IKKE SAMME SYN: Forsvarsminister Jim Mattis og Donald Trump på en pressebrief i Det hvite hus. Den 28. februar går Mattis av. Foto: REUTERS/Leah Millis

Norsk uro når Jim Mattis forlater Trump: Frykter forsvarskutt i Europa

Avgangen til USAs forsvarsminister Jim Mattis kan påvirke NATOs nærvær i Europa, frykter Hårek Elvenes, som er Høyres forsvarspolitiske talsmann i Stortinget.

 • Stella Bugge
 • Alf Bjarne Johnsen
 • NTB

Artikkelen er over ett år gammel

Flere stiller nå spørsmål om hvem som skal stagge president Donald Trump, når den høyt respekterte forsvarsministeren pakker sammen og forlater Pentagon i slutten av februar.

I sitt avskjedsbrev til Donald Trump, skrev Mattis at presidenten «har rett til å ha en forsvarsminister som har syn som samsvarer med sine».

les også

USAs forsvarsminister: – Du trenger en forsvarsminister som er mer enig med deg enn det jeg er

Avgangen ble kunngjort like etter at Trump sa han ville begynne å trekke amerikanske styrker ut av Syria.

Samtidig kom det informasjon om at Trump vil trekke 7 000 amerikanske soldater ut av Afghanistan og dermed halvere sin styrke i landet.

– Jeg er urolig for at dette kan påvirke USAs tilstedeværelse i Europa, skriver Hårek Elvenes i en SMS til VG fredag.

– Hvor Trump kan finne på å trekke amerikanske styrker ut neste gang, er et åpent spørsmål. Heldigvis møter han motbør på hjemmebane. Utenriksminister Pompeo uttalte i sommer at NATO er avgjørende for USAs sikkerhet. Man får bare håpe at han ikke er den neste som takker for seg i Trump-administrasjonen, fortsetter Elvenes.

Skremmende

Både republikanere og demokrater i USA uttrykker sterk bekymring etter at USAs forsvarsminister Jim Mattis (68) torsdag kunngjorde at han går av.

– Dette er skremmende, skriver Mark Warner, demokrat og nestleder i Senatets etterretningskomité, på Twitter.

– Forsvarsminister Mattis har vært en stabilitetens øy midt i Trump-regjeringens kaos, fortsetter han.

les også

USAs forsvarsminister: – Du trenger en forsvarsminister som er mer enig med deg enn det jeg er

Fantastisk jobb

Anniken Huitfeldt (Ap), leder i Stortingets forsvars- og utenrikskomite, vil ikke spekulere i mulige endringer i Trumps NATO-politikk når Mattis går av, et par uker etter at han møter sine forsvarsminister-kolleger i Brussel i midten av februar.

– Jim Mattis har gjort en fantastisk jobb og vært en brobygger og en sterk forsvarer av NATO i en krevende tid. Det blir krevende å finne en ny forsvarsminister av samme kaliber, men jeg håper Trump vil utnevne en som er like sterk tilhenger av NATO-samarbeidet, sier Huitfeldt til VG.

Hun får full støtte for dette fra Hårek Elvenes (H):

– Han har stått klippefast på sin vakt som forsvarsminister. Mattis har vært garantisten for et gjenkjennelig USA i forsvars- og sikkerhetspolitikken, uttaler Elvenes.

les også

Mattis takket for omstridt stasjonering av amerikanske soldater på norsk jord

Dårlig nytt for Norge

– USA er viktig for NATO og viktig for Norge. Trump har sådd tvil om dette engasjementet, mens Mattis har bidratt til å redusere usikkerheten om det, sier NUPI-direktør Ulf Sverdrup til NTB.

Han viser til at USA har styrket sitt militære nærvær i Europa under Trump.

– Det er noe Norge og Europa har ønsket velkommen, og Mattis har vært en viktig talsmann for dette. Han ser ut til å ha fått Trump til å tenke annerledes, sier Sverdrup.

Hvis presidenten ikke legger vekt på det, er det dårlig nytt for Norge, ifølge Sverdrup.

– Det blir mer usikkerhet. Det blir økt usikkerhet om NATO, økt usikkerhet om USAs engasjement overfor Europa, og kanskje økt risiko for ustabilitet, fortsetter han.

– Siste brems

The Atlantics David Graham skriver i en analyse at forsvarsministeren var en av de få gjenværende embetsmennene som syntes kapabel til å vri presidentens arm og få ham vekk fra de mest ukloke beslutningene.

– Spørsmålet for både amerikanske og utenlandske ledere er enkelt? Hvem skal tøyle Trump? skriver Graham.

les også

Kilder: Trump trekker 7.000 soldater ut av Afghanistan

– Mattis var den siste bremsen på en president som tar livsviktige beslutninger etter innfallsmetoden uten å lese, overveie eller med noen tanke på konsekvensene og risikoene, sier en anonym nasjonal sikkerhetsrådgiver til tidsskriftet.

