I KAMP: Dette bildet, som er distribuert av IS selv, viser angivelig at de yter motstand i Deir ez-Zor-provinsen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: TT NYHETSBYRÅN

De siste IS-krigerne kjemper til døden

Den såkalte islamske staten står foran sitt endelige slag. Faller Deir ez-Zor vil terrorhærens kalifat i Irak og Syria være utslettet.

Bildene fra januar 2014 av sortkledde IS-krigere kjørende gjennom ørkenen i en lang rekke pickup biler med maskingevær på lasteplanet, var et tegn på at krigene i Syria og Irak var på vei inn i en ny, og enda mørkere fase.

Fem år senere er det selverklærte kalifatet bit for bit beseiret. Nå gjenstår en fire kvadratkilometer stor lomme på østsiden av elven Eufrat, i Deir ez-Zor-provinsen i det østlige Syria.

Trenger du en guide til kaoset i Midtøsten? Den finner du her.

RULLER FREM: Dette bildet, sendt ut av IS selv i 2014, skal vise deres krigere på vei mot Raqqa i Syria. Foto: Foto: AP

Kampene begynte søndag morgen, og pressetalsmann Mustafa Bali i Syrian Democratic Forces (SDF), har sendt en uttalelse via VGs tolk i Tyrkia.

– Omtrent 600 IS-krigere er omringet og kampene er veldig grusomme fordi de vet at de kjemper til døden for sin siste høyborg. Vi forventer at kampene vil fortsette i mange dager, sier Bali til VG.

Flertallet av de siste IS-soldatene er fremmedkrigere. De vet at de ikke kan forvente noen nåde dersom de skulle overgi seg. Koalisjonen mot IS har gjort det klart at gjenværende fremmedkrigere må forvente å finne sin grav i Syria.

Bli med VG på innsiden: Slik var kampen om Mosul

SDF-TALSMANN: Mustafa Bali leder pressekontoret til Syrias demokratiske styrker (SDF). Foto: SDF

SDF-talsmann Bali skriver at de har rykket frem mot en landsby ved navn Al-Bagouz, med støtte fra luftangrep fra koalisjonen mot IS. Så langt har SDF klart å ta 29 nye posisjoner og rykket én kilometer lenger frem.

les også

Dette er selvmordsbilene til IS

IS-krigerne sendte en selvmordsbil mot SDF, men den ble ødelagt av militsen før den nådde sitt mål, skriver Bali til VG.

FRYKTET VÅPEN: Dette bildet, lagt på nettet av IS-tilknyttede grupper, skal vise en såkalt selvmordsbil under kamper i Deir ez-Zor. Foto: TT NYHETSBYRÅN

De kommende kampene forventes å bli svært vanskelige. Området er minelagt, og et stort antall sivile befinner seg fortsatt inne i det IS-kontrollerte området og har havnet midt i kamphandlingene. Med artilleribeskytning fra bakken og bomber fra luften, er det stor fare for svært mange drepte.

– Det er frykt for livene til tusenvis av sivile som er fanget i lommen, sier Rami Abdulrahman, leder for Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), ifølge NTB.

Minst 37.000 mennesker, de fleste av dem koner og barn av IS-opprørere, har flyktet til SDF-kontrollerte områder siden desember, og 3.400 antatte IS-krigere er tatt til fange, ifølge SOHR.

Kurdiske krigere

Fra lokale kilder får VG anslått at kampene vil vare minst tre uker til, men USAs president Donald Trump hevdet allerede i forrige uke at IS vil være fullstendig nedkjempet i løpet av den kommende uken.

– Det bør kunne kunngjøres offisielt en gang i neste uke at vi har 100 prosent av kalifatet, sa Trump.

Trumps uventede beslutning om å trekke amerikanske styrker ut av det nordlige Syria fikk daværende forsvarsminister Jim Mattis til å trekke seg i protest. Noen uker senere trakk USAs spesialutsending til kampen mot IS, Brett McGurk, seg.

Ifølge Wall Street Journal planlegger Trump å trekke USAs 2.000 soldater ut av Nord-Irak innen utgangen av april. Det USA-støttede SDF består i hovedsak av den kurdiske YPG-militsen. Det har skapt store problemer i forholdet mellom de to NATO-allierte Tyrkia og USA at amerikanerne har støttet opp om SDF, som Tyrkia har definert som terrorister.

SLIK ER SYRIA I DAG: Fargene viser hvem som kontrollerer de ulike delene av Syria. Den grå flekken er områdene i Deir ez-Zor der IS fortsatt er aktive. Rødt = Assad-regimet. Gult = kurdiske YPG/SDF. Lyse grønn nederst = mer moderate opprørere. Mørkegrønn = Ekstreme opprørsgrupper i provinsen Idlib (tidl. al-Nusra). Lysegrønn øverst = Tyrkia-assimilert FSA. Blå nederst = Israel-okkupert. Foto: Foto: Skjermdump Liveuamap

Fortsatt farlige

Selv om IS har mistet 99,5 prosent av områdene de for få år siden kontrollerte i Syria og Irak, mener eksperter at terrorgruppen kan gjenoppstå.

les også

Les advarselen: IS-terroristenes nye strategi

Mange IS-opprørere har søkt tilflukt i Badia-ørkenen i Syria og har gjennomført flere dødelige angrep derfra. USAs øverstkommanderende i Midtøsten, general Joseph Votel, advarte under en høring i Senatet i forrige uke mot å proklamere seier over IS.

– Selv om dette området er gjenerobret, er det viktig å forstå at kampen mot IS og voldelige ekstremister ikke er over og at vårt oppdrag ikke er endret, sa Votel, ifølge NTB.

Se de unike bildene: VG i Raqqa – dødens hovedstad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder