SØRGER: 15. mars gikk brasillianere ut i gatene for å demonstrere mot drapet på den unge politikeren Marielle Franco.
SØRGER: 15. mars gikk brasillianere ut i gatene for å demonstrere mot drapet på den unge politikeren Marielle Franco. Foto: Ricardo Moraes / NTB scanpix

Makaber rekord i Brasil: 63.000 drept på ett år

UTENRIKS

Aldri før har så mange blitt drept i det søramerikanske landet.

Publisert:

14. mars ble den unge politikeren Marielle Franco skutt og drept i Rio de Janeiro. Dagen etter tok tusener til gatene i Brasil for å vise sorg og sinne.

Kulene som traff bilen hun satt tilhører et parti som ble kjøp av det føderale politiet i 2006, men siden har blitt stjålet, ifølge The Rio Times.

Ammunisjon fra samme parti skal ha blitt brukt da 17 mennesker ble drept på en natt i august 2015, forskjellige steder i São Paulo. Tre personer fra millitærpolitiet og en fra det lokale politiet ble dømt for drapene, skriver avisen.

Flere drap og voldtekter

Franco er langt fra det eneste offeret for landets drapsbølge. I 2017 ble 63.880 mennesker drept i Brasil, skriver Indepentent. Det er tre prosent flere enn året før, ifølge en rapport fra Brazilian Forum of Public Security (BFPS).

Brasil har i flere år vært det landet i verden der flest blir drept. Også annen kriminalitet øker, med en oppgang i voldtekter på 8 prosent. Det var 60.018 voldekter i Brasil i 2017, ifølge BFPS.

De fleste drapssaker blir aldri løst i Brasil.

– Det sender et signal om at du kan drepe og komme unna med det, sier Samira Bueno i BFPS til Indepentent.

Hatkriminalitet

Organisert kriminalitet skal være en av grunnene til økningen, i tillegg til voldelige konfrontasjoner mellom politiet og gjenger.

Ifølge BFPS var drepte politimenn gjennomsnittlig 14 mennesker hver dag. Det er 20 prosent flere enn i 2016, skriver The Guardian.

4539 kvinner ble drept, en oppgang på 6,1 prosent. Mer enn 1000 kvinner ble drept i hatkriminalitet knyttet til kjønn, ifølge BFPS.

Her kan du lese mer om