Masseskyting på spillturnering i Florida: Flere er drept

Flere mennesker er skutt og drept på et kjøpesenter i Jacksonville i delstaten Florida, bekrefter politiet. Én mistenkt gjerningsperson er død.

 • Toini Thanem
 • Hanne Hattrem
 • Morten S. Hopperstad
 • Hanne Kreutz-Hansen
 • Erlend Fernandez Stedding

Artikkelen er over ett år gammel

– Masseskyting i Jacksonville Landing. Hold dere unna området. Det er ikke trygt på nåværende tidspunkt. HOLD DERE UNNA, skrev politiet i Jacksonville på Twitter søndag.

Politiet twitrer at de finner en rekke mennesker som gjemmer seg ulike steder på The Landing.

– Vi ber dere om å være rolige og og være der dere gjemmer dere. SWAT (spesialpoliti, red.anm.) gjør nå metodisk søk inne. Vi kommer til dere. Vær så snill, ikke løp ut. Ring 911.

Uklart hvor mange som er drept

Politiet sier at flere har blitt drept, og at mange har blitt fraktet til sykehus.

I en pressekonferanse klokken 22.30 norsk tid sier sheriff Mike Williams at de akkurat har blitt ferdig med å gjennomsøke området. Han ikke vil gå ut med tall på antall omkomne ennå.

Han sier videre at én mistenkt gjerningsperson er død, og at de ikke har flere mistenkte på nåværende tidspunkt. De jobber nå med å bekrefte den mistenktes identitet.

En kilde sier til AP at den mistenkte gjerningsmannen døde av et selvpåført skudd.

I en twittermelding melder politiet at dødstallene som meldes av noen medier ikke stemmer da denne informasjonen foreløpig ikke er offentliggjort.

Skudd ble avfyrt på direktevideo

Talsmann Pete Moberg ved Memorial sykehus i Jacksonville, opplyser til CNN at de behandler minst tre pasienter som var involvert i masseskytingen. 

– Tilstanden til disse pasientene er stabil, sier Moberg.

Jacksonville Landing er et kjøpesenterkompleks med butikker, restauranter og underholdning i byen Jacksonville i Florida.

Skytingen skal ha funnet sted på en restaurant som arrangerte en dataspillturnering.

En video, som ble direktesendt fra spillturneringen, viser ungdommer som spiller fotballspillet Madden 19, før en rekke skudd blir avfyrt og direktesendingen stanser.

Vi advarer om sterke inntrykk i videoen:

Vitne: – Folk gråt og skrek etter hjelp

Et vitne, Ryan Aleman fra Georgia, sier til CNN at han var selv til stede på arrangementet da masseskytingen startet.

Han forteller at han dukket ned på gulvet og krabbet inn på et toalett hvor han gjemte seg i ti minutter.

– Det var mange skudd, minst 20. Jeg er fortsatt i sjokk. Alle løp rundt, sier han.

Ifølge vitnet var det minst 40-50 mennesker til stede da skytingen startet.

– Jeg gjemte meg i cirka ti minutter. Da roet alt seg. Folk gråt og skrek "Hjelp meg!" og "Jeg er skutt!", sier Ryan til tv-kanalen.

PATRULJE: Kystvakten patruljerer utenfor kjøpesenteret Jacksonville Landing i Florida. Foto: Laura Heald / TT NYHETSBYRÅN

– Verste dagen i mitt liv

– Jeg vil aldri ta noe for gitt igjen. Livet kan fort bli kort, skriver gameren Drini Gjoka på Twitter.

Han skal ha deltatt på turneringen, og ble skutt i tommelen - noe selskapet han spiller for bekrefter i en pressemelding.

– Jeg er så heldig. Kulen traff tommelen min. Verste dagen i mitt liv, fortsetter Gjoka, som også opplyser at han aldri vil komme tilbake.

– Det er den verste dagen i mitt liv.

POLITIAKSJON: Politiet leter etter overlevende etter en masseskyting i Jacksonville. Flere mennesker er drept, inkludert én mistenkt. Foto: AFP

Har skapt sterke reaksjoner

Talspersonen i Det hvite hus, Sarah Sanders, sier til Fox News at president Donald Trump har blitt orientert om situasjonen.

Den amerikanske spillutvikleren Electronic arts (EA), firmaet som står bak arrangementet, twitrer følgende om hendelsen:

– Dette er en forferdelig situasjon og våre tanker går til alle involverte.

Guvernør Rick Scott i Florida skriver på Twitter at han vil tilby alt av statlige ressurser i forbindelse med masseskytingen.

Den demokratiske guvernørkandiadaten i Florida, Philip Levine sier til NBC News at han er forskrekket og rasende.

– Skytingene er for mange til at vi klarer å telle dem, i våre skoler, nabolag og nattklubber. For mange liv blir ødelagt mens de som leder andet ikke tar grep. Det er på tide med nye ledere, sier han.

En masseskyting i USA er definert som en hendelse der fire eller flere personer ble skutt av en og samme gjerningsmann. Tall fra Gun Violence Archive viser at det så langt i år er registrert 234 masseskytinger i landet, ifølge NTB.

Andre skyting på to døgn

Masseskytingen skjedde bare to døgn etter at tre tenåringer ble skutt og en drept rett etter en high school-fotballkamp nord i Jacksonville fredag kveld lokal tid.

En 19 år gammel gutt ble drept og en 16 år gammel jente og en 17 år gammel gutt ble skadet, men vil trolig overleve, meldte Jacksonville Sheriff's Office politiet lørdag.

Skytingen skjedde ved William M. Raines High School som spilte mot Robert E. Lee High School.

Politiet sier det var flere slåsskamper og forstyrrelser under kampen, og at de vil undersøke om det har en sammenheng med skytingen. Politiet etterlyste vitner fra kampen som hadde rundt 4000 tilskuere.

Mer om

 1. Skyting
 2. Florida

Flere artikler

 1. To personer drept under spillturnering i Florida

 2. LA Times: Antatt Florida-skytter skal ha tapt i videospillturnering samme dag

 3. Politiet: Ti drept og 27 skadet etter masseskyting i Ohio

 4. Trump etter massakrer: Vil ha henrettelser av massedrapsmenn

 5. Politiet i Aurora: Fem drept i skyting på fabrikk i USA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder