ISRAELSK FARTØY: Israelske marinefartøy utenfor havnebyen søndag, samme dag som den norske fiskebåten Kårstein ble stanset. Foto: Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN

NRK: Fem norske Gaza-aktivister slippes fri i Israel

Totalt 18 aktivister som er fengslet i den israelske byen Ramla, blir sluppet fri i løpet av dagen, skriver NRK.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Det palestinske tenåringssymbolet Ahed løslates – faren jubler

De 18 aktivistene ble fengslet etter at den norske fiskebåten Kårstein ble bordet av israelske soldater søndag. Alle slipper nå fri, bekrefter den israelske ambassaden til NRK.

Fem av aktivistene er norske, blant andre bystyremedlem Mikkel Grüner (SV) fra Bergen og nestleder Gerd von der Lippe i Ship to Gaza Norway.

Kårstein hadde medisinsk utstyr og ikke-voldsaktivister fra en rekke land om bord. Toktet føyer seg inn i en rekke forsøk siden 2010 på å bryte den israelske blokaden av den lille palestinske enklaven lengst øst i Middelhavet.

les også

Israel letter på Gaza-restriksjoner

Aktivistene ble etter bordringen brakt til Givon-fengslet i Rambla.

Den israelske ambassaden forteller også at det ble brukt elektrosjokkvåpen under aksjonen.

Utenriksdepartementet har bedt israelske styresmakter om forklaring på at soldatene bordet båten, men har ikke fått svar.

les også

To ungdommer drept i israelsk luftangrep

– Vi har bedt israelske myndigheter klargjøre hendelsen og hva som har skjedd med båten Kårtstein. Vi vil komme tilbake til vurdering av situasjonen når situasjonen og hendelsesforløp er bekreftet, sa kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD søndag.

Ifølge organisasjonen Ship to Gaza var den norske båten 53 nautiske mil fra Gaza og befant seg i internasjonalt farvann.

DEMONSTRASJON: Markeringen til støtte for den norske båten Kårstein utenfor Utenriksdepartementet mandag. Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder