ØDELEGGELSER: Redningsarbeidere søker etter ofre for et jordras i Teresopolis, Brasil. Foto: Afp

Regn og flom tar liv i Brasil

Oversvømmelser og jordskred har satt landsbyer og byer under vann og gjørme og kostet minst 335 mennesker livet i det sørøstlige Brasil.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I Teresópolis, nord for Rio de Janeiro, har åssider og elvebredder gitt etter for store nedbørsmengder, og folk er blitt begravet av jordmassene. Minst 130 personer har mistet livet bare i Teresópolis, og rundt 50 skal også være savnet.

- Det er den største katastrofen i byens historie, sier ordfører Jorge Mario Sedlacek til TV-kanalen Globo.

Han forteller at redningsarbeidere er på vei til de hardest rammede områdene, og at minst 1.000 mennesker er blitt hjemløse i byen, en pittoresk by i Serrana-regionen i de bratte fjellene bak Rio de Janeiro.

BBC melder at minst 335 mennesker nå skal være døde

Les mer: - Minst 257 døde i Brasil-katastrofe

Sjefen for sivilforsvaret, Flavio Castro, advarer om at dødstallet kan stige kraftig etter hvert som redningsmannskapene når fram til de isolerte områdene.

På fire timer onsdag morgen kom det like mye nedbør som det ellers pleier å gjøre på en måned i området, ifølge Sedlacek.

Avskåret

Minst 20 mennesker er omkommet i Petrópolis og 107 i Nova Friburgo, også i Serrana-regionen, som står under vann og gjørme, mens 13 er bekreftet omkommet i São Paulo denne uken.

Les videre under bildet ...

REDDES: Redningsarbeidere transporterer en overlevende etter jordskredet i Teresopolis. Ifølge myndighetene i Brasil har 230 mennesker mistet livet i området. Foto: Afp


Veier har rast sammen, og hundrevis av innbyggere er isolert fra omverdenen i Serrana-regionen. Transporten er lammet i området, og strømmen er gått i mange av byene.

- Jeg så seks lik i gaten, forteller Antonio Venancio i Teresópolis. Huset hans er fullt av gjørme, men står fortsatt.

- Vi vet bare ikke hva vi skal gjøre stilt overfor noe så fælt, sier han.

Hjelp flys inn

Guvernøren i delstaten Rio de Janeiro, Sergio Cabral, sier at han har bedt marinen stille fly til rådighet for å frakte redningsmannskaper og utstyr til regionen, som er avskåret fra omverdenen på grunn av oversvømte veier.

I Nova Friburgo er tre brannmenn savnet etter at de ble begravd i et jordskred mens de arbeidet med å hente ut ofre.

Et annet sted kollapset et treetasjers hus, og tre mennesker, blant dem to barn, mistet livet.

Det er ikke uvanlig at kraftig nedbør fører til jord- og søleskred i Brasil i januar og februar. I løpet av en to måneder lang periode i fjor mistet 196 mennesker livet.

Verst rammet er gjerne slumområder og andre fattige nabolag som ofte er bygd ulovlig oppover bratte skrenter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder