Stoltenberg om NATO i 2030: Må bli en global allianse for å motstå mobbing og tvang

NATO-sjef Jens Stoltenberg peker ut Kina som den største trusselen mot åpne samfunn og personlig frihet fram mot 2030. Han ønsker å gjøre NATO til en global politisk allianse.

 • Alf Bjarne Johnsen

– Når vi ser mot 2030, trenger vi å samarbeide enda tettere med likesinnede land som Australia, Japan, New Zealand og Sør-Korea, for å forsvare de globale reglene og institusjonene som har gitt oss sikkerhet gjennom mange tiår, sa Stoltenberg i den første presentasjonen av prosjektet «NATO 2030».

Talen ble holdt på video fra NATOs hovedkvarter i Brussel mandag ettermiddag.

Prosjektet som Stoltenberg har ledet siden NATOs toppmøte i desember i fjor, skal svare opp kritikken fra Frankrikes president Emmanuel Macron om at NATO var politisk «hjernedødt».

les også

Stoltenberg: De må slutte å snakke ned NATO

Endrer global maktbalanse

– Kinas vekst endrer den globale maktbalansen fundamentalt. Fra å møte dette må vi forbli sterke militært, bli mer politisk forent, og ta en bredere global tilnærming, sa Stoltenberg.

Han ser for seg at militær styrke fortsatt vil være NATOs hovedoppgave, men i tillegg til det må NATO styrke seg politisk, og skaffe seg nye verktøy.

– NATO må stille opp for en verden bygget på fred og demokrati, ikke på mobbing og tvang, la NATO-sjefen til.

TOPPMØTET: Jens Stoltenberg på toppmøtet i desember, sammen med Frankrikes president Emmanuel Macron og Boris Johnson, Storbritannias statsminister. Foto: Nina E. Rangøy

To store bekymringer

I et intervju med VG i Berlin i november i fjor, varslet Stoltenberg at NATO må følge bedre med på Kina.

Da pekte han på to store bekymringer: Kinas kraftige militære opprusting, og hvordan det autoritære regimet bruker internett til å kontrollere sin befolkning.

– I flere hundre år har de sterkeste maktene i verden vært demokratier, som USA og Storbritannia. Nå ser vi at den makten som snart har den største økonomien, og er ledende teknologisk, er et autoritært regime. Det må vi forholde oss til, sa Stoltenberg til VG.

– Vi må unngå å importere sårbarhet, sa Stoltenberg, og viste til blant annet cyber-trusler og andre trusler mot verdier som frihet og demokrati.

– Verken Europa alene eller Amerika alene kan motstå disse truslene. Det handler om å gjøre våre sterke sider enda sterkere, presiserte han.

les også

Stoltenberg: NATO må snakke om Kina-avhengigheten

Ikke ny fiende

Etter presentasjonen av NATO mot 2030 mandag, ble Stoltenberg spurt om hvorvidt NATO må anse Kina som den nye fienden, men det avviste han:

– NATO ser ikke Kina som den nye fienden: men vi ser at Kinas vekst endrer den globale maktbalansen fundamentalt. Kina er snart den største økonomien i verden. De kommer nærmere oss i cyberspace, og de jobber tettere med Russland. Det må vi svare på, ved å gjøre NATO sterkere politisk og jobbe tettere med partnere, sa NATO-generalsekretæren.

Refleksjonsgruppen

I mars utpekte Stoltenberg en gruppe internasjonale eksperter, blant dem den danske terror-forskeren Anja Dalgaard-Nielsen, til å støtte arbeidet med NATOs politiske dimensjon.

Mandagens presentasjon var Stoltenbergs første avmelding fra dette arbeidet. Hovedrapporten skal han avgi til neste NATO-toppmøte, en gang på nyåret i 2021.

Mer om

 1. Nato
 2. Jens Stoltenberg
 3. Kina

Flere artikler

 1. Stoltenberg i telefonsamtale med Trump – taus om USAs troppe-kutt i Tyskland

 2. Merkel mellom Kina og USA

 3. NATO-sjefen fordømmer Russland etter Navalnyj-forgiftning

 4. NATOs usynlige fiende

 5. Frp-Listhaugs oppgjør med Kina: - Silkehanskene må av

Fra andre aviser

 1. Får sentral rolle i Stolten­bergs NATO-prosjekt

  Fædrelandsvennen
 2. En ny kald krig som ingen ønsker seg

  Aftenposten
 3. Stoltenberg og Maas vil vite mer om mulig styrkekutt i Tyskland

  Aftenposten
 4. Koronakrisen kan føre til store forsvarskutt. Stoltenberg frykter at Natos fiender vil komme på offensiven.

  Aftenposten
 5. Med britene ute av EU må de jakte på andre toppjobber i Europa. Nå sikler de på NATO-sjefens jobb.

  Aftenposten
 6. Den nye uordens tidsalder

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no