HACKET: Denne siden møtte twitterbrukerne i natt. Foto: Screenshot: VG Nett-tipser

Twitter nede etter hackerangrep

(VG Nett) Den populære mikrobloggingstjenesten Twitter ble i morgentimene hacket av tilsynelatende iranske hackere.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Twitter ble hacket morgentimene i dag norsk tid, men er nå oppe igjen. Da brukerne skulle logge seg på, ble de møtt av en beskjed fra en hackergruppe som kaller seg «Iranian cyber army».

Hele Twitter-siden ble så tatt ned, og bildet hackerne la opp var ikke synlig i nedeperioden. Nå har Twitter blitt hentet tilbakeog tjenesten fungerer som normalt.

Melding til USA

Hackerne hadde lagt denne meldingen på siden som erstattet den vanlige førstesiden:

«U.S.A. Think They Controlling And Managing Internet By Their Access, But THey Don't, We Control And Manage Internet By Our Power, So Do Not Try To Stimulation Iranian Peoples To....
NOW WHICH COUNTRY IN EMBARGO LIST? IRAN? USA? WE PUSH THEM IN EMBARGO LIST
Take Care»

Gruppen som påstår å stå bak angrepet er ikke kjent fra tidligere, men lignende grupper var aktive under valget i Iran, skriver techcrunch.com.

Om det virkelig var iranere som stod bak angrepet er ikke sikkert.

Stadig usikker

Firmaet bak Twitter har ikke hatt det beste sikkerhetsrullebladet i bransjen, bare i år har tre store sikkerhetsfeil blitt avslørt. Ett av passordene til administratorene på siden var satt til å være «password» og en hacker brøt seg lett inn.

I et annet tilfelle lagret ledelsen i firmaet strategidokumenter på en tjeneste utenfor Twitters kontroll. Da et brukernavn og passord ble funnet, ble dokumentene lekket til pressen.

Les også:Mener Twitter er et sikkerhetsmareritt

Detaljene bak angrepet er foreløpig få og uklare. Om hackerne tok seg inn i Twitters datamaskiner og utførte endringene der, kan bety alvorlige sikkerhetsmessige konsekevenser for Twitter.
Ifølge Twitters driftstatus-blogg skal angrepet ha basert seg på et såkalt DNS-redirect-angrep. Det betyr at i stedet for å angripe selve datamaskinen der Twitter har sine nettsteder, går hackerne etter datamaskinen som veileder brukerne til Twitter.

DNS-maskinene på nettet oversetter adresser som mennesker forstår, for eksempel «www.vg.no» til tallbaserte adresser som datamaskiner forstår. I VGs tilfelle er denne adressen 195.88.55.16. Ved å bryte seg inn i DNS-maskinene kan hackerne sette talladressen til å være noe de kontrollerer, og alle brukerne vil bli sendt dit.

Dersom hackerne «bare» omdirigerte brukerne til å motta en annen startside enn Twitters, kan feilen ligge utenfor Twitters kontroll.

Populær tjeneste

Twitter har vært i sterkt vekst den siste tiden, også i Norge. Særlig er mange journalister, politikere og kulturarbeidere svært aktive.

Det er ingen tall som viser nøyaktig hvor mange nordmenn som bruker Twitter.

Angrepet som ble utført i morgentimene er ikke i samme kategori som angrepene mot flere brukerkontoer hos Twitter. Blant de mange kontoene som har blitt utsatt for innbrudd er Twitter-kontoen til Britney Spears og nåværende president Barack Obama.

Flere tatt

Under nattens angrep har minst en annen nettside blitt tatt ned og erstattet med det samme budskapet. Nettsiden www.mowjcamp.org viser det samme bildet og har ennå ikke blitt stanset. Nettsiden tilhører en organisasjon som jobbet mot den iranske regjeringen under protestene tidligere i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder