- EN FORNÆRMELSE: Frontfigur i den konservative Tea Party-bevegelsen Sarah Palin mener det er kritikkverdig at journalister prøver å finne en syndebukk for en handling begått av en mentalt forstyrret skytedesperado. Foto: AFP

Palin:- Grusomme kriminelle handlinger står alene

Kaller anklagene om voldsretorikk en ærekrenkelse

(VG Nett) Republikanernes Sarah Palin nekter for at hennes voldsomme politiske retorikk kan ha bidratt til tragedien i Arizona.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Palin bryter stillheten for første gang siden 22 år gamle Jared Lee Loughner brutalt kastet seg inn et politisk folkemøte på kjøpesenteret og skjøt vilt rundt seg.

Seks personer ble drept og 14 personer såret i blodbadet. Blant de sårede er Demokratenes kongressmedlem Gabrielle Giffords, som fremdeles ligger hardt skadet på universitetssykehuset i Arizona.

LES OGSÅ: - Gabrielle Giffords puster uten hjelp

Giffords som blink

Kort tid etter at skuddene falt, mente flere at en tilspisset politisk debatt med en voldsom retorikk kan ha bidratt til ugjerningen.

Sarah Palin og den konservative Tea party-bevegelsen ble raskt pekt ut som syndebukker, blant annet fordi Sarah Palins valgkamporganisasjon før kongressvalget i fjor laget en plakat der flere kongressmedlemmer, inkludert Gabrielle Giffords, var pekt ut som blink.

Flere i den konservative Tea Party-bevegelsen, som Palin anses som leder for, har allerede gått ut og forsvart seg mot anklagene.

Palin nekter skyld

Fra Palin har det imidlertid vært stille etter skytetragedien, med unntak av en kondolansemelding på Facebook. Først onsdag publiserte hun en videohilsen hvor hun tar til motmæle mot kritikken.

- Etter denne sjokkerende tragedien lyttet jeg først forbauset, så bekymret og nå med trishet, til de uansvarlige påstandene fra folk som prøver å fordele skyld i denne forferdelige hendelsen, sier hun i videoklippet.

Se hele videoklippet her (VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

Hun påpeker at et samfunn aldri kan anklages for handlinger begått av mentalt forstyrrede enkeltpersoner, og sier «at voldsomme kriminelle handlinger står alene».

Artikkelen fortsetter under bildet.

PROTESTERER MOT PALIN: Patricia Creswell mener det er Sarah Palin sin retorikk som er skyld i den tragiske skytingen. Foto: Thomas Nilsson


- Spesielt i de første timene etter at tragedien har utfoldet seg, burde ikke journalister og forståsegpåere produsere en ærekrenkelse som bare bidrar til å forsterke det samme hatet og volden som de mener å fordømme, sier Palin.

Sammenligner politisk debatt med pistolduell

Den republikanske stjernepolitikeren nekter også for at debattklimaet har blitt mer opphetet den siste tiden.

- De påstår at politisk debatt på en eller annen måte har blitt mer opphetet nå i det siste. Men når var den mindre opphetet? Tilbake i de «rolige dagene» når politiske figurer bokstavelig talt løste sine uoverensstemmelser med duellpistoler?

Palin benyttet mye av talen til å referere til amerikansk historie og til kjerneverdier som styrke og mot. Hun nevnte også en av sine mange våpenretoriske grep:

- Vi vet at vold ikke er svaret. Når vi hever våre våpen, snakker vi om stemmeretten, sa hun.

LES OGSÅ: Familien til revolvermannen i Arizona beklager

Minnestund

Onsdag planlegges det en minnestund for ofrene for skyetragedien i Tuscon.

President Barack Obama og kona Michelle er på plass i Arizona for å delta i seremonien. De kommer også til å møte familiene til noen av ofrenes familier, melder Politico.

I talen benytter Palin det engelske begrepet «blood libel», som her er oversatt til «ærekrenkelse». Begrepet benyttes i engelsk dagligtale som et synonym til falske anklager generelt, men stammer egentlig fra en henvisning til falske anklager mot religiøse minoriteter om at de drepte barn for å benytte blodet deres i religiøse ritualer. Onsdag kveld melder flere medier at jødiske ledere er kritiske til Palins bruk av begrepet.

Les også

 1. Obama reiser til Arizona

  USAs president Barack Obama reiser onsdag til Arizona for å delta i en minnemarkering for ofrene for skyteepisoden i…
 2. Politikere bevæpner seg etter Arizona-skyting

  (VG Nett) Flere amerikanske kongressmedlemmer går nå med våpen etter Arizona-massakren.
 3. Tea Party forsvarer seg etter skyting i Arizona

  Tea Party-aktivister forsvarer seg mot anklagene om at deres ofte overopphetede retorikk kan ha ført til…
 4. Familien til revolvermannen i Arizona beklager

  Familien til Jared Loughner som sitter fengslet for skyteepisoden i Tucson, uttrykker sin dype sorg og beklagelse…
 5. - Gabrielle Giffords puster uten hjelp

  (VG Nett) Kongresskvinnen som ble skutt i hodet i den dramatiske skyteepisoden i Arizona, skal nå klare å puste uten…
 6. Smilte seg gjennom drapshøring

  (VG Nett) Mens flagget vaiet på halv stang utenfor rettslokalet i Phoenix, smilte Jared Lee Loughner (22) seg gjennom…
 7. Hør de dramatiske nødanropene sekunder etter politikerattentatet

  (VG Nett) Dette var meldingene nødsentralen fikk høre i de dramatiske sekundene like etter politikerattentatet i Tucson…
 8. Frykter flere politikerdrap etter Arizona-massakren

  (VG Nett) Ordbruken i amerikansk politikk er så tøff at eksperter frykter flere attentatforsøk.
 9. Patricia (61) stanset massakre-mannen

  (VG Nett) Sheriffen hyller heltekvinnen som grep inn da Jared Loughner var i ferd med å lade pistolen og fortsette…
 10. Søkelys på giftig politisk klima etter attentat

  Attentatet mot kongresskvinnen Gabrielle Giffords har utløst en intens debatt i USA om det giftige politiske klimaet de…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder