Se den globale oppvarmingen på 26 sekunder

(VG Nett) Ovenfor ser du 131 år med global oppvarming. - Videoen viser en dramatisk utvikling, mener klimaforsker.

 • Sindre Murtnes

Artikkelen er over åtte år gammel

Det er National Aeronautics and Space Administration (NASA) som har animert temperatursvingningene på jorda.

De blå fargene viser hvor det har vært kaldere enn gjennomsnittet for perioden 1951-1980, mens de røde fargene viser hvor det har vært varmere.

VGTV: Se verden bli varmere her!

Det var i dette tidsrommet utslippet av klimagasser virkelig skjøt fart og temperaturen steg, ifølge forskningsdirektør Knut Alfsen ved CICERO Senter for klimaforskning.

- Fra 1930 var det varmere i nordområdene og kaldere i sør. Men fra 1970-tallet har det vært en jevn stigning mot 2010 - som er det varmeste året vi har hatt, sier Alfsen til VG Nett.

Sterkest ved polområdene

Den gjennomsnittlige temperaturen har økt med 0,8 grader det siste århundret. To tredjedeler av økningen har vært de tre siste tiårene, ifølge NASA.

EKSPERT: Forskningsdirektør Knut Alfsen ved CICERO. Foto: CICERO


- Vi ser at det svinger veldig i temperaturøkningen på videoen. Det er nesten alltid kalde og varme områder og disse flytter seg fra år til år. Men oppvarmingen er mye sterkere rundt polområdene enn ved ekvator, sier Alfsen.

Temperaturøkningen rundt polområdene skyldes den massive issmeltingen, ifølge klimaforskeren.

- Når isen smelter, blir området mørkere og absorberer mer sollys. Vi har allerede begynt å se effekten av det. Polisen trekker seg stadig mer tilbake og det har store konsekvenser for dyre- og plantelivet, sier Alfsen.

- Men det er ikke fullt så dramatisk ennå. En stor del av temperaturøkningen er menneskeskapt, og hvis utslippene ikke reduseres, viser denne videoen at utviklingen peker mot noe stygt, sier Alfsen.

- Definitivt menneskeskapt

Professor Eystein Jansen ved Bjerknessenteret for klimaforskning sier at forskningsverdenen er samlet når det gjelder årsaken til den globale oppvarmingen.

- Ja, de siste 50 årene er temperaturøkningen i aller høyeste grad menneskeskapt. Det er underbygd med veldig bred forskning, sier Jansen.

OVERBEVIST: Professor Eystein Jansen sier all forskning peker på at klimatrusselen er menneskeskapt. Foto: SCANPIX


- Hvilke andre muligheter finnes det?

- Forskere har blant annet sett på solaktiviteten, men den har vært ganske flat over lengre tid. Vi har også sett på effekten av vulkanutbrudd, og flere tilfeller viser at utbruddene kan gjøre klimaet kjøligere. Men temperaturen har likevel fortsatt å klatre - hvert eneste tiår etter 1950 har vært varmere enn det foregående, sier Jansen.

- Ikke minst stemmer det overens med grunnleggende teori. Når man øker omfanget av klimagasser, skal det bli varmere, legger han til.

Frigjør energien i atmosfæren

De høye temperaturene i dag skyldes hovedsakelig de økte konsentrasjonene av klimagasser og spesielt karbondioksid, ifølge NASA.

Gassene absorberer infrarød stråling fra jorda og frigjør energien i atmosfæren i stedet for at den flykter til verdensrommet.

- Ekstrem fordeling av vann

Temperaturstigningen og klimatrusselen har vært et viktig tema i den politiske verdenen de siste årene.

Før jul ble Kyoto-avtalen forlenget under et klimamøte i Durban.

Der ble også flere av verdens stormakter enige om å forhandle frem en internasjonal avtale for klimautslipp før 2015.

Artikkelen fortsetter under bildet!

LITE VANN: Her står somaliske barn i kø for maisgrøt en sommerdag i fjor. Somalia var blant landene som ble hardest rammet av tørken på Afrikas Horn. Foto: AP


Det er uhyre viktig at en slik utslippsavtale spikres så fort som mulig, ifølge Knut Alfsen.

- Jo lenger vi venter, jo mer dramatisk blir vi nødt til å redusere utslippene. Ingen vet egentlig når vi får dårlig tid, men ingen vet heller når oppgaven blir for vanskelig, sier Alfsen.

Ifølge forskeren er klimatrusselen er først og fremst knyttet til vannstand og tørke.

- Det er en ekstrem fordeling av nedbør hvor det regner der det er vått, og tørker der det er tørt. Vi ser allerede at langvarig tørke skaper store problemer i Afrika, og vannmengden vil i større grad føre til flom og høye vannstander i lavland, sier Alfsen.

Mer om

 1. Miljøvern

Flere artikler

 1. Ny forskning: Kloden kan bli fem grader varmere i år 2100

 2. Klimaforskere: Slår alarm om uforklarlig metan-økning i atmosfæren

 3. Skjebnerapport om Grønlandsisen

 4. Pluss content

  Verdens åtte verste klimatrusler

 5. Skrekkscenarioet: Slik kan verdens
  kystbyer drukne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder