Trump til VG: Heller verdensfred enn fredspris

WASHINGTON, D.C. (VG) USAs president Donald Trump tror hans forhandlinger med Nord-Korea vil bli sentrale for verdensfreden.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den amerikanske presidenten og NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg møttes i Det hvite hus torsdag kveld norsk tid. I forbindelse med møtet stilte de to også opp for pressen.

– Flere av dine støttespillere sier at du fortjener Nobels fredspris på grunn av det som skjer med Nord-Korea. Hva tror du at du må oppnå i det kommende toppmøtet for å fortjene fredsprisen?

les også

Stoltenberg og Trump roste hverandre: – Denne mannen gjør en fantastisk jobb i NATO

– Vel, jeg vet ikke. Jeg vil ha fred i verden, det er det alle vil ha. Mer enn Nobels fredspris eller noen annen pris, vil jeg ha fred, ideelt sett i Midtøsten, men også i resten av verden, sier Trump til VG.

– Jeg tror vi har en sjanse til å greie det. Nord-Korea kommer til å bli veldig viktig, det er en enormt viktig del av verden. Jeg mener de har et enormt potensial, for sin leder og for sitt folk, fortsetter presidenten.

Usikkerhet om Nord-Korea-møte

Tidligere torsdag sa Det hvite hus at Donald Trump fortsatt er klar til å møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un, selv om sistnevnte skal ha truet med å avlyse møtet.

Ifølge flere medier, blant dem det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, skal Nord-Korea skal ha truet med å avlyse det planlagte toppmøtet mellom Trump og Kim i Singapore 12. juni.

En av grunnene er sterk misnøye med at USA og Sør-Korea nå holder en stor militærøvelse sammen. Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye Gwan har også utelukket å gå med på et premiss om ensidig atomnedrustning.

– Latterlig avtale

– Vi får se hvordan det blir. Akkurat når er vi i dialog med dem. Vi jobber som om ingenting har skjedd. Det jobbes med å finne ut av tid og sted. Jