- Mer enn 40000 fryktes døde i Indonesia

(VG Nett) Blant rekved og søppel hoper de døde kroppene seg opp på Indonesias strender.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

DRIVER I LAND: Sammen med rekved og søppel driver de døde i land utenfor Ache i Indonesia. Foto: Reuters

Ambassadør Bjørn Blokhus ved Norges ambassade i Indonesia har i dag vært i møte med Indonesias visepresident Jusuf Kalla som anslår at så mange som 40.000 mennesker kan ha omkommet på Sumatra.

Øygruppen Sumatra var nærmest det enorme jordskjelvet som satte i gang tsunamien og den påfølgende flodbølgen. Nærmere 500000 mennesker er skadet i området og myndighetene frykter at de ikke får brakt ut nødhjelp og redningsmannskaper raskt nok. Flere utsatte områder på vest-Sumatra er fremdels ikke nådd av redningsmannskapene og et ukjent antall mennesker er omkommet i dette området. - Bare en fjerdedel av den rammede kyststripen er nådd, sier Sjafrie Sjamsoeddin, talsmann for det indonesiske militære

BRENNER LIK: Frivillige har startet brenning av lik i India. Hinduer brenner tradisjonelt sine døde ved elvebredden. Foto: AP

For hver dag som går uten at de døde begraves eller kremeres, øker epidemitrusselen i området. Indonesiske myndigheter startet graving av massegraver for å få bukt med den stadig økende mengden døde. Bulldosere er kommandert ut for å lage de massive gravene, der ingen bulldosere kommer frem tas spader og hender i bruk for å lage gravene.

- Vi starter med å lage massegraver i dag, sier oberst Achmad Yani Basuki i det indonesiske militære til AP. Han er med den indonesiske marinen oppover mot det herjede Ache-området med nødhjelp og feltsykehus. På onsdag ankommer rundt 100 leger til området for å gi de overlevende hjelp og hindre epidemier.

- Vi har mengder av mat og medisin, men får det ikke gjennom til disse stedene, sier lege Doti Indrasanto til AP.

Ingen savnede nordmenn

Blokhus har ikke fått melding om savnede nordmenn i de jordskjelv og flomrammede områdene på Sumatra nord i Indonesia.

- Det er noen få nordmenn på Sumatra. De fleste har vi snakket med. De er i områder som ikke er rammet, sier blokhus til VG.

Han utelukker imidlertid ikke at det kan være enkelte turister som ambassaden ikke har kjennskap til.

- Vi kan aldri være sikre. Men vi har ikke fått henvendelser fra pårørende om savnede i området, sier han.

De nordvestlige kystområdene av Sumatra og særlig provinsen Aceh helt nord på Sumatra er svært sterkt rammet.

- Det har fått en dobbel smell. I motsetning til Sri Lanka og Thailand ble de også rammet av selve jordskjelvet, sier han.

- Hele kystlinjen er nesten totalt ødelagt. Veier og landsbyer er først ristet i stykker for deretter å bli vasket ut av flodbølgen, sier han.

Blokhus mener det er lite sansynlig at det er mange turister i Aceh-provinsen som har vært rammet av borgerkrigslignende tilstander i flere ti-år.

- Grensene til Aceh-provinsen er stengt, sier han. Derimot kan det være turister på vestkysten av Sumatra som skal være et ettertraktet område for surfere.

- Det er svært usikre anslag basert på flyobservasjoner, sier han.

- De bruker de svært begrensede ressursene de har. Det er klart at de trenger hjelp, sier Blokhus.

- Hva kan Norge bidra med?

- Først og fremst økonomisk hjelp. Jeg vil tro at Australia har flere ressurser som er i nærheten, sier han.

- Hvordan har konflikten mellom myndighetene og separatistene påvirket redningsarbeidet?

- Det faktum at det er et betydelig antall soldater og utstyr der gjør at man kan komme i gang raskere enn man ellers ville gjort, sier han.

Det er inngått våpenhvileavtale mellom separatistene og Indonesiske myndigheter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder