SABOTERT: Nord Stream-rørledningene kommer i land i Lubmin i Tyskland. I september ble de to gassrørledningene utsatt for sabotasje.

Tyske medier: − Tyskland har identifisert båt brukt i Nord Stream-sabotasje

Tyske myndigheter har ifølge to tyske medier greid å identifisere båten som ble brukt i forbindelse med sprengingen av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.

  • NTB
Publisert:

Både ARD og Zeit viderebrakte opplysningene tirsdag, men uten å oppgi noen kilder for opplysningene.

Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius advarer onsdag mot å trekke forhastede konklusjoner om hvem som sto bak sprengingen av de to rørledningene i september i fjor.

Ifølge de to mediene har en gruppe på fem menn og en kvinne leid en yacht fra et ukrainskeid selskap i Polen. De seks personene skal ha brukt falske pass, og deres nasjonalitet er ukjent.

Yachten ble seilt fra den tyske byen Rostock 6. september, skriver ARD og Zeit.

Aftonbladet skriver at båten, ifølge de tyske avisene, ikke var ryddet og vasket da den ble levert tilbake, og at det ble funnet rester av eksplosiver om bord. De skriver at det ikke kan utelukkes at båten er brukt i en «falskt flagg»-operasjon«falskt flagg»-operasjonEn "falskt flagg"-operasjon er en fordekt operasjon designet for å lure, bedra eller skape inntrykk av at en bestemt person, gruppe eller nasjon er ansvarlig for en hendelse eller aktivitet, i den hensikt å skjule den faktiske kilden for ansvar.

Tirsdag meldte New York Times at amerikanske etterretningskilder mener det er en mulighet for at en proukrainsk gruppe uten tilknytning til ukrainske myndigheter sto bak sprengingen.

Rørledningene ble bygd for å frakte russisk gass til Tyskland, men var ikke operative da de ble sprengt i september i fjor.

Ukraina har tidligere beskyldt Russland for å stå bak sprengingen, som skjedde i svensk og dansk farvann.

Russland har avvist all innblanding og anklaget vestlige land for å stå bak, noe som fikk USAs president Joe Biden til å anklage Russlands president Vladimir Putin for å spre løgner om sabotasjen.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no