HOLDER VAKT: En nordkoreansk soldat står foran Unha-3-raketten som ble skutt opp natt til fredag. Foto: REUTERS

Nord-Koreas langdistanserakett styrtet i havet

Nordkoreanerne skulle feire landsfader Kim Il-sung da de skjøt opp en langdistanserakett fredag morgen. Men raketten styrtet etter kort tid ned i havet.

  • Målfrid Bordvik
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det opplyser forsvarsdepartementet i Sør-Korea, som fulgte rakettens bane etter at den ble skutt opp klokka 7.39 fredag.

- Raketten ble revet i stykker i lufta og begynte deretter å miste høyde, sier forsvarsdepartementets pressetalsmann Kim Min-seok.

Ifølge Japans forsvarsminister Naoki Tanaka var raketten i lufta i drøyt ett minutt før den styrtet i havet. Raketten skal ha falt ned i Gulehavet etter å ha gått 120 kilometer opp i lufta.

- Dette berører ikke vårt territorium i det hele tatt, sier Tanaka.

Før oppskytingen truet Japan med å skyte ned raketten dersom den nærmet seg japansk territorium.

Værsatellitt

Ifølge Nord-Korea var formålet med oppskytingen å sende opp en værsatellitt. Sør-Korea, Japan og USA mener på sin side at det egentlige formålet er en dårlig skjult test av en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder.

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle fordømmer oppskytingen.

- Dette er i strid med internasjonale regler, og det vil bidra til å øke spenningen på Koreahalvøya, sier han.

Nord-Koreas mislykkede oppskyting av en langdistanserakett fredag morgen er en provokasjon, mener Det hvite hus.

- Nord-Korea ender bare opp med å isolere seg ytterligere med slike provoserende handlinger og kaster bort sine penger på våpen og propaganda mens folket sulter, sier pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus.

Oppskytingen er ulovlig, fastslår han.

- Selv om den var mislykket, er det en provoserende handling som truer sikkerheten i regionen, sier Carney.

Markering av 100-årsdag

Langdistanseraketten het Unha-3. Den ble skutt opp fra en base nær grensa til Kina på Nord-Koreas vestkyst.

Oppskytingen av raketten var ment som et ledd i Nord-Koreas markering av 100-årsdagen for landsfader Kim Il-sungs fødsel den 15. april. Hans barnebarn Kim Jong-un er nå ny leder i landet etter at faren Kim Jong-il døde i desember.

Raketten hadde tre trinn. Det første skulle etter planen falle ned i havet mellom Koreahalvøya og Kina. Det andre trinnet lande i farvannene utenfor Filippinene.

Sørkoreanske kilder sier ifølge fjernsynskanalen YTN at de to første trinnene ikke skilte seg fra hverandre slik de skulle.

- Ekstrem provokasjon

Oppskytingen har vakt reaksjoner verden over.

- Nord-Koreas oppskytning er et klart brudd på FN-resolusjonen som forbyr enhver oppskytning ved hjelp av ballistisk raketteknologi. Det er en provoserende handling som truer fred og sikkerhet på den koreanske halvøya og i Nordøst-Asia, sier Kim Sung-hwan, Sør-Koreas utenriksminister.

Den britiske utenriksministeren, William Hauge, sier til BBC at han er dypt bekymret.

- Jeg oppfordrer Den demokratiske folkerepublikken Korea (DPRK) til å suspendere all kjernefysisk-relatert aktivitet og til å forplikte seg til å engasjere sge i det internasjonale samfunnet, sier Hauge.

Regjeringssekretær Osamu Fujimura i Japan er opprørt, og understreker at Japan har gjort gjentatte diplomatiske forsøk på å stoppe utskytningen.

- Selv om Nord-Koreas oppskyting var en fiasko, så var det en trussel mot Japan og vårt folk. Dette er en ekstrem provokasjon, og et alvorlig brudd på FNs-resolusjoner, sier Fujimura.

VGTV: Se animasjon av rakettoppskytingen

Saken fortsetter under bildet...

STYRTET: Et satellittbilde av rakettoppskytingsbasen Tongchang-ri i Nord-Korea. Fredag morgen ble langdistanseraketten Unha-3 skutt opp fra basen, men drøyt ett minutt senere skal den ha blitt revet i stykker i lufta og styrtet i havet. Foto: Reuters

Hastemøte

FNs sikkerhetsråd innkalte til hastemøte da det ble kjent at Nord-Korea hadde skutt opp raketten. Møtet skulle etter planen holdes i løpet av dagen fredag.

I forkant var Nord-Korea i kraftige ordelag blitt advart mot å gjennomføre oppskytingen. Alle de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd er enige om at oppskytingen er ulovlige, sier Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

FNs sikkerhetsråd vedtok i 2009 en resolusjon om forbud mot nye prøveoppskytinger av ballistiske missiler i Nord-Korea.

Ifølge USAs utenriksminister Hillary Clinton er det ingen tvil om at ballistisk missilteknologi er tatt i bruk i Unha-3-raketten.

- Vi vil kreve at Sikkerhetsrådet tar skritt dersom Nord-Korea gjennomfører oppskytingen, advarte hun torsdag.

NTB/VG Nett

UNAH-3: Natt til fredag skjøt Nord-Korea opp langdistanserakett Unha-3. Dette arkivbildet viser forskere ved Koreanske senteret for teknologi , tenfor Pyongyang, i arbeid. Foto:REUTERS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder