Coronavirus påvist i Sverige

Svenske medier melder at en person har fått bekreftet coronaviruset i Jönköping i Sverige. Folkehelseinstituttet i Norge er nå fullt forberedt på tilfeller i Norge.

 • Yasmin Sfrintzeris
 • Vemund Anke Garden
 • Hanne Hattrem

Artikkelen er over 192 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Folkehelsemyndighetene bekrefter at en kvinne er smittet, ifølge Aftonbladet.

Pasienten får behandling på sykehuset i Ryhov Jönköping, hvor hun holdes isolert.

– Det er ikke uventet med ett eller enkelttilfeller med tanke på at vi reiser mye og det gikk inn i vår vurdering at det kunne skje. Lignende tilfeller er også blitt identifisert i et flertall andre land, sier Karen Tegmark Wisell, avdelingssjef hos Folkehelsemyndigheten.

Expressen skriver at kvinnen som er smittet har besøkt Wuhan-området i Kina. Virusutbruddet antas å ha startet der.

les også

Analyse: Nær 200.000 kan være virussmittet i løpet av ti dager

Symptomer da hun kom hjem

Hun begynte å få symptomer som hosting etter hun returnerte til Sverige 24. januar.

På en pressekonferanse fra Jönköping sier Karin Tegmark Wisell fra Folkhelsemyndigheten at kvinnen har isolert seg og ikke vært sosialt aktiv, og de mistenker derfor ikke spredning fra den smittede.

– Kvinnen har reagert på et eksemplarisk vis, sier Wisell.

Pasienten er nå isolert på infeksjonsklinikken.

I underkant av 10.000 personer er smittet på verdensbasis. 213 personer har dødd av viruset, og 188 personer er friskmeldt.

Det er ikke meldt om dødsfall utenfor Kina.

Torsdag erklærte Verdens helseorganisasjon viruset som en «internasjonal folkehelsekrise».

EVAKUERT: Flere franske statsborgere er blitt evakuert til Frankrike. En av dem har symptomer på viruset. Foto: PASCAL GUYOT / AFP

Nærmer seg Norge: – Vi er forberedt

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, sier til VGTV rett før klokken 18 fredag kveld at det ikke kommer som en overraskelse at coronaviruset nå er påvist i Sverige. 

– Det er ikke uventet. Vi har nå sett lignende tilfeller i mange andre land, og er forberedt på tilfeller i de nordiske landene og i Norge. Vi er et folk med stor reiseaktivitet i hele verden, sier hun blant annet i intervjuet.

Det er klare retningslinjer for hvordan situasjonen skal håndteres. Håndteringsprosedyrer og beredskap er klare for helsetjeneste og publikum, sier hun.

Les mer her: Dette gjør du hvis du får symptomer

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Dette gjør du:

 • Vask hendene ofte
 • Ha god hoste-nyse-etikette. Papirlommetørkle er fint, men du bør vaske hendene etter å ha tatt på det
 • Bruk Antibac dersom håndvask ikke er tilgjengelig
 • Har du reist i og rundt området Wuhan de siste 14 dagene og opplever feber og luftveissymptomer, så kontakter du ditt lokale helsevesen, som for eksempel legevakt. 
 • Ta kontakt per telefon, slik at de kan sette inn tiltak og du unngår å smitte andre på venterommet

Kan bli pålagt å holde seg hjemme

På spørsmål om hvorfor norske helsemyndigheter ikke vil sette virussmittede mennesker i karantene, svarer avdelingsdirektør Vold:

- Det brukes litt ulike begreper om håndteringen i ulike i land. I Norge er anbefalingen at de som har symptomer vil isoleres, for å forhindre smitte videre. Det betyr redusert kontakt med andre. Karantinering er mer et begrep som brukes om folk som ikke har symptomer, hvis man tror man kan ha vært utsatt for smitte og i påvente av om man får symptomer eller ikke, sier Vold.

Fredag kom det informasjon fra Helsedirektratet om at norske personer som blir smittet av coronaviruset og får et mildt sykdomsforløp, vil bli bedt om å holde seg i isolasjon hjemme i to uker.

– I de fleste tilfeller vil det derfor ikke være behov for innleggelse på sykehus. Disse pasientene må imidlertid være hjemme og begrense kontakt med andre for å unngå å spre smitte, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Personer i isolat hjemme vil bli fulgt opp av helsetjenesten ved daglige telefonsamtaler og få helsehjelp dersom nødvendig.

les også

Så smittsomt er det nye coronaviruset

Under fem er til nå testet i Norge

Line Vold i Folkehelseinstituttet sier at under fem personer er testet for coronavirus i Norge frem til nå.

Alle disse har testet negativt for viruset.

Hun sier videre at personer som eventuelt får påvist smitte vil bli ført til sykehuset de sogner til.

– Dette er ikke en sykdom som krever isolat, slik som for eksempel Ebola. De fleste norske sykehus er rustet for å ta imot coronavirus-smittede, sier hun.

Mindre farlig enn vi trodde først

– Hvor farlig er coronaviruset?

– Mye er fortsatt ukjent, som akkurat hvor aggressivt og smittsomt det er. Denne kunnskapen oppdateres stadig. Per nå er situasjonen at vi anser det som noe mer smittsomt enn vanlig influensa. Vurderingen av hvor alvorlig smitten er, er gått noe ned. Det oppdages stadig flere tilfeller med lettere symptomer. I begynnelsen var det flest tyngre tilfeller, men etter som stadig flere testes, oppdages også flere lettere smittetilfeller. Derfor tror vi nå at det er mindre alvorlig enn vi trodde innledningsvis, sier hun.

Avdelingsdirektøren i Folkehelseinstituttet understreker at coronaviruset er mest alvorlig for dem som har andre sykdommer og som er immunsvekket på noe vis.

SYMPTOMER: Sykdommen starter gjerne med luftveisinfeksjon. De som er blitt alvorlig syke av coronaviruset, har gjerne alvorlig underliggende sykdom fra før.

Coronaviruset er i slekt med MERS og SARS og skiller seg fra vanlig influensa, blant annet ved at det angriper spesielle steder i luftveien, sier hun. 

Viruset har en inkubasjonstid på én til 14 dager og er smittsomt før symptomene vises, ifølge kinesiske helsemyndigheter. Spredningen av det nye coronaviruset i Kina ser ut til å øke i omfang. Folkehelseinstituttet oppfordrer å følge deres hjemmesider for oppdatert informasjon. 

Samleside om coronaviruset finner du her.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Sverige
 3. Kina
 4. Wuhan

Flere artikler

 1. FHI om coronavirus: Vil ikke sette folk i karantene på sykehus tross smitte-kontakt

 2. Dette skjer hvis coronaviruset blir påvist i Norge

 3. Nye funn om coronaviruset: Smitter før symptomene vises

 4. Corona-viruset: Vil bygge sykehus med tusen senger på ti dager

 5. Analyse: Nær 200.000 kan være virussmittet i løpet av ti dager

Fra andre aviser

 1. Kvinne smittet av Wuhan-virus får behandling i Sverige

  Bergens Tidende
 2. Folk flest trenger ikke bekymre seg nå. Men helsepersonell får beskjed om å være årvåkne.

  Aftenposten
 3. Vi er ikke redde for influ­ensa. Hvorfor er vi redde nå?

  Fædrelandsvennen
 4. Ullevål-ansatte i høyberedskap for Wuhan-viruset

  Aftenposten
 5. Nytt lungevirus kan spre seg til Norge

  Fædrelandsvennen
 6. Wuhan-viruset kan smitte innen 15 minutter

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder