SØRGER: 15. mars gikk brasillianere ut i gatene for å demonstrere mot drapet på den unge politikeren Marielle Franco. Foto: Ricardo Moraes / NTB scanpix

Makaber rekord i Brasil: 63.000 drept på ett år

Aldri før har så mange blitt drept i det søramerikanske landet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

14. mars ble den unge politikeren Marielle Franco skutt og drept i Rio de Janeiro. Dagen etter tok tusener til gatene i Brasil for å vise sorg og sinne.

Kulene som traff bilen hun satt tilhører et parti som ble kjøp av det føderale politiet i 2006, men siden har blitt stjålet, ifølge The Rio Times.

Ammunisjon fra samme parti skal ha blitt brukt da 17 mennesker ble drept på en natt i august 2015, forskjellige steder i São Paulo. Tre personer fra millitærpolitiet og en fra det lokale politiet ble dømt for drapene, skriver avisen.

DEMONSTRERER: Anielle Silva (t.v.), søsteren til Marielle Franco, gråter under en sørgestund i april. Foto: Diego Herculano / NTB scanpix

Flere drap og voldtekter

Franco er langt fra det eneste offeret for landets drapsbølge. I 2017 ble 63.880 mennesker drept i Brasil, skriver Indepentent. Det er tre prosent flere enn året før, ifølge en rapport fra Brazilian Forum of Public Security (BFPS).

Brasil har i flere år vært det landet i verden der flest blir drept. Også annen kriminalitet øker, med en oppgang i voldtekter på 8 prosent. Det var 60.018 voldekter i Brasil i 2017, ifølge BFPS.

les også

14 drept i angrep på nattklubb i Brasil

De fleste drapssaker blir aldri løst i Brasil.

– Det sender et signal om at du kan drepe og komme unna med det, sier Samira Bueno i BFPS til Indepentent.

SKUDD: Brasil er på drapstoppen i verden. Dette bildet viser bilen til et gjengmedlem som ble drept i Sao Paulo i juli. Foto: Paulo Lopes / NTB scanpix

Hatkriminalitet

Organisert kriminalitet skal være en av grunnene til økningen, i tillegg til voldelige konfrontasjoner mellom politiet og gjenger.

Ifølge BFPS var drepte politimenn gjennomsnittlig 14 mennesker hver dag. Det er 20 prosent flere enn i 2016, skriver The Guardian.

4539 kvinner ble drept, en oppgang på 6,1 prosent. Mer enn 1000 kvinner ble drept i hatkriminalitet knyttet til kjønn, ifølge BFPS.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder