STARTER 1.JANUAR: Viseforsvarsminister Patrick Shanahan starter i jobben som forsvarsminister to måneder før planlagt. Foto: Jonathan Ernst / X90178

Trump tvinger Mattis til å gå av tidligere enn planlagt

USAs forsvarsminister Jim Mattis erstattes av viseforsvarsminister Patrick M. Shanahan allerede 1. januar - to måneder før den opprinnelige planen.

 • NTB

Artikkelen er over ett år gammel

Det skriver USAs president Donald Trump på Twitter:

– Jeg er veldig glad for å kunngjøre at vår veldig talentfulle viseforsvarsminister Patrick Shanahan blir fungerende forsvarsminister fra og med 1. januar 2019. Patrick har en lang merittliste fra da han var viseforsvarsminister og også fra da han arbeidet i Boeing. Han kommer til å være fantastisk, skriver Trump.

Blant de 23 ministerne som ble utnevnt ved begynnelsen av Donald Trumps presidentperiode, er det etter Mattis’ avgang bare elleve fortsatt i stillingen.

les også

Disse er igjen blant Trumps utnevnte regjeringskollegium

– Utløste sinne

Presidenten gir ingen ytterligere begrunnelse for at Mattis går av før planen, men ifølge New York Times er det irettesettelsen Trump fikk i Mattis' avskjedsbrev som skal ha vært årsaken til at dette nå skjer.

Det er særlig den negative mediedekningen Mattis' avskjedsbrev har ført til, som skal ha utløst sinne fra Trump, sier ikke navngitte rådgivere i Det hvite hus til avisen.

les også

17 etterforskninger mot Trump: – Det er nesten ikke til å fatte

I avskjedsbrevet listet Mattis opp en rekke punkter han mente var sentrale for å ivareta USAs internasjonale interesser, deriblant det å ivareta og bygge opp et nettverk av allierte. Deretter skrev han at presidenten «fortjener å ha en forsvarsminister som har et mer samsvarende syn på disse tingene».

I ettertid har flere medier skrevet at uenighet om Trumps beslutning om å trekke amerikanske soldater ut av Syria var en viktig årsak til at Mattis gikk av. Den pensjonerte generalen var et høyt respektert medlem av Trumps regjering, og han har blant annet hatt et godt forhold til Norges tidligere forsvarsminister og nåværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

«Det verden minst av alt trenger akkurat nå er radikale eksperimenter i amerikansk utenrikspolitikk. Det er derfor å håpe at USAs president vil velge en ny forsvarsminister som vil jobbe for fortsatt å fremme en internasjonal orden som best ivaretar sikkerheten, velstanden og verdiene til USA i solidaritet med det mektige landets allierte», var noe av det Anders Giæver skrev i sin kommentar, som i sin helhet kan leses her.

Flere artikler

 1. James Mattis med avskjedsbrev til de ansatte

 2. USAs fungerende forsvarsminister fortsetter ikke

 3. Trump tvinger minister til å gå av før planlagt

 4. Ekspert: USAs tilbaketrekning gir Tyrkia frie hender i Syria

 5. Mattis trer av

Fra andre aviser

 1. NY Times: Trump tvinger Mattis til å gå av tidligere enn planlagt

  Bergens Tidende
 2. Sivilist uten militær erfaring skal styre Pentagon

  Bergens Tidende
 3. Shanahan ute av Trump-administrasjonen

  Aftenposten
 4. Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister

  Aftenposten
 5. Boeing-skandalen har nådd politisk nivå. Nå granskes Pentagon-topp for mulig interessekonflikt.

  Aftenposten
 6. Forsvarsminister Jim Mattis går av

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no