NASA skal krasje med månen to ganger

(VG Nett) Fredag skal NASA krasje med månen to ganger på jakt etter is. - Dette er en stor begivenhet, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Klokken 13.30 norsk tid fredag krasjer den første satellitten inn i et krater på månens sørpol med en fart på 95.000 kilometer i timen. Det voldsomme sammenstøtet skal filmes og dokumenteres av en satellitt som skal krasje fire minutter senere.

- Poenget er at krasjen skal virvle opp støv for å finne ut om det er is på månen. Den første satellitten er 2,2 tonn. Det kommer til å bli en gigantisk eksplosjon, sier Røed Ødegaard.

Les også:Mer vann på Mars

Tror NASA finner is

FASCINERT: Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard mener treffene på Jupiter de siste årene viser at solsystemet vårt er langt mindre rolig enn vi har trodd. Foto: Petter Emil Wikøren

Satellitt nummer 2, som veier 700 kilo, følger etter gjennom støvskyen og sender resultatene om hva støvet inneholder til jorden.

- Jeg tror de finner vann. I det siste har det vært flere tegn til at det finnes vann på månen, men nå er håpet å finne ren is, som man fysisk kan ta opp med spade og tine, sier Ødegaard.

Les også:- Har funnet bevis for vann på månen

- Stor dag

Han mener et slikt funn vil være revolusjonerende med tanke fremtidige baser på månen.

- Finner NASA is fredag, vil det være et stort skritt for romforskningen. Om 20-30 år vil man kanskje huske datoen 9.oktober 2009 som dagen da man fant is på månen, sier Ødegaard entusiastisk.

Saken fortsetter under bildet

KRASJ: To deler av LCROSS-sonden krasjer i morgen inn i månens sørpol. illustrasjonsfoto: NASA

Kan ikke sees i Norge

Den planlagete krasjen skjer klokken 13.30 norsk tid, men siden det er midt på lyse dagen i Norge, blir det ikke mulig å se lysglimtet her.

- I USA kan man se det. Jeg kommer til å følge hendelsen på NASA-TV, sier Ødegaard.

Les mer om prosjektet på Knut Jørgens blogg(ekstern lenke)

Det er den øvre delen av observasjonssatellitten LCROSS som først krasjer i månens overflate.

- Eksplosjonen vil trolig bli skjult i krateret, men vi forventer at støvskyen kan sees gjennom et medium teleskop, sier Brain Day ved NASAs forskningssenter i Moffett Field i California til CNN.

Ifølge astronomi2009.no vil krasjen skape to kratere, hvor det største vil være 32 meter i diameter.

BLOGG:Knut Jørgens univers

MÅNEKRASJ: I dette krateret på månen skal satelittene krasje i morgen. Foto: AP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder