Den nordøstlige
delen av Spania
tørster etter regn
Sør i landet er
temperaturene
langt høyere enn normalen
– Et symptom på
klimaendringene,
sier ekspert
Spania tørker
Kirken på bildet over ble oversvømt på 60-tallet. Nå kan du inspisere den tørrskodd. Tørke og høye temperaturer preger Spania.
Spania tørker
– Spania er kjent for å ha noen hetebølger, men kanskje ikke så tidlig som i år. De kommer vanligvis litt senere, sier vakthavende meteorolog, Susana Reuder, ved Meteorologisk institutt til VG.
Onsdag tok de til Twitter for å opplyse om at det de neste dagene vil bli varmt sør i Spania. Veldig varmt.
Temperaturene vil ligge et sted mellom 35–40 grader.
– Det er langt over normalen så tidlig på året. 40 grader er varmt selv om sommeren. Dette er veldig spesielt, sier klimaforsker ved NORCE og Bjerknessenteret, Erik Kolstad til VG.
Allerede torsdag har Spania målt den hittil varmeste temperaturen noensinne i april, siden målingene startet.
Ifølge britenes Meteorologisk institutt Met, målte flyplassen i Córdoba 38,7 grader.
Samtidig kan det gå mot krisetørke nordøst i landet. Etter drøye 26 måneder uten betydelig regnfall, forbereder myndighetene i regionen Catalonia sine innbyggere på strenge vannrestriksjoner.
Fyllingsgraden for vannreservoarene i den nordøstlige regionen, som blant annet huser storbyen Barcelona, var i midten av april nede på 27 prosent av kapasiteten.
Vannforbruket må ned med åtte prosent. Industri og landbruk får enda strengere krav.
Nå ber Spania også EU om krisemidler for å hjelpe bøndene.
Spania er verdens største eksportør av olivenolje. Tørken har drevet prisene på produktet opp til rekordnivåer.
I slutten av mars opplevde Spania sin første store skogbrann for året. Mer enn 4000 hektar skog ble svidd av i Valencia-regionen.
1500 mennesker måtte forlate sine hjem. Mer enn 500 brannmenn, støttet av 20 fly, jobbet på spreng for å få kontroll på brannen nær landsbyen Villanueva.
– Temperaturene vi ser nå gjør noe med fare for skogbrann. Jo tidligere du får denne type temperaturer, jo mer tørker det opp, og da stiger faren utover sommeren, sier Kolstad.
EUs klimarapport, titulert «Klimaets tilstand», viste at sommertemperaturen i Europa i fjor var 1,4 grader høyere enn snittet.
Temperaturene skyldes varm luft fra Afrika, som holder seg varm på grunn av solen, sier Kolstad. Han beskriver varmen som «ekstrem»:
– Det er et symptom på klimaendringene. Det kan godt hende det har skjedd tidligere også, men nå begynner det å bli nærmest dagligdags at varmerekorder slås.
Nordøst i Spania frykter de nå hva som kan komme til å skje, det samme gjør klimaforskeren.
– Det som kanskje er aller mest skremmende, er at vi bare er i starten av klimaendringene. De kommer til å skyte fart, avslutter han.
Skulle det ikke komme regn i løpet av våren og sommeren, vil elvesystemet Llobregat nå et «nødstadium» en gang rundt september.
Elvesystemet er hovedforsyningsåren for Barcelona, Girona og andre småbyer nordøst i landet.
Kilder: NTB, AP, Reuters, The Independent, The Guardian.