NEW YORK: En helsearbeider med smittevernutstyr utenfor coronamottaket på Maimonides medisinske senter i Brooklyn. Foto: RETUERS

I disse landene peker corona-pilene feil vei

Flere land ser nå lys i enden av tunnelen. I Spania og Italia avtar trykket på helsevesenet og dødstallene stabiliserer seg. Men for USA og Storbritannia ser det fortsatt mørkt ut.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Jari Bakken

Artikkelen er over 167 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

De gode nyhetene først:

Coronaviruset herjer ikke lenger like kraftig med innbyggerne i Italia og Spania. Fortsatt er dette de to landene i Europa som er hardest rammet av viruset, med nærmere 20.000 døde og godt over 160.000 bekreftet smittede i hvert land.

Men der antallet døde for kort tid tilbake doblet seg for hver uke, viser VGs oppdaterte oversikt at doblingstiden nå er på rundt tre uker. Tidligere så vi at det hver dag døde flere av corona enn dagen før. Men nå har antall dødsfall per dag har nå stabilisert seg.

Se utviklingen i VGs grafikk (NB! Tallene i grafikken oppdateres kontinuerlig og vil dermed kunne avvike fra denne teksten):

Ikke like dødelige døgn

På det verste døde det 961 mennesker på ett døgn i Spania, en sørgelig topp som inntraff 2. april. Mens nå, fra tirsdag til onsdag, ble det registrert 523 nye dødsfall som følge av viruset.

Italia nådde sin foreløpige topp i dødsfall 27. mars med 969 døde. Onsdag var tallet 578 nye dødsfall.

VGs kilder i helsevesenet i episentrene for corona, Madrid i Spania og Lombardia-regionen i Italia, forteller alle at det ikke er like kaotisk på jobb lenger. De har fortsatt fullt opp med coronapasienter, men opplever ikke at situasjonen er ute av kontroll.

HYLLES: Helsearbeidere mottar applaus og jubel fra balkongene utenfor sykehuset der de jobber i Barcelona 13. april. Foto: JOSEP LAGO / AFP

Etter ukevis med portforbud og streng sosial distanse, har den spanske regjeringen gått inn for en forsiktig gjenåpning av samfunnet. I første omgang fikk hundretusener av arbeidere innen bygg og industri vende tilbake til jobb denne uken. Hensikten er å forhindre total økonomisk kollaps i et samfunn der rekordhøye 3,5 millioner mennesker nå er arbeidsledige.

Les også: Disse landene letter varsomt på restriksjonene

BALKONGLIV: Spanjolene har vært i lockdown i ukevis, men «møtes» fra balkongene sine, som her under en applaus til helsevesenet i Madrid 9. april. Foto: SUSANA VERA /Reuters

Men statsminister Pedro Sánchez advarer mot å slippe jubelen løs.

– Vi er fortsatt langt fra seier, fra å ha våre vanlige liv tilbake, uttalte han i helgen.

I Spania er den forsiktige gjenåpningen under debatt, der mange frykter at det er for tidlig og at nye smittebølger vil kunne komme.

les også

Slik kan coronakrisen påvirke 2020

Mens her stiger dødstallene

Så til de dårlige nyhetene.

Dødstallene i USA fortsetter å stige foruroligende fort og høyt. Landet er nå det hardest rammede i verden, der over 26.000 mennesker nå har mistet livet av coronaviruset. Bare tirsdag ble det registrert 2303 dødsfall. Slik kurven ser ut nå, dobler antallet døde seg på en drøy uke.

Men kanskje blir det ikke så mye verre enn dette: USAs fremste smittevernekspert og helserådsgiver Anthony Fauci sier toppen snart er nådd.

I det amerikanske episenteret New York har helsepersonell slått alarm om mangel på smittevernutstyr, og amerikanske sykehjem har sett tosifrede antall døde som følge av viruset.

VG i New York: Sabrina (24) begraver de coronadøde

I alt kaoset gikk president Donald Trump ut tirsdag og kunngjorde at USA vil kutte sin økonomiske støtte til Verdens helseorganisasjon (WHO), som er helt sentral i kampen mot pandemien. Trump kritiserer WHOs coronarespons, men blir selv anklaget for å legge skylden for mangelfull virushåndtering på andre.

Tilsvarende ukentlig dobling av døde som i USA ser vi hos en annen stormakt på andre siden av Atlanteren. I Storbritannia har over 12.000 personer dødd av coronaviruset. 782 døde fra en dag til en annen denne uken. Statsminister Boris Johnson er selv på beina etter å ha vært innlagt med covid-19, og har en massiv jobb foran seg med å håndtere smittespredningen og belastningen på det britiske helsevesenet.

NYE GRAVER: Dette dronebildet fra gravlunden i Kilyos i nordlige Istanbul viser hvordan det er blitt lagd nye graver for coronadødsfall. Foto: TOLGA BOZOGLU / EPA

Sørover til Tyrkia skyter også dødstallene i været. Foreløpig er det registrert litt over 1400 coronadødsfall. Med en befolkning på 80 millioner mennesker og storbyer som Istanbul der innbyggerne bor svært tett, er antallet forventet å stige – dersom det ikke allerede har gjort det. Erdogan-regjeringen er nemlig blitt kritisert for å sensurere kritisk informasjon om coronaviruset og myndighetenes håndtering, og trolig er mørketallene for smittede store.

les også

Coronavarslerne myndighetene vil true til stillhet

Myndighetene har allerede innført portforbud for alle under 20 år og alle over 65 år. Til helgen har president Erdogan varslet et 48 timers portforbud for hele befolkningen i 31 av landets byer.

Stabiliserer seg på hjemmebane

Så hva med Skandinavia?

Her hjemme i Norge går det mot en gradvis gjenåpning av samfunnet. Som kjent skal barnehager åpne 20. april, mens småskolen og SFO åpner 27. april. Helseminister Bent Høie (H) uttalte før påske at «vi har coronaepidemien under kontroll», og antallet corona-innleggelser er på sitt laveste på flere uker.

Danmark og Norge har lagt seg på en nokså lik linje for å bekjempe coronaviruset. Begge har stengt ned, for nå å trinnvis åpne opp igjen. Sverige har som kjent valgt ikke å stenge barnehager og skoler, men heller lagt inn restriksjoner mot risikogruppene.

Selv om strategien i Skandinavia er ganske ulik, ser vi at grafene for antall døde ligner hverandre: I alle tre land dobles antallet døde cirka hver andre uke. Men Sverige ligger langt over sine naboer i totalt antall døde, med 1033 døde, mot 299 i Danmark og 143 i Norge.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at Spania hadde hatt 199 nye dødsfall det siste døgnet (14-15. april). Dette er feil. Riktig antall nye dødsfall er 523. Dette ble rettet i saken 15.04.20 klokken 21.40.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset internasjonalt
 3. Italia
 4. Spania
 5. Storbritannia
 6. USA
 7. Tyrkia

Flere artikler

 1. Dødstallene stiger voldsomt i Spania

 2. Italienske sosialmyndigheter: Antallet coronadøde kan være 19.000 for lavt

 3. Iranske myndigheter avviser 50 corona-dødsfall og kritikk for neddyssing av utbruddet

 4. Storbritannia har registrert høyeste ukentlige dødstall på 20 år

 5. I denne byen har flere enn 100 taxisjåfører mistet livet etter virusutbruddet

Fra andre aviser

 1. Hvordan går det med landene som er hardest rammet? Italia og Spania ser lyspunkter, mens USA stålsetter seg for grufulle dager

  Aftenposten
 2. Mange europeiske statsledere varslet gjenåpning tirsdag. Slik skal turistmagnetene tilbake til normalen.

  Aftenposten
 3. Spania slapp ut barna for første gang på seks uker

  Bergens Tidende
 4. Europa med varsom gjenåpning

  Aftenposten
 5. Siste dag med streng karantene for franskmennene

  Aftenposten
 6. Her er det på ny koronastengt

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no