FARE: Her kjemper brannmannskapene i Athen mot flammene tirsdag. Den spanske skogbrann-analytikeren Marc Castellnou påpeker at tallene fra Athen ikke er klare ennå. Men anslår at det var en kategori fem-brann. Kategori seks-branner har skapt katastrofale brannstormer. Foto: Reuters

Internasjonal ekspert advarer: Gigantiske brannstormer vil spre seg i Europa

Brannstormer som vanligvis bare har rammet Canada, Alaska og Sibir er på vei til Europa, advarer internasjonal skogbrann-ekspert.

 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over ett år gammel

– Vi må forstå og akseptere det som skjer. Vi kan ikke fornekte dette. Vi kan ikke si at «nei, store branner er noe som aldri vil skje i Skandinavia». Jeg beklager, men det skjer allerede. Og ting vil bli verre.

Det er den klare beskjeden fra den spanske skogbrann-analytikeren Marc Castellnou, som i sommer har reist rundt og fulgt skoger som går opp i flammer over hele Europa.

Han sier at situasjonen bare vil bli verre.

– Dette året er et vindu inn i fremtiden. Det vi ser i år, er det klimaendringer vil gjøre til den nye normalen. Og det er skremmende, sier han til VG.

Enorme branner ingen kan forutse

Sammen med sin internasjonale kolleger slo han alarm om at noe var i ferd med å skje da en brannstorm brøt ut i Chile i januar 2017. Se video fra brannens herjinger:

– Jeg så at dette var en type brann som virkelig kunne gjøre stor skade i Europa. Brannstormer var et fenomen vi bare så i Canada, Alaska og Sibir. Og vi har aldri hatt kjennskap til noen slike stormer i Europa.

Så, i juni 2017, oppsto en katastrofal brannstorm i Portugal. 66 personer omkom og 250 ble skadet i det som var den verste skogbrannen i Portugals historie.

En brannstorm er noe som oppstår når en brann blir så stor, intens og energisterk at den skaper en ny storm. Når energien i massive branner skaper en egen storm, forteller han.

les også

Måtte evakuere i hui og hast: – Bakken er aldeles kullsvart

– Brannen sprer seg overalt. Vi kan forutse hvordan en normal brann vil oppføre seg – for vi kan forutsi været, vi kjenner topografien og vi kjenner vegetasjonen. Men når en storm har nok energi til å skape sin egen storm, er det brannen selv og dens energi som endrer været. Så vi kan ikke forutsi hva de vil gjøre, påpeker den spanske brannmannen.

Brannene ingen kan komme seg unna

Castellnou kaller Chile og Portugal kategori seks-branner. Mens han tror den som krevde over 70 menneskeliv i Hellas denne uken var en kategori fem. Og at de som raser i Sverige nå er kategori tre.

26 funnet døde sammen i gresk landsby: – De voksne klemte rundt de minste

– Hvordan er det engang mulig at en brann som den i Hellas kan utvikle seg så fort at folk ikke kom seg unna?

– La meg gi deg et eksempel fra brannene i Chile og Portugal i fjor: Forestill deg en brann som beveger seg 8000 hektar i timen. Tror du at du klarer å komme deg unna? 8000 hektar i timen.

Et hektar er 10 000 kvadratmeter.

Den norske skogbrann-analytikeren Ove Stokkeland påpeker at luftstrømmene som skapes av en brannstorm drar med seg brennende partikler og materialer over store områder.

– Skogbranner kan bli så intense og så hurtige at du ikke har sjans til å komme deg unna, sier Stokkeland, som er visebrannsjef i Skien.

les også

Her er nordmennenes egne bilder fra brannflukten

Ber Norge forberede seg

Spanske Castellnou sier de har sett denne utviklingen over lang tid, men er overrasket over hvor store endringene er nå. Han ber Norge, Europa og verden om å forberede seg.

– Forventer dere flere brannstormer over hele Europa i fremtiden?

– Vi kan se det komme. Jeg er i Danmark nå hos deres brannvesen. I fjor hadde de 14 sommerdager. I år har de 52 sommerdager – så langt. Det er en enorm endring. Og ned i Middelhavet har vi økt nesten en måned med ekstremt vært de siste ti årene. Så vår sesong er allerede en måned lenger, sier Castellnou.

RUINER: Slik så det ut i landsbyen Mati onsdag, hvor flammene hadde herjet natt til tirsdag. Men selv om brannen her spredte seg så fort at folk ikke kom seg unna, har Europa sett verre branner. Og analytiker Castellnou tror det kommer flere. Foto: EUROKINISSI / X02773

Han sier det ikke hjelper å bare styrke brannvesenet. Men at Europa må ta tak i det som skaper brannene.

les også

Norske brannmenn kjemper mot skogbranner i Sverige: – Det er krise

– Vi må forstå hvordan klimaendringer vil endre skogene våre. Vi må hjelpe skogene våre med å tilpasse seg. Det grunnleggende problemet vi har er at våre skoger ikke kan fortsette å vokse i dette klimaet, de må endre seg. Hvis vi lager skogene våre på samme måte som for 20 år siden, lager vi usunne skoger. De vil være svake, klare for å brenne, sier den spanske skogbrann-eksperten.

Foto: COSTAS BALTAS / X04108

Mer om

 1. Brann
 2. Portugal
 3. Chile
 4. Hellas
 5. Norge

Flere artikler

 1. Sommerdrømmens mareritt

 2. Derfor er det rekordbranner i Australia

 3. Flammende advarsel

 4. Hetebølger, ekstremvær og skogbranner verden over: – Det vil fortsette å bli varmere

 5. – Klimakrisen fortjener coronaløsning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder