Ford kjøper Volvo

UTENRIKS

Den amerikanske bilgiganten Ford Motor Co. skal overta Volvo, Sveriges best kjente selskap. Volvo bekreftet torsdag morgen oppkjøpsmeldingene.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:17

Ifølge en pressemelding fra Volvo skal Ford overta Volvo personbiler for 50 milliarder kroner, 6-7 milliarder amerikanske dollar.

I Sverige oppfattes Volvo som det fremste symbolet på framgangsrik svensk industri. Volvos personbiler er stabile, pålitelige og sterke, akkurat slik svenskene gjerne vil se seg selv. Derfor kan man knapt overdrive den psykologiske virkningen av at Volvo blir amerikansk, og at nok et svensk selskap dermed rømmer landet og får utenlandske eiere.

Volvos lastebilproduksjon, båtmotorer og annen virksomhet er ikke med i avtalen med Ford.

Ryktene om at et utenlandsk selskap ville kjøpe Volvo har sirkulert i over en måned. Italienske Fiat bød til og med over Ford. Men Volvo sa nei, fordi Fiat dermed også ville overta Volvos lastebiler, som Volvo tjener mye penger på. Også Volkswagen skal ha vært innblandet i budrundene.

Prestisjebil

Kjøpet av Volvos personbiler vil styrke Fords synkende europeiske markedsandel og bringe Volvos mest populære merker under paraplyen til verdens nest største bilprodusent. Ford er ute etter en prestisjebil for å piffe opp sitt ansikt utad. Volvo har i USA omdømme som en ekstra sikker bil, og Volvos Ford vil gjerne sikre seg Volvos sikkerhetsekspertise.

Volvo er en av verdens siste små, selvstendige personbilprodusenter. Det har blitt så dyrt å utvikle nye modeller at små selskap ikke lenger har råd til å gjøre det selv. Den andre svenske bilen, SAAB, er allerede halvveis eid av Fords viktigste konkurrent, amerikanske General Motors.

Tokyo-børsen stoppet handel med Volvo-aksjer på grunn av ryktene om et forestående Ford-kjøp. Ford hadde et overskudd på 28 milliarder dollar, over 200 milliarder kroner, ved årsskiftet. Selskapet har vært under sterkt press for å bruke noen av pengene til å styrke verdien på aksjene.

Den forrige store sammenslutningen i bilbransjen skjedde i fjor da tyske Daimler-Benz gikk sammen med USAs tredje største selskap, Chrysler.