– Vi har kommet unna fordi denne presidenten ikke har blitt prøvet gjennom en stor nasjonal sikkerhetskrise. Men det vil skje, og når det gjør det, har vi store problemer, legger kilden til.

les også

Mattis svarte VG om amerikanske militærfly i Nord-Norge

Les mer: Trump-guiden

Republikanere bekymret

Også internt i Trumps parti vekker avgangen dyp uro.

– Leste nettopp Mattis' avskjedsbrev. Det gjør det veldig tydelig at vi er på vei inn i en rekke med alvorlige politiske feilbeslutninger som vil sette vår nasjons sikkerhet og våre allianser i fare, og styrke våre fiender, skriver den republikanske senatoren Marco Rubio.

– Protest-oppsigelse

– Donald Trump kan late som om James Mattis's avgang skyldes at han vil pensjonere seg etter et langt liv i offentlig tjeneste. Det er det ikke. Dette er en protest-oppsigelse, enkelt og greit, skriver BBCs Anthony Zurcher i en analyse.

Han begrunner dette med å vise til Mattis’ oppsigelsesbrev hvor han ikke legger skjul på at uenighet med presidenten er årsaken.

les også

Donald Trump nekter å ha instruert Cohen

I brevet skriver Mattis blant annet at Trump trenger en forsvarsminister som er mer enig med ham. I brevet fremhever Mattis viktigheten av å ivareta gode relasjoner til allierte, og trekker fram NATO som et eksempel.

– Det er ikke nødvendig for USA å være verdens «politi», men vi bør heller samarbeide med allierte om et felles forsvar. Det er tydelig at Kina og Russland forsøker å forme verden etter deres autoritære modell, skriver den avtroppende forsvarsministeren.

Les også: Trumps grensemur-budsjett godkjent i Representantenes hus

les også

Trump i ordkrig med tidligere utenriksminister

– Rop om hjelp

Uenighetene mellom Trump og Mattis har vært mange. I oktober uttalte Trump til CBS News at Mattis, som har blitt sett på som en modererende skikkelse i Det hvite hus, er «en slags demokrat», skriver Reuters.

Mattis har vært skeptisk til Trumps håndtering av Iran-avtalen, samt presidentens ambisiøse planer om en militær romkommando.

Dagens Nyheters New York korrespondent, Martin Gelin, omtaler brevet som et rop om hjelp.

– Utenrikspolitiske veteraner tolker brevet som et rop om hjelp og et varselsignal om at Trump er på vei å kaste amerikanske verdier på båten, skriver Gelin.

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, kommer også med det som ifølge nyhetsbyrået AFP er en usedvanlig tydelig reaksjon.

– USA må fortsette å ha en klar forståelse av hvem som er våre venner og hvem som er våre fiender, og innse at land som Russland er blant sistnevnte. Jeg er spesielt bekymret over at Mattis går av på grunn av stor uenighet med presidenten i disse spørsmålene og andre viktige aspekter ved USAs globale lederskap, skriver han i en uttalelse.

les også

Trump krever millioner av Stormy Daniels

Politicos Blake Hounshell viser i sin analyse til at republikanske senatorer i mange måneder har skjøvet sin utenrikspolitiske uenighet med Trump under teppet, at de bare et fåtall ganger har irettesatt ham og gjort lite for å tøyle presidenten.

– Men når Mad Dog (Mattis’ klengenavn, red anm.) ikke kunne påvirke en viljesterke president som føler seg helt ubundet av de vanlige reglene for utenrikspolitikk, hvorfor skulle vi tro at hans etterfølger vil ha mer suksess?

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Marco Rubio
 4. Afghanistan
 5. Russland
 6. USA
 7. Det hvite hus

Flere artikler

 1. Jim Mattis: Tror ikke Trump vil ta USA ut av NATO

 2. James Mattis med avskjedsbrev til de ansatte

 3. Trump tvinger Mattis til å gå av tidligere enn planlagt

 4. Trump latterliggjort av sin tidligere forsvarsminister under gallamiddag

 5. Mattis trer av

Fra andre aviser

 1. Aftenposten mener: Mattis’ avgang skaper stor uro

  Aftenposten
 2. Forsvarsminister Jim Mattis går av

  Bergens Tidende
 3. Sivilist uten militær erfaring skal styre Pentagon

  Bergens Tidende
 4. Medier: Trump tvinger Mattis til å gå av tidligere enn planlagt

  Aftenposten
 5. Trumps tomrom

  Bergens Tidende
 6. Kjente republikanere vender ryggen til Trump før valget

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no