5000 arrestert etter terrorangrepet som drepte 72

DAGLIGLIVET GÅR SIN GANG: Aslam Ahsan har de siste ukene vært i Pakistan og landsbyen Kharian, som han kommer fra. Her henter de sand fra et tørt eleveløp, for å lage sement. Foto: Privat.

Aslam Ahsan i Pakistan: – Folk jubler over massearrestasjoner

Norske Aslam Ahsan er i Pakistan, hvor 5000 mennesker er arrestert etter terrorangrepet søndag. – De militære har slått til i fengsler i øst og vest. Det setter folket pris på, sier han.

Artikkelen er over fire år gammel

– Terror er ikke noe nytt i Pakistan, men dette angrepet skiller seg ut, fordi det var rettet mot og rammet kvinner og barn. Jeg merker at det skaper frykt blant innbyggerne også her ute på landsbygda, spesielt med tanke på at man tidvis reiser på besøk til større byer som Lahore, sier Aslam Ahsan.

Den markante innvandrertalsmannen og Ap-politikeren har fortsatt hus i Kharian, som ligger et par timers kjøretur utenfor Lahore i Punjab-distriktet.

Kharian er landsbyen han kom fra da han flyttet til Norge i 1971. Islamabad og Lahore er de nærmeste storbyene.

Søndagen tok en selvmordbomber fra Taliban seg inn i den populære fornøyelsesparken Gulshan-e-Iqbal og sprengte seg selv med en bombe. Han tok livet av 72 mennesker og skadet over 250.

Gråsonen

– Det høres kanskje litt rart ut, men det oppleves som veldig positivt at det militære apparatet har gått til aksjon og gjennomført massearrestasjoner etter terroren mot barneparken. De har aksjonert i hele Punjab-området og arrestert en masse mennesker i det vi kaller gråsonen; politikere og andre som enten ikke har tatt stilling til eller støtter de ekstreme religiøse gruppene, sier Ahsan.

– Det virker rart å arrestere så mange?

– Det militære har folkets støtte fordi regjeringen fremstår som hjelpeløs i kampen mot terroren og de klandres for ikke å ta et sterkere oppgjør med de ekstreme. I tillegg er de militære populære fordi de ikke er korrupte; de tar ikke politiske hensyn.

VGs Shazia Sarwar kommentar: Et internoppgjør muslimene selv må ta

Han sier det har kommet frem i lokale og uavhengige medier at det militære apparatet i Punjab har lagt en plan mot terrorisme og gått til aksjon.

– De begynte å arrestere folk allerede søndag kveld og har fortsatt utover i hele uken. At det synes å skje uavhengig av regjeringen, er populært. Folk jubler over massearrestasjonene og handlekraften.

– Tror du dette kan svekke Taliban i Pakistan?

– Det vil ta tid. De er spredt overalt i Pakistan og påvirket i stor grad valget for tre år siden, hvor de truet folk fra PPP (Red. anmerk: Pakistan Peoples Party som er sosialdemokratisk); hvis de deltok i valgkampen, ville de bli drept. Det gjorde at PPP nesten ble radert ut i Punjab. Det er dessverre den politiske virkeligheten, sier Ahsan.

Så du? Journalisten spurte hvorfor Lahore-terroristene dreper barn

Terrornettverk skal elimineres

Ashan kom til Norge i 1971. Han fikk jobb som industriarbeider og ble etterhvert talsmann for pakistansk arbeiderforening.

Han ble en av de fremste innvandrer-talsmennene på 80- og 90-tallet, blant annet i kraft av å være talsmann for Ressurssenter for pakistanske barn og ikke minst som profilert lokalpolitiker for Arbeiderpartiet i Lørenskog hvor han har sittet i kommunestyre siden 1983.

Han ble også kjent for i mange år å arrangere fest julaften for enslige nordmenn og har norsk statsborgerskap.

Han har fått Fritt ord-prisen og Kongens fortjenestemedalje i gull.

– Nå tilbringer jeg deler av året i Pakistan.

Dunya News i Pakistan skriver at beslutningen om å starte den militære aksjonen i Punjab ble tatt på et møte ledet av sjefen for hæren Staff (COAS) Gen Raheel Sharif.

De skriver at det halvmilitære korpset Rangers har fått i oppdrag å spore og eliminere terrornettverk.

Reuters skriver at 5000 er arrestert og 216 av dem er mistenkt i forbindelse med terrorangrepet søndag.

Jamaat-ul-Ahrar, som er en utbrytergruppe av Taliban i Pakistan, har tatt på seg ansvaret for det blodige angrepet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder