Økt spredning: Kinas helseminister, Ma Xiaowei, gir nye opplysninger om coronaviruset under en pressekonferanse søndag. Foto: Thomas Peter/Reuters

Nye funn om coronaviruset: Smitter før symptomene vises

Kinas helseminister presenterer nye opplysninger om coronaviruset.

  • Jantra Hollum
  • NTB

Artikkelen er over 161 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Spredningen av det nye coronaviruset i Kina ser ut til å øke i omfang, melder Kinas nasjonale helsekommisjon søndag. Mer enn 2500 personer er smittet rundt om i verden. 76 er omkommet, meldte kinesiske myndigheter tidlig mandag morgen lokal tid.

les også

Finnes ingen kur: Dette vet legene om corona-viruset

Pluss content

Kinas helseminister, Ma Xiaowei, sier under en pressekonferanse at myndighetenes kunnskap om det nye viruset er begrenset og de er usikre på risikoen knyttet til mutasjoner av viruset, melder Reuters.

Smitter under inkuberingstiden

Xiaowei sier at inkubasjonstiden, perioden mellom smittetidspunktet og sykdomsutbruddet, for coronaviruset kan variere fra én til 14 dager. Viruset er smittsomt under inkubasjonstiden, som altså betyr at sykdommen kan smitte også før symptomene vises.

Det vanligste er at virussykdommer ikke er smittsomme under inkubasjonstiden, forteller Arne Broch Brantsæter, overlege og spesialist i infeksjonssykdommer ved Ullevål sykehus.

Han poengterer at personer mest sannsynlig er mye mindre smittsomme før de får symptomer.

Kan få betydning: Arne Broch Brantsæter er spesialist i infeksjonsmedisin ved Ullevål sykehus. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Dette kan få betydning for hvordan man følger opp personer som kan være smittet.

– Med forbehold om at opplysningene fra kinesiske helsemyndigheter stemmer, må man ihvertfall vurdere om personer som ikke har symptomer, men som kan være smittet, skal pålegges visse restriksjoner eller settes i karantene, sier han til VG.

At coronaviruset er smittsomt under inkubasjonstiden skiller det fra SARS-viruset, som også oppsto i Kina og førte til at nesten 800 personer døde i 2002 og 2003.

Myndighetene påpeker at coronaviruset er annerledes fra SARS-viruset på flere måter.

– Ut fra det vi vet så langt, er ikke denne sykdommen like kraftig som sars-viruset var, sa det kinesiske folkehelseinstituttets leder Gao Fu på en pressekonferanse i Beijing søndag.

les også

Corona-viruset: Vil bygge sykehus med tusen senger på ti dager

Myndighetene vil øke innsatsen i å forhindre smittespredningen, som hittil har bestått i å stenge av offentlig transport og kansellere store begivenheter, sier Xiaowei videre.

En tredje person smittet i USA

Viruset har spredd seg til kinesiske byer som Beijing og Shanghai, USA, Thailand, Sør-Korea, Japan, Australia, Frankrike og Canada.

Amerikanske myndigheter bekrefter at de har registrert en tredje person som er rammet av coronaviruset.

Ytterligere 1000 mennesker i Wuhan kan være smittet av coronaviruset i tillegg de smittetilfellene som allerede er bekreftet, sier byens ordfører, Zhou Xiangwang ifølge den statlige kinesiske kringkasteren CCTV.

Hittil er det bekreftet til sammen 1.975 tilfeller av virussmitte i Kina, de aller fleste er i Hubei-provinsen der Wuhan ligger.

Så langt finnes det ingen vaksine. Men folkehelseinstituttet i Beijing kunngjorde søndag at forskere nå har klart å isolere viruset, noe som vil være et viktig skritt på veien for å kunne utvikle en vaksine.

Les også

Mer om

  1. Virus
  2. Kina
  3. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Coronavirus påvist i Sverige

  2. Så smittsomt er det nye coronaviruset

  3. Analyse: Nær 200.000 kan være virussmittet i løpet av ti dager

  4. Corona-viruset: Vil bygge sykehus med tusen senger på ti dager

  5. Dette skjer hvis coronaviruset blir påvist i Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder