Svensk påtalemyndighet opphever arrestordren mot Julian Assange

Britisk politi sier de fortsatt vil pågripe Assange hvis han forlater Ecuadors ambassade i London, til tross for at den svenske arrestordren oppheves.

Publisert:

På en pressekonferanse fredag ettermiddag la påtaleleder Marianne Ny vekt på at bakgrunnen for at arrestordren mot Julian Assange oppheves, er at alle alternativene for å få den gjennomført er oppbrukt.

– Opphevelsen skyldes at vi ikke så noen muligheter til å fortsette rettsprosessen. Vi tar ikke stilling til skyldspørsmålet, slo hun fast.

Wikileaks-grunnleggeren har vært mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep etter et besøk i Sverige i 2010, men har nektet å dra dit for å la seg bli avhørt. Siden 2012 har han oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London, der han søkte tilflukt.

Skulle Assange komme til Sverige før august 2020, vil etterforskningen bli gjenopptatt, sa hun på pressekonferansen. Det utløper foreldelsesfristen for sakene.

På spørsmål om hvem som har skylden i at saken fikk dette utfallet, svarer Ny:

– Jeg vil ikke legge skyld eller ansvar på noen, men foranledningen er at Assange har holdt seg unna, sier hun.

Les også: Pamela Anderson og Julian Assange: Dette vet vi

Vil fortsatt pågripes

– Jeg har i dag besluttet å oppheve Stockholm tingretts beslutning fra 18. november 2010 om å pågripe Julian Assange in absentia, og oppheve den europeiske arrestordren, skrev Ny i en uttalelse fredag formiddag.

Assange har fått innvilget politisk asyl i Ecuador, men har ikke kunnet forlate ambassaden i London fordi han frykter å bli pågrepet av britisk politi, utlevert til Sverige, og deretter til USA. I USA er han mistenkt for spionasje som følge av at Wikileaks har lekket tusenvis av hemmeligstemplede dokumenter.

Britisk politi har i alle årene vært klare for å pågripe ham skulle han forlate ambassaden.

Dagens beslutning endrer ikke på det. De skriver i en uttalelse at de fortsatt vil pågripe ham, fordi han har unndratt seg rettsforfølgelse.

Fikk du med deg siste Wikileaks-lekkasje? CIA kan hacke TV-er og mobiler

FANGET: I juni 2012 søkte Julian Assange tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London og ba om politisk asyl i Ecuador. Her er han på ambassadens balkong. Foto: BEN STANSALL afp/ntb scanpix

Smilende

Assange nekter for anklagene. Advokaten hans, Per E. Samuelson, uttalte for en tid tilbake at bevisene i voldtektssaken er svekket og har tatt til ordet for at arrestordren mot ham burde oppheves.

Samuelson beskriver opphevelsen som en «total seier» i et intervju med Ekot.

Han har kun hatt kontakt med Assange via SMS.

–Han skrev: «Serious, oh my god», mer enn det har vi ikke rukket å snakke sammen, sier Samuelson til nyhetsbyrået TT.

Assange publiserte dette bildet på sin Twitter-profil etter at det ble kjent at arrestordren oppheves:

Wikileaks publiserte blant annet de rundt 700.000 hemmeligstemplede dokumentene Chelsea Manning lekket. Hun ble dømt til 35 års fengsel, men slapp fri 17. mai etter at hun ble benådet av tidligere president Barack Obama.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder