på personer. Dette bildet ble sendt inn fra Kos. Foto: VG-tipser

– Så flere hardt skadede

Jan Erik Stensrud, som jobber med West bar på Kos, forteller til VG at han hørte et voldsomt smell og at en vegg i baren plutselig raste ned.

– Alt i hyllene falt over meg. Da vi dro ut så vi flere hardt skadede mennesker i gatene. Jeg så flere mennesker som kunne være døde i gatene. Jeg prøvde å gi førstehjelp til flere, sier Stensrud, som forteller at han har sett flere bygninger som har rast sammen.

– Nå prøver vi å ta bare på hverandre.

I Bodrum: – Hele byen er mørklagt

Tilstanden på Rhodos virker å være mindre alvorlig enn på Kos, mener vitner VG har snakket med. Kai Sagen, fra Kirkenær i Hedmark, er på Rhodos og forteller at han følte et lite skjelv og at han ikke har sett noen skader.

Pål Jahren sier han merket et skjelv og sier at ting flyttet på seg. Magnus Ruud fra Bærum forteller at han var i bargaten på Rhodos, men at han ikke merket skjelvet. Han forteller at bargaten nå har åpnet igjen.

Karoline Ruud (25) fra Lørenskog er i Bodrum i Tyrkia på ferie med sine foreldre, og forteller til VG at hun lå på sengen på hotellrommet og så på film da hun kjente det første skjelvet.

ØDELEGGELSER: Det er fortsatt uklart hvor store ødeleggelser og skader som har oppstøtt som følge av skjelvene. VGs lesere sender fortsatt inn bilder av sammenraste bygninger, som her på Kos. Foto: VG-tipser/Lars Davidsen

– Jeg tok med meg lakenet mitt og løp opp i etasjen over for å få foreldrene mine ut. Mens skjelvet pågikk løp vi ut på gaten. Hotellet er rett ved strandkanten, og nå sitter vi over hundre mennesker ute på gaten. Noen i bare undertøyet. Hele byen er mørklagt, men jeg kan ikke se noen tydelige skader på bygninger herfra. Alle er evakuert fra hotellene i nærheten. Det har kanskje vært ti etterskjelv i etterkant av det første, sier hun til VG.

UD: – Arbeider med å skaffe oversikt

– Vi er kjent med at det har vært et større jordskjelv i Tyrkia og Hellas, sier pressetalsperson Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til VG.

– Vi arbeider gjennom natten med å skaffe oversikt over situasjonen. Vi har foreløpig ikke mottatt informasjon som tilsier at norske borgere kan være blant de omkomme eller skadde, men det er for tidlig å bekrefte dette, sier hun.

UD påpeker at det er viktig å følge råd fra lokale myndigheter. Vi oppfordrer nordmenn i området til å ta direkte kontakt med sine pårørende.

– Vi oppfordrer også nordmenn i området til å registrere seg på reiseregistrering.no, slik at norske myndigheter kan formidle eventuell informasjon.

Venter forsinkelser

På Oslo lufthavn Gardermoen er avgangene til Kos utsatt. Pressekontakt i SAS, Fredrik Henriksen, sier at SAS har fire avganger fra Skandinavia i dag, og at samtlige avganger foreløpig har forsinkelser på opptil 3,5 til 5 timer.

Flyplassen på Kos har sagt at ingen fly kan lande der foreløpig, og derfor er avgangene utsatt.

Reiseselskapet Ving har nå rundt 2200 norske turister på Rhodos, og i underkant av 350 gjester på Kos. Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving, Tonje Løkaas Fossum, sier at det ikke er kommet inn meldinger om at noen gjester er skadet. Reiseselskapet har sendt sms til alle gjester i natt, og Fossum sier at Ving følger utviklingen tett.

Reisebyrået Tui har en del norske kunder i de jordskjelvrammede områdene, inkludert rundt 100 på Kos. De har vært i kontakt med dem gjennom natten, og fredag morgen var det ingenting som tilsa at noen var skadet, forteller pressevakt Nikolai Johnsen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder