FORBUD: Den danske dyrebeskyttelsen er svært fornøyd med den nye forbudet mot elefanter på sirkus.
FORBUD: Den danske dyrebeskyttelsen er svært fornøyd med den nye forbudet mot elefanter på sirkus. Foto: Kirknes, Magnar

Danmark innfører forbud mot elefanter på sirkus

UTENRIKS

Danmark innfører forbud mot å la elefanter og andre ville dyr opptre på omreisende sirkus.

Publisert:

De konservative regjeringspartiene inngikk fredag en avtale med Dansk Folkeparti og alle opposisjonspartiene om dyreforbudet. Avtalen blir undertegnet rett etter påskeferien.

Det har i over 50 år vært forbudt å la rovdyr som løver og tigere opptre på sirkus i Danmark. Men elefanter, sjøløver og sebraer har vært tillatt som sirkusunderholdning. Det er det nå slutt på.

Den danske dyrebeskyttelsen er svært fornøyd med den nye loven.

– Jeg er svært glad for at det nå er en bred politisk avtale om dette. Vi har sett at flere land i Europa allerede har et slikt forbud. Ville dyr hører ikke hjemme på sirkus, sier Britta Riis, leder i Dyrenes Beskyttelse.

Loven har imidlertid et unntak for ett sirkus, Cirkus Arena, og deres tre elefanter. Sirkuset får fortsette å la elefantene opptre enn så lenge mot at de forbedrer forholdene for dyrene.

Danmark følger i Norges fotspor

I Norge ble det i 2017 ulovlig å vise frem elefanter på sirkus.

Formålet med forskriften er å ivareta god velferd og respekt for dyr som vises fram for et publikum i dyreparker, sirkus og midlertidige arrangementer, opplyser Mattilsynet.

– En viktig prinsipiell seier, selv om elefanter allerede har vært fraværende fra norske sirkus i to år som følge av NOAHs kampanje overfor norske kommuner, sa veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen, til VG den gang.

Her kan du lese mer om