Mystisk fugle- og fiskedød ryster amerikansk delstat

UTENRIKS

(VG Nett) Nyttårsaften regnet 2000 døde fugler ned fra himmelen i byen Beebe i Arkansas. Nå er over 100.000 fisk funnet døde på land - i samme delstat.

Publisert: Oppdatert: 07.01.11 19:29

Arkansas Game & Fish Commission, som er delstatens viltnemd, har nok å gjøre etter de mystiske fugle- og fiskedødsfallene de siste dagene.

Mens de to tusen døde svartrostene falt fra himmelen i Beebe nyttårsaften, ble den døde fisken funnet ved Arkansas River langs en strekning på tre mil mellom Ozark Dam og Highway 109 Bridge i Franklin county.

Ifølge den lokale nyhetskanalen Todays THV ble de første døde fiskene oppdaget allerede i forrige uke.

Kan være sykdom

Game & Fish frykter nå at fisken, som er av typen drumfish, er forgiftet, eller smittet av samme aggressive sykdom.

- Vi fikk en telefon forrige uke fra en slepebåtoperatør som fant fisken ved elvebredden. Vi sendte umiddelbart inspektører til området for å undersøke situasjonen, sier Keith Stephens i Game & Fish til THV.

For å forsøke finne dødsårsaken er det tatt flere prøver av vannet i elven. Enkelte av fiskene som ble funnet var fortsatt i live, men svært syke. Disse er sendt til testing ved University of Arkansas i Pine Bluff.

Ifølge Keith Stephens er det ikke uvanlig at fisk dør som følge av sykdom, men omfanget er sjeldent så stort som i dette tilfellet.

Det er ikke innført fiskeforbud i elven, men myndighetene advarer mot å spise fisk som allerede er død.

Analyser

Parallelt med undersøkelsene av den døde fisken forsøker samme viltnemd å løse mysteriet med fuglene.

Mellom 2000 og 3000 døde fugler er så langt samlet opp etter en over ti timer lang ryddeaksjon, opplyste borgermester Mike Robertson mandag.

Det skal så langt ikke være funnet spor etter gift, ifølge viltnemnda.

Fugleregnet startet ved ellevetiden nyttårsaften, da politiet i Beebe mottok en lang rekke meldinger om døde fugler som falt fra himmelen. Fuglene landet på tak og i hager over en strekning på mer enn halvannen kilometer.

Ifølge Robertson er årsaken foreløpig ukjent. I likhet med fisken er fuglene sendt til University of Arkansas for nærmere undersøkelser.

Tornado

Samtidig som død fisk flyter på land, og døde fugler faller fra himmelen, er Arkansas' innbyggere plaget med kraftig uvær.

Tre personer er døde, flere er skadet og hus er knust til pinneved, etter at en tornado slo inn over nordvestlige deler av staten nyttårsaften og 1. nyttårsdag, skriver AP.

Her kan du lese mer om