- Puttet i sekk av hemmelig politistyrke

Tanten var med da Halimi ble pågrepet

MITROVICA/OSLO/STAVANGER (VG) En hemmelig spesialstyrke på 30 mann skal ha puttet Ridvan Halimi i stor en sekk under en dramatisk pågripelse.

Publisert:

Av KRISTIAN KAHRS, ØYSTEIN MILLI, HANS PETTER AASS og ROLF J. WIDERØE

PREGET AV PÅGRIPELSEN: Her ble Ridvan Halimi tatt av den hemmelige spesialstyrken. Tanten Hava Behxheti (56) har grått mye etter at hun havnet midt i den dramatiske pågripelsen av nevøen. Foto: KRISTIAN KAHRS

Det forteller Hava Behxheti (56), som er den dødsranssiktede 25-åringens tante, til VG.

Den kvinnelige slektningen satt i bilen sammen med Ridvan Halimi, en ti år gammel jente og to av Halimis kusiner da 30 maskerte og bevæpnede politimenn slo til i Kosovo lørdag 2. april.

- Vi kom til en veisperring, og det var kjøretøy fra FN-politiet overalt. Rundt 30 maskerte og bevæpnede menn hadde gjemt seg under en bro, og de tvang oss til å forlate bilen, sier hun.

Gevær mot brystet

Mens Ridvan Halimi ble puttet i en sekk, fikk Behxheti en geværmunning i brystet. Kvinnene og barnet fikk ikke lov til å bevege seg på en time, ifølge Halimis tante.

Hun hevder politimennene brukte sekken for å slå ut Halimis retningssans.

Det har tidligere blitt hevdet at pågripelsen av den dødsranssiktede Halimi skjedde uten dramatikk i en rutinekontroll, men Behxheti kan fortelle en annen historie.

- Jeg trodde ikke slike aksjoner var mulige etter at serberne forlot Kosovo. Jeg kan ikke glemme maskene, gråter Behxheti. Mange kosovoalbanere husker fortsatt maskerte serbere som var ansvarlig for krigsforbrytelser i regionen i 1998-1999.

FN-politiet i Kosovo (UNMIK Police) har en spesialenhet med topptrente politimenn for å ta seg av antiterror-tiltak og arrestasjon av farlige kriminelle.

- Politi snakket norsk

Styrken heter G6, men det er ingen som offisielt vil bekrefte at styrken finnes.

Medlemmene av G6 er de beste politifolkene fra en rekke land. Fra Norge rekrutteres de fra politiets beredskapstropp, i Tyskland kommer de ofte fra GSG9.

Norge har ledet G6 minst en gang tidligere, og det var også norske politimenn som var med på aksjonen mot Halimi, ifølge tanten.

- De som pågrep Ridvan, snakket norsk, hevder Behxheti. Selv snakket slektningene tysk med de andre politimennene.

For Behxheti er Halimi den beste nevøen hun kan tenke seg, og hun har ingen tro på anklagene om at han har vært med på Norges mest dramatiske ran.

- Ridvan er en engel, og han kunne aldri drepe en flue. Han er den ideelle nevø, sier hun.

Ifølge Behxheti og resten av familien levde ikke Halimi et luksuriøst liv, og han hadde ikke noe spesielt behov for å skjule seg. De visste ikke noe om at han var ettersøkt for Stavanger-ranet før etter at han ble arrestert.

For onkelen til Halimi, Izet Halimi, som er advokat, kom pågripelsen som lyn fra klar himmel. Før 1990 bodde familien til Ridvan Halimi i nabohuset i landsbyen Zhabar like utenfor Mitrovica.

- Hvis han hadde hatt penger, ville han pusset opp huset til familien, hevder onkelen.

Imot utlevering

I dag er huset til Ridvan Halimis familie forlatt, og det bærer preg av forfall. Familien forlot Kosovo i 1990 etter at faren til Ridvan mistet jobben på det lokale energiselskapet.

Advokat Halimi vil kjempe for at Ridvan skal prøve saken sin i Kosovo, fordi han og Ridvan ikke stoler på norsk rettsvesen.

- Jeg vil kjempe mot utlevering fordi jeg mener det er ulovlig å utlevere en borger av Kosovo som er mistenkt for ran eller tyveri, sier han.

I går kveld kom også Halimis norske forsvarer, advokat Tor Erling Staff, til Kosovo. Trolig vil han få ha de første samtalene med sin klient i løpet av mandagen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder