GJEMMESTED: Chanathip Somsakul barrikaderte seg sammen med et titalls andre personer på et toalett i kjøpesenteret. Foto: CHANATHIP SOMSAKUL / AFP

Overlevende fulgte kjøpesenter-skytterens bevegelser via overvåkningskamera

Barrikadert inne på et toalett fulgte flere titalls personer skytterens vei gjennom kjøpesenteret. Minst 29 mennesker mistet livet i lørdagens massakre.

 • Hanna Haug Røset
 • Håkon F. Høydal
 • NTB

Gjerningsmannen som er identifisert som sersjantmajor Jakraphanth Thomma skal ha blitt drept klokken 09.00 lokal tid. Da hadde spesialstyrker jobbet i 17 timer med å lokalisere ham. Det var til slutt overvåkningskamera som førte frem til 32-åringen.

Nyhetsbyrået AFP har snakket med den 33 år gamle musikklæreren Chanatip Somsakul som sammen med sin kone, deres datter og 20–30 andre personer gjemte seg på et dametoalett i kjøpesenteret.

Også de fikk hjelp av kameraene i bygget.

– En venn som jobber på kjøpesenteret snakket med en fyr i kontrollrommet for overvåkningskameraene. Han ga oss informasjon om hvor gjerningsmannen befant seg, sier Chanatip til AFP søndag.

Bakgrunn: Slik var timene på kjøpesenteret

Noen av mennene løftet dørene til båsene av hengslene og brukte dem til å barrikadere inngangsdøren.

Informasjonen kan ha bidratt til at de alle berget livet. På et tidspunkt, forteller 33-åringen, banket det på døren og frykten bredte seg inne på toalettet.

– Jeg trodde at det kunne være skytteren. En dame spurte «Hvem er det?», men det kom ikke noe svar. Hun ville åpne døren, men vi overbeviste henne om å ikke gjøre det, forteller han.

– Spurtet for livet

Lørdag kveld rundt klokken 21 lokal tid fikk de beskjed av politiet om at de kunne forlate gjemmestedet. Først skal de ha gått rolig, men da skytingen begynte igjen da de nådde parkeringsplassen utenfor, startet det AFP omtaler som en spurt for livet.

OVERVÅKNINGSBILDER: Her går gjerningsmannen med et maskingevær over skulderen gjennom kjøpesenteret. Foto: MCOT / MCOT Public Company Limited

29 mennesker ble ifølge nyhetsbyrået Reuters drept og 57 ble såret under masseskytingen, og tilstanden til flere av de sårede omtales som kritisk.

Totalt ble flere hundre mennesker evakuert ut av kjøpesenteret.

Søndag møtte flere hundre mennesker opp for å tenn lys og be bønner for de rammede. Munker ledet bønneseremonien mens folk la ned blomster til minne om ofrene, ifølge Reuters.

Motivet for massakren skal ifølge Thailands statsminister, juntalederen Prayut Chan-o-cha, ha vært krangel etter et boligkjøp, og Jakrapanth la i tiden før massakren ut en rekke rasende meldinger på Facebook.

– Når de beriker seg ved hjelp av korrupsjon og utnytter andre mennesker, tror de da virkelig at de får pengene med seg slik at de kan bruke dem i helvete, skrev 32-åringen lørdag morgen.

Delte på Facebook

Jakrapanth delte flere innlegg på Facebook under masseskytingen, og han forsøkte også å strømme det live. Det ble stanset av Facebook.

– Jeg er trøtt nå. Jeg kan ikke bevege fingrene lenger, sa han i en video, der han poserte i full uniform og med hjelm.

Noen timer senere la han ut et nytt innlegg.

– Skal jeg overgi meg, spurte han.

Facebook opplyste søndag at de jobbet for å slette innleggene og videoene til gjerningsmannen.

Leter etter sine kjære

Søndag morgen samlet flere seg utenfor likhuset i byen, for å se om savnede slektninger er blant de døde som ennå er uidentifisert.

Den 43 år gamle kvinnen Sirirat Nualraksa leter etter søsteren Papitchaya Nualraksa, hennes mann og deres 2 år gamle sønn. De var på kjøpesenteret mens politistyrkene jaktet etter gjerningsmannen der inne.

SØSTEREN VAR PÅ KJØPESENTERET: Sirirat Nualraksa og datteren venter på informasjon om hva som skjedde med slektningene deres. Foto: AP

– De hørte geværskudd, så da gjemte de seg inne på et rom sammen. Vi skrudde på videosamtale og snakket i åttetiden på kvelden. Etter det fikk jeg ikke kontakt med dem igjen.

Ved 23-tiden samme kveld ble hun tilsendt et bilde av en bekjent. Det viste søsteren hennes som lå med armen rundt barnet sitt. Ved siden av satt mannen hennes, med ansiktet dekket av blod.

Men ennå vet ikke hvor søsteren nevøen er. Hun blunker tilbake tårer mens hun ser ambulanser levere kropper pakket inn i kleder.

SAVNET: Sirirat Nualraksa viser bilder av søsteren Papitchaya Nualraksa (t.h.) og hennes lille familie. Foto: AP

Les også

 1. Minneseremoni for ofrene for massakren i Thailand

  Flere hundre møtte søndag opp for å tenne lys og be bønner for de 29 som ble drept og 57 som ble såret i masseskytingen…
 2. Massedrapsmann i Thailand barrikaderte seg på kjøpesenter

  18 timer etter at den thailandske soldaten begynte drapsbølgen som tok livet av minst 26 personer, ble han drept av…

Mer om

 1. Thailand

Flere artikler

 1. Minneseremoni for ofrene for massakren i Thailand

 2. Massedrapsmann i Thailand barrikaderte seg på kjøpesenter

 3. Skrekknatten: Slik var timene på kjøpesenteret

 4. Dette er ofrene i Nova Scotia-skytingen

 5. Mistet søsteren i Charleston-skytingen: Kjemper for å endre våpenlovene

Fra andre aviser

 1. Mannen bak masseskyting i Thailand drept

  Bergens Tidende
 2. Pengekrangel skal ha utløst masseskyting i Thailand

  Fædrelandsvennen
 3. Drepte 29 før han ble skutt i natt

  Aftenposten
 4. Gjerningsmannen fortsatt på frifot etter masseskytingen i Thailand

  Bergens Tidende
 5. Gisseltager på Filippinene har overgitt seg

  Aftenposten
 6. Tyskland minnes ofrene for masseskyting

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder