KJØRES INN I RETTEN: Her kjøres de tiltalte ned i rettssalens kjeller, før de føres inn bak en glassvegg i rettssalen. Foto: Mattis Sandblad, VG

Raser mot Marokko-rettssak: – Absurd og latterlig

Flere advokater reagerer på rettssaken mot de 24 tiltalte etter dobbeltdrapet i Marokko, hvor én advokat forsvarer ti menn og hvor de tiltalte ikke får forklare seg fritt. I forrige uke lå en av dem og sov, mens andre fniste.

Torsdag i forrige uke strømmet journalister og tilhørere til rettssalen i Salé, nær hovedstaden Rabat i Marokko.

Det var ventet at dommen mot de tiltalte etter dobbeltdrapet i Atlas-fjellene i desember i fjor, skulle falle. Det ble ikke tilfelle, og rettssaken starter opp igjen i dag.

les også

Ueland-familien håper på dom i Marokko

En marokkansk journalist som var til stede rettssalen for VG, melder at de tiltalte skal få sjansen til å uttale seg en siste gang, før dommen angivelig skal falle mot de 24 tiltalte.

Det er usikkert om dommen faller i dag.

SKJEDDE HER: Det var her, ved Imlil i Marokko, at drapene fant sted. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Ikke rettferdig

Påtalemyndigheten krever dødsstraff for de tre mennene som utførte drapet på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24).

Det er ingen tvil om at de tre begikk drapet, som de filmet og innrømmet, men advokater reagerer på anklagene rettet mot flere av de andre tiltalte og på hvordan rettssaken gjennomføres.

les også

Derfor krever aktor dødsstraff etter Marokko-drapene

Den sveitsiske advokaten Saskia Ditisheim, som har fulgt opp en sveitsisk-spansk tiltalt i saken, var til stede under forrige torsdags høring, hvor forsvarerne skulle prosedere deres syn på saken.

Hun var ikke særlig imponert.

– Rettssaken innebærer et brudd på menneskerettighetene. De tiltalte har ikke fått en rettferdig rettergang. Det er ikke likevekt mellom partene, sier Ditisheim til VG.

DOMSTOLEN: Her i denne rettsbygningen holdes høringene etter Marokko-drapene. Foto: Mattis Sandblad

Paintball-økt

Den sveitsisk-spanske mannen, som er anklaget for å ha gitt terrortrening til enkelte av de andre tiltalte, nekter skyld.

Anklagen mot mannen baserer seg på at han skal ha arrangert en paintball-økt, hvor blant annet den utpekte hovedmannen Abdessamad El joud skal ha deltatt. Påtalemyndigheten har hevdet at hensikten med økten var å simulere en skyteepisode.

les også

Mor ber om dødsstraff: – Verden vil være et bedre sted uten dem

– Det er en absurd og latterlig anklage. Det har ikke vært noen seriøs etterforskning rundt dette. Ingen vitner er hørt og ingen telefoner er sjekket. Påtalemyndigheten ber om 20 års fengsel, fordi noen av de andre tiltalte har fortalt noe om en paintball-økt, sier Ditisheim.

– Hva er du mest sjokkert over etter å ha fulgt rettssaken?

– Det faktum at min klient ikke fikk lov til å forklare seg fritt. De ber om 20 års fengsel, og han får ikke forklare seg. Dommeren lot ham ikke snakke, bare svare på hans spørsmål, sier Ditisheim.

KONE: - Han er uskyldig, sier den sveitsisk-spanske mannens kone til VG. Foto: Mattis Sandblad

Ble bedt om å avslutte

Mannens marokkanske forsvarer, Saad Sahli, hevder anklagene mot hans klient er bygd på hva de andre tiltalte sa til politiet, og ikke hva de uttalte i retten, hvor flere endret forklaring.

Mens andre forsvarsadvokater holdt korte prosedyrer, snakket Sahli i en og en halv time forrige torsdag.

Sahli ble bedt av dommeren om å avslutte to ganger, noe han ikke ville gjøre, «før juryen ga uttrykk for at de kunne frikjenne hans klient».

les også

Marokko-rettssaken: Utpekt hovedmann usikker på IS-støtte

– Hvis retten skal dømme denne mannen basert på politirapportene, i stedet for vitneutsagnene i retten, hadde vi ikke trengt denne rettssaken, sa forsvareren.

Forsvarsadvokaten stilte også et retorisk spørsmål til dommeren:

– Lurer du på hvorfor han avsluttet kontakten med de andre? Nei. Du bryr deg ikke om det. Du bryr deg bare om å kriminalisere ham.

– Umulig situasjon

En av forsvarerne, Hafida Maksouai, representerer ti av de tiltalte. Hun har omtalt en av sine klienter som en «ensom ulv».

– I norsk rettsvesen anerkjenner vi at de tiltalte kan ha ulike interesser. Hvis man er forsvarer for flere, kan det fort oppstå klientkonflikter. Man havner fort i en umulig situasjon med en rekke utfordringer, sier leder i Advokatforeningen Jens Johan Hjort til VG.

Sveitsiske Ditisheim forteller at Maksouai prosederte i noen minutter.

– Det er ikke et forsvar. Jeg var veldig overrasket. I Sveits ville man gått gjennom saken for hver og en av dem, sier Ditisheim, som også reagerer på klientkonflikten.

FORSVARER: Hafida Maksouai forsvarer ti av de tiltalte. Foto: Mattis Sandblad

Respektløse

Under rettssaken som startet 16. mai, har de 24 tiltalte sittet bak en glassvegg i den store rettssalen. Torsdag lå en av dem og sov på en av benkene.

– De får ikke delta i rettssaken mot seg. Det er jeg sjokkert over. Hvis de ikke kan høre hva som skjer, er det et stort problem, sier Ditisheim.

En rekke av mennene er tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til en terrorgruppe, hvor en av drapsmennene, Abdessamad El Joud, er utpekt som hovedmann.

– El Joud fniste hele tiden. Han og andre var respektløse overfor domstolen, men dommeren brydde seg ikke. Det var sjokkerende, sier advokat Ditisheim.

Forsvaer Hafida Maksouai, ba om at drapsmennenes psykiske helse skulle undersøkes, før dommen faller.

– Vi er alle enige i at denne handlingen ikke er normal. De som gjorde dette er ikke normale, sa hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder