NY JOBB: Geir. O Pedersen da det ble kjent at han skulle bli Norges ambassadør i Kina sommeren 2017. Foto: Thomas Nilsson / VG

Norsk diplomat midt i Syria-krisen: Enorme utfordringer

MÜNCHEN (VG) Den norske diplomaten Geir O. Pedersen er FNs nye spesialutsending til Syria. Oppdraget er å skape fred i landet. Han har fått en av verdens vanskeligste roller.

– Vi må minne hverandre om de enorme utfordringene, sa han til den store sikkerhetskonferansen i München søndag ettermiddag.

Pedersen var såvidt i gang som Norges ambassadør i Kina i fjor høst, da han ble kalt av FN til å bli generalsekretærens personlige utsending til Syria.

les også

Norsk toppdiplomat blir FNs nye spesialutsending til Syria

Fjerde fredsmegler

Han er den fjerde siden krigen startet.

Lakhdar Brahimi, Kofi Annan og Staffan de Mistura har prøvd. Nå når kartet i Syria er totalt endret, er det den erfarne norske diplomaten som skal plukke opp restene av et krigsherjet land og prøve å skrive en ny grunnlov.

– Den gode nyheten er vi har en avtale om å begynne en konstitusjonell prosesss. Opposisjonen har nominert 50 representanter til prosessen, og regjeringen i Damaskus har nominert 50. Så skal vi ha ytterligere 50 fra sivilsamfunnet med. Får vi denne prosessen i gang, kan det være en døråpner. Men først må vi skape tillit og endre situasjonen på bakken, sa Pedersen i München.

les også

Trump ber Europa hente hjem 800 IS-krigere

Alle står bak

Han minnet forsamlingen om at alle de store landene har stilt seg bak resolusjonen fra Sikkerhetsrådet som har formulert Pedersens fredsoppdrag.

– Denne konflikten kan bare løses i forhandlinger, sa Pedersen, og viste til at flere millioner mennesker fortsatt er i områder utenfor regjeringens kontroll, og enorme humanitære utfordringer.

– Prosessen skal være eid og ledet av Syria, men arrangert av FN. Det er sosiale spørsmål, det er 5–6 millioner flyktninger i Jordan, Tyrkia og Libanon og noen forholdsvis få i Europa. Det er alle som er tatt til fang og alle som er savnet. Alt dette må også adresseres, sa Pedersen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder