En politimann går på den tomme Trocadero-plassen i Paris. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix

Coronaviruset holder 500 millioner mennesker hjemme

Flere enn 500 millioner mennesker globalt er utsatt for nedstengningstiltak på grunn av coronaviruspandemien, ifølge en opptelling nyhetsbyrået AFP har gjort.

 • NTB-AFP-TT

Artikkelen er over 181 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Viruset som oppsto i Wuhan i Kina, har ført til at myndighetene i land fra Kina til Tsjekkia og Venezuela har bedt sine innbyggere om å holde seg innendørs for å forsinke spredningen av coronaviruset.

Hubei-provinsen og provinsens hovedstad Wuhan, hvor viruset brøt ut i slutten av 2019, har vært avskåret fra omverdenen siden slutten av januar.

I provinsen er befolkningen fremdeles i karantene, men bevegelsesbegrensningene som de mer enn 50 millioner innbyggerne en stund hadde, ble lettet 14. mars.

Holder seg hjemme

Minst åtte andre land har iverksatt lignende tiltak som den kinesiske provinsen med tvungen karantene: Italia siden 10. mars, Spania siden 14. mars, Libanon siden 15. mars, Tsjekkia siden 16. mars, Frankrike, Israel og Venezuela siden 17. mars og Belgia 18. mars.

Det betyr at minst 240 millioner mennesker i de åtte landene er nødt til å holde seg hjemme.

De fleste stedene er det fremdeles mulig å forlate hjemmet for å kjøpe nødvendige varer, oppsøke helsetjenester eller å gå på jobb, dersom det ikke er mulig å jobbe hjemmefra.

SE OGSÅ: Forsker på immunologi og vaksineutvikling, Gunnveig Grødeland, forklarer hvorfor en vaksine mot coronaviruset ikke vil bli lansert med det første.

les også

Nye Nav-regler fra Røe Isaksen: Velferdsstaten har aldri vært så presset

Internettleverandørene merker økt trafikk på dagtid når mange jobber hjemmefra, opplyser det svenske teleselskapet Telia til nyhetsbyrået TT. Elever og studenter med hjemmeskole øker også trykket, og i tillegg ringer mange til hverandre når det kommer store nyheter.

I Norge ble det mandag satt rekord med 1.751.699 innlogginger i tjenesten Feide, som brukes av alle utdanningsinstitusjoner i Norge.

Målrettede tiltak

Noen land har også iverksatt mer målrettede tiltak, som i Bulgaria, hvor de har satt hele vintersportsbyen Bansko i karantene.

I Egypt er alle ansatte i turistområdene rundt Rødehavet satt i karantene. Mens innbyggerne i den colombianske hovedstaden Bogota gjennomfører en isolasjonsøvelse mellom 20. og 23. mars, noe som etter hvert kan bane vei for en full karantene også der.

Østerrike, Storbritannia, Tyskland og Iran har oppfordret sine innbyggere til å begrense antall kontakter og sin bevegelse rundt i samfunnet, men de har ikke gått så langt som å håndheve full karantene.

I de fire landene bor det rundt 240 millioner mennesker. Oppfordringene fra myndighetene har imidlertid hatt begrenset effekt. I Tyskland har det blitt arrangert flere såkalte corona-fester i parker, og onsdag manet statsminister Angela Merkel befolkningen til å ta kampen mot viruset alvorlig.

SE OGSÅ: TV-kanalen Sky News har besøkt hovedsykehuset i Bergamo, hvor leger og sykepleiere jobber en desperat kamp for å redde pasienter som er smittet av coronaviruset.

les også

Ruter kan tape 380 millioner i måneden – ber om krisepakke

Portforbud

I Iran er det ventet at basarene, til tross for advarsler fra myndighetene, vil være fulle av folk ved iransk nyttår fredag.

I minst seks land eller områder er det innført portforbud på kvelden og natta. Dette gjelder i Tunisia, Bolivia, Serbia, de amerikanske statene New Jersey og Puerto Rico og i Filippinenes hovedstad Manila.

Disse områdene har mer enn 50 millioner innbyggere til sammen.

Mer om

 1. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Vil isolere virusevakuerte på omstridt flyktningøy

 2. Hemmelighold i Kina ved starten av corona-utbruddet: – En farlig strategi

 3. WHO: Coronaviruset er ikke en pandemi

 4. Analyse: Nær 200.000 kan være virussmittet i løpet av ti dager

 5. Fire byer i Kina isoleres som følge av virusutbruddet

Fra andre aviser

 1. Russland stenger grensen til Kina som følge av virusutbruddet

  Fædrelandsvennen
 2. 56 døde, 2000 smittet: Virusutbruddet øker, UD fraråder reiser

  Bergens Tidende
 3. 41 døde, 1300 smittet: Viruset er nå påvist i 12 land

  Bergens Tidende
 4. Tre byer i Kina isoleres som følge av virus­utbruddet

  Bergens Tidende
 5. Lot 40.000 familier spise sammen mens viruset spredte seg

  Bergens Tidende
 6. Eksperter fra norske myndigheter vurderer virustrusselen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no