REDDES: En skadet gutt blir båret bort av en politibetjent etter å ha evakuert fra et hotell i Carita i Pandeglang i Banten-provinsen som kollapset etter flodbølgen.

REDDES: En skadet gutt blir båret bort av en politibetjent etter å ha evakuert fra et hotell i Carita i Pandeglang i Banten-provinsen som kollapset etter flodbølgen. Foto: Banten Police Headquarters/ REUTERS

Frykter ny tsunami i Indonesia

Innbyggerne ved kysten nær vulkanen Anak Krakatau advares mot å oppholde seg ved strendene. Myndighetene frykter at vedvarende utbrudd kan forårsake en ny tsunami.

Lørdag klokken 21.30 traff en flodbølge kystbyene på øyene Sumatra og Java og tok livet av minst 281 mennesker og skadet over 1000. Over 600 hjem er skadet, i tillegg til 60 forretningsbygg og 420 fartøyer, ifølge The Guardian.

Ifølge BBC antas det at den vulkanske aktiviteten på Anak Krakatau forårsaket undersjøiske jordskred som igjen skapte tsunamien. Også søndag hadde vulkanen utbrudd, og spydde ut aske og røyk.

les også

Krakatau-vulkanens dødelige historie

Sjefen for katastrofehåndteringsetaten i Indionesia, Sutopo Purwo Nugroho, holdt pressekonferanse på Java søndag der han anbefalte folk å holde seg unna strender og kysten en stund.

– Potensialet for en ny tsunami er fremdeles til stede fordi Anak Krakatau fremdeles har utbrudd, noe som kan utløse en tsunami, sier han ifølge BBC.

Nugroho forteller at Indonesia mangler et varslingssystem for flodbølger - nettverket av tsunami-bøyer har ikke fungert siden 2012.

«Vandalisme, et begrenset budsjett og teknisk skade betyr at det ikke var noen tsunami-bøyer denne gangen. Vi må gjenoppbygge for å styrke det tidlige varslingssystemet for tsunamier.» skriver han på Twitter, ifølge Guardian.

6) Jaringan buoy tsunami di perairan Indonesia sudah tidak beroperasi sejak 2012. Vandalisme, terbatasnya anggaran,… https://t.co/p7lm7dSnpL

Leter desperat

Redningsarbeidere frykter at dødstallet vil stige kraftig, og at det vil ta en uke å få sjekket alt.

RUINER: En mann går forbi en sammenrastbygning i Carita i Banten-provinsen mandag. Foto: SONNY TUMBELAKA / AFP

– Situasjonen og tallet på omkomne kommer til å være flytende de neste dagene, og til og med ukene, sier Kathy Mueller, talsperson for Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger søndag kveld.

les også

Lokalt band holdt konsert på stranden – så kom tsunamien

På samme tid arbeidet hundrevis av redningsarbeidere med å evakuere sårede og bære inn rent drikkevann og presenninger for å gi midlertidig husly til de tusenvis av menneskene som ble rammet av tsunamien dagen før.

NYE UTBRUDD: Anak Krakatau firtsatte med vulkensk aktivitet søndag. Foto: Antara Foto/Bisnis Indonesia/Nurul Hidayat/ via REUTERS 

Liten, men dødelig flodbølge

Lørdagens tsunami var relativt liten, men Richard Teeuw ved University of Portsmouth i England påpeker at slike bølger likevel kan være svært dødelige fordi de drar med seg mye drivved og annet rusk som kan forårsake stor skade. Ikke minst kan det gjøre stor skade når det ikke kommer noen advarsel til befolkningen, slik tilfellet var lørdag kveld.

les også

222 døde i tsunami i Indonesia

Simon Boxall ved Southampton University sier at regionen er midt i vårflommen.

– Det ser ut til at bølgen har truffet noen av kystområdene når tidevannet har vært på sitt høyeste, noe som forverrer skaden, sier han.

Anak Krakatoa er en ganske ny vulkansk øy som dukket opp rundt 1928 i krateret etter øya Krakatoa. Krakatoa ble sprengt i filler av et vulkanutbrudd i 1883 i det som regnes som historiens verste flodbølge. Den gikk jorda rundt og sopte med seg 163 byer. Man regner med at minst 36.000 mennesker mistet livet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder