STOPPER BILER: Soldater og en politimann søker i en bil nær kontrollpunktet nær den ukrainske byen Mariupol tirsdag.

STOPPER BILER: Soldater og en politimann søker i en bil nær kontrollpunktet nær den ukrainske byen Mariupol tirsdag. Foto: Evgeniy Maloletka / TT NYHETSBYRÅN

Ukrainere om konflikten: – Folk er svært redde

Mange ukrainere frykter hva som vil skje etter at president Porosjenko onsdag innførte unntakstilstand i landet. – Folk løper til banken for å få tak i dollar og hamstrer mat, sier en innbygger i havnebyen Mariupol til VG.

Konflikten mellom Ukraina og Russland er svært opphetet etter at Russland den 25 november åpnet ild og kapret tre ukrainske skip. Skipene var på vei til byen Mariupol øst i Ukraina.

Onsdag innførte Ukrainas president Petro Porosjenko unntakstilstand i landet. Beboerne i Mariupol er svært urolige for utviklingen. Samme dag ble det arrangert en protest i byen for å vise støtte til de ukrainske soldatene som er tatt til fange av russerne.

les også

Ukrainas marine: Russiske styrker åpnet ild og kapret tre ukrainske skip

– Denne uken har antall soldater og politi i Mariupol økt betraktelig. Folk er svært redde. Soldatene er bevæpnet, og det er skummelt å gå ute med barna, sier Ilona Arhangelskaya som bor i byen.

Stopper biler

Fredag ble det klart at Porosjenko har innført innreisenekt for russiske menn mellom 16 og 60 år. Årsaken til forbudet skal være å hindre russere å delta i væpnet kamp på ukrainsk jord.

Artem Dikihtiaruk bor i Ukraina og kjenner flere som bor i Mariupol, han forteller at politiet de siste dagene stopper biler ved kontrollpunktet nær byen.

– Du kan nå risikere å bli stoppet av politi og soldater som ønsker å gå igjennom bilen din og som krever at du viser ID, sier han.

PROTESTERTE: Onsdag protesterte ukrainere i byen Mariupol mot blokaden av Azovhavet. På banneret står det «Ingen blokade av Azovhavet». Foto: Evgeniy Maloletka / TT NYHETSBYRÅN

Hamstrer dollar og hermetikk

Den anspente situasjonen har fått konsekvenser for den ukrainske valutaen hryvnja. Til Al Jazeera fortalte Pavlo Kukhta, rådgiver for den ukrainske regjeringen, onsdag at hryvnja har hatt en nedgang på fem prosent av verdien sin.

– Folk frykter at verdien skal fortsette å synke. Mange løper til banene for å veksle penger i amerikanske dollar, forteller Ilona Arhangelskaya.

Artem Dikihtiaruk forteller også at mange er urolig for hvordan konflikten med Russland påvirker den ukrainske valutaen.

– Selv om myndighetene ber om at vi forholder oss rolige er det mange som er svært engstelige og som vil ta forholdsregler, sier Dikihtiaruk.

BEKYMRET: Ilona Arhangelskaya bor i Mariupol, hun sier hun er bekymret for situasjonen i byen og at det er skummelt å gå ute med barna. Foto: Privat

Både Arhangelskaya og Dikihtiaruk forteller at det er folk som hamstrer mat fra butikkene i tilfelle Ukraina ender opp i krig med Russland.

– Når jeg har vært på butikken har jeg sett folk hamstre spagetti og kjøttretter på boks, og annen hermetikk, men det er som regel bare eldre, forteller Arhangelskaya.

FLERE SOLDATER: Ukrainsk soldat står vakt om bord på militærbåten «Dondass» som ligger fortøyd i Mariupol. Foto: SEGA VOLSKII / AFP

Et mer aggressivt Russland

Helena Sokolova er journalist og skriver for nettsiden 0629 som skriver om hva som skjer i Mariupol.

les også

Vladimir Putin «dypt bekymret» over Ukranias unntakstilstand

Hun opplever ikke at folk i byen er i panikk, men mener de nå ser et mer aggressivt Russland.

– Jeg tror mange har vendt seg til den anspente situasjonen med Russland som har vart siden 2014. Derfor tror jeg ikke at folk har panikk, men det er klart mange er urolige for hva som kan skje, sier Sokolova.

Russlands president Vladimir Putin uttalte lørdag at konflikten i Øst-Ukraina vil fortsette så lenge dagens politiske ledelse sitter ved makten i Kiev.

– De nåværende myndighetene i Ukraina har ingen interesse av å avslutte konflikten med fredelige midler, sa Putin på et pressemøte i forbindelse med G20-toppmøtet i Buenos Aires lørdag.

– Så lenge de sitter ved makten, vil krigen fortsette, la han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder