GIR SEG IKKE: Venezuelas president Nicolás Maduro. Her fra han holdt en TV-tale natt til onsdag norsk tid. Foto: Handout via AP

Maduro raser mot USA: – Løgner og manipulasjon

I en oppsiktsvekkende uttalelse hevdet USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver at Venezuelas president hadde planer om å forlate landet.

  • Siri Eggen

Artikkelen er over ett år gammel

President Nicolás Maduro hevder han var utsatt for et mislykket kuppforsøk, samtidig som opposisjonsleder Juan Guaidó varsler nye masseprotester i hovedstaden Caracas.

Langt fra de voldsomme protestene har det det siste døgnet pågått drama i kulissene.

USA har vært klare på at de støtter opposisjonen. Det gjør også Brasils president Jair Bolsonaro, som har blitt omtalt som «tropenes Donald Trump». På den andre siden står Russland og Cuba.

Bakgrunn: Guiadó varsler igjen maktovertagelse

Natt til onsdag kom også denne konflikten til overflaten, da USAs utenriksminister Mike Pompeo kom med en oppsiktsvekkende uttalelse i et intervju på CNN-programmet «The Situation Room».

Han påpekte at det var lenge siden noen hadde sett president Nicolás Maduro, og fortsatte:

– Han hadde et fly på rullebanen. Sånn vi forstår det, var han klar til å forlate landet i morges, men russerne antydet at han burde bli.

Videre advarte utenriksministeren mot at konsekvensene for Maduro og de som beskytter ham bare vil fortsette å øke.

– Vi bønnfaller ham, det er på tide å forlate Venezuela, og vi vil oppfordre ham til å gjøre dette så fort som mulig.

Kommentarene ble fulgt opp av USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton, som for første gang hevdet at noen av Maduros nærmeste allierte har snakket med opposisjonen om å kaste ham – og heller støtte opposisjonslederen Juan Guaidó som midlertidig president.

– Alle er enige om at Maduro må gå, hevdet han.

Eksperter om opptøyene: – Tror ikke presidenten vil gå av

Kommentarene fra Trump-administrasjonen blir av Latin-Amerika-forsker Peter Schechter beskrevet som et «ekstraordinært trekk for å splitte og presse Maduro-regimet».

– Jeg tviler ikke på at disse samtalene fant sted i kulissene. Det gir absolutt mening, men det har ikke før nå vært indikasjoner på at slike forsøk ville føre frem. Det var åpenbart en melding rettet mot det venezuelanske regimet, og bestemte personer der, sier han til CNN.

Til tross for gårsdagens opptøyer har toppene i den venezuelanske regjeringen, som ble utpekt av USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, fortsatt vært lojale til Maduro.

Les også: Trump truer Cuba med sanksjoner over Venezuela

OPPTØYER: Tusenvis av demonstranter tok tirsdag til gatene, hvor de blant annet ble møtt av tåregass og gummikuler. Foto: FEDERICO PARRA / AFP

Men offensiven fra Trump-administrasjonen har ikke blitt tatt godt imot. Russland avviser at de på noen måte har overtalt president Maduro til å bli i Venezuela.

Talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet hevder Trump-administrasjonen «etter beste evne prøvde å svekke Venezuelas forsvar og at de nå bruker falske opplysninger som en del av en informasjonskrig».

Russland får, ikke uventet, støtte av hovedpersonen selv: I en TV-tale kaller Nicolás Maduro påstandene om at han hadde planer om å forlate landet for «galskap, løgner og manipulasjon».

– Vær så snill mr. Pompeo, du er ikke seriøs, fortsatte han.

Knut Andreas var vitne til sammenstøt: – Hørte flere skarpe skudd

MØTTE OPP SAMMEN: Opposisjonslederne Juan Guaidó og Leopoldo Lopez under tirsdagens demonstrasjoner. Foto: CRISTIAN HERNANDEZ / AFP

Cuba har foreløpig ikke kommentert de angivelige planene til Maduro om å dra til Havanna. De kommenterer imidlertid Donald Trumps trussel om å innføre handelsboikott og andre sanksjoner mot øystaten dersom de ikke trekker tilbake sine styrker i Venezuela.

– USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton er en patologisk løgner som feilinformerer Donald Trump. Det er ingen cubanske soldater i Venezuela. Det er heller ingen cubanere som tar del i militæroperasjoner eller sikkerhetsoperasjoner der, skriver Cubas utenriksminister Bruno Rodríguez på Twitter.

Flere artikler

  1. Trump truer Cuba med sanksjoner over Venezuela

  2. Norge gir ikke opp håpet om løsning i Venezuela

  3. Store opptøyer i Venezuela

  4. Protestene fortsetter i Venezuela

  5. Guaidó bekrefter Venezuela-forhandlinger på norsk jord - UD er tause

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder