PÅGREPET: Dette er tre av de drapsmistenkte mennene. De ble pågrepet i en buss i sentrum av Marrakech.

Marokkansk politi: – De var der for å drepe turister

Ifølge marokkansk politi var de fire mennene som er pågrepet og mistenkt for drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vestager Jespersen (24) ute etter å drepe turister – men de skal ha valgt sine ofre tilfeldig.

Det kom frem under en pressekonferanse søndag der nye detaljer om etterforskningen ble kjent.

– Ofrene ble tilfeldig valgt. Ifølge etterforskerne var de ikke ute etter å drepe den norske og danske turisten spesifikt, men de var der for å drepe turister, sier talsperson for politiet, Boubker Sabik, på pressekonferansen som ble direktesendt på den marokkanske statskanalen 2M.

DREPT: Norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept i Marokko. Foto: Privat

les også

Her skjedde dobbeltdrapet på Maren og Louisa

Fire menn er pågrepet og mistenkt for drapene på Maren Ueland (28) fra Bryne og danske Louisa Vestager Jespersen (24). Marokkanske myndigheter og dansk etterretning kobler drapene til terror, og de fire personene som er koblet til drapet skal alle ha sverget troskap til terrororganisasjonen IS.

På pressekonferansen kom det også frem at en av de fire pågrepne tidligere sonet en to år lang fengselsstraff for terror-relaterte forbrytelser.

– Han ble arrestert i 2013 for å rekruttere ekstremister. Han ble dømt til to års fengsel, og løslatt i 2015.

les også

Marokko-mistenktes kone: IS-videoen spilt inn i stua vår

Fant bombe-materialer

På pressekonferansen gikk Sabik gjennom hendelsesforløpet i forbindelse med politiets pågripelser: Det var Abderrahmane Khayali som ble pågrepet først. Dette skjedde få timer etter at drapene ble oppdaget, etter at etterforskere hadde avhørt vitner og sett igjennom opptak fra overvåkningskameraer.

I avhør pekte Khayali på Younes Ouaziad, Abdessamad Ijoud og Rachid Aftati , som ble pågrepet på en buss i Marrakech torsdag, på vei mot den populære turistbyen Agadir.

les også

Marokkansk påtalemyndighet: Dobbeltdrapet var en terrorhandling

Torsdag og pågrep også marokkansk politi ytterligere ni personer som skal ha tilknytning til det samme nettverket som de fire.

– Da vi undersøkte deres hjem, fant vi materialer som kunne bli brukt til å lage bomber. Arrestasjonen av disse ni mistenkte forhindrer andre potensielle angrep som de kunne ha utført, som hevn for at vi arresterte de fire hovedmistenkte, sa polititalsmannen etterforskningen av de ni.

Videoen over viser de fire hovedmistenkte, som sverger troskap til IS. Marokkanske myndigheter har verifisert videoen, og sier den ble filmet forrige uke. Men ifølge marokkansk politi, ble ikke videoen filmet hjemme hos mistenkte Abderrahim Khayali, slik blant annet hans kone har fortalt.

les også

Erna Solberg om Marokko-drapsvideoen: – Ikke last ned eller spre den

Boubker Sabik sier IS-videoen ble filmet i de mistenktes telt i landsbyen Imlil fredag, to dager før angrepet på de to turistene utenfor samme landsby.

Drapsvideoen som knyttes til dobbeltdrapet, etterforskes fortsatt av marokkansk politi. Ifølge Kripos, som samarbeider med dansk politi, er videoen mest sannsynlig ekte.

– Ensomme ulver

Politiets teori skal være at mennene hadde planer om å begå flere angrep, ifølge en kilde med innsikt i etterforskningen som VG har snakket med. Etterforskningen pågår fortsatt. Det er anti-terrorpolitiet BCJI, tilsvarende FBI, som etterforsker saken.

Sabik sier at politiet fryktet at de tre hovedmistenkte som ble arrestert på bussen på vei mot Agadir torsdag hadde med seg eksplosiver.

les også

Broren til mistenkt terrorist til VG: Han levde normalt. Så ble han hjernevasket

– Men takk Gud, de ble arrestert uten å gjøre motstand. Nå er vi helt sikre på at motivet var terror, sier Sabik.

Han avviser at de fire mennene hadde fått ordre fra IS om å utføre drapene. Ingen av de fire skal i følge politiet ha reist til krigssoner som fremmedkrigere tidligere.

les også

Kripos: Alt tyder på at videoen knyttet til Marokko-drapene er ekte

– De var ensomme ulver som bestemte seg for å utføre dette terrorangrepet.

Politiet skal også ha arrestert enda én person som skal ha uttrykt støtte til drapet på Facebook. En doktorgradsstudent ble tidligere arrestert for ha uttrykt støtte til drapene lørdag, men politiet sier søndag at han ikke egentlig er doktorgradsstudent, og har droppet ut.

Fakkeltog og støttemarkeringer

De to kvinnene var på en måneds lang ryggsekktur i landet. De var begge erfarne friluftslivsfolk og studerte friluftsliv ved Universitet i Sørøst-Norge.

De to skal ha slått opp teltet sitt om lag syv kilometer fra utfartsbyen Imlil, på vei opp mot Toubkal, Nord-Afrikas høyeste fjell. Senere har det blitt lagt ned blomster og lys på åstedet.

De etterlatte familiene i Norge og Danmark er i sorg.

les også

Marokkanere sender sympatierklæringer etter drapene

Lørdag morgen møtte flere hundre mennesker opp med blomster og lys for å fordømme drapene og vise sin solidaritet med de to ofrenes familier i den lille landsbyen Imlil utenfor Marrakech, skriver NTB.

I markeringen deltok representanter fra det sivile samfunn, samt fra regionens turistsektor.

les også

Ekskjæreste om Louisa: – Hun ville utforske alle verdenshjørner

Det ble også arrangert et fakkeltog på Bryne, som er den avdøde Maren uelands hjemby.

NTB skriver også at det var støttemarkeringer utenfor Norges og Danmarks ambassader i Rabat på lørdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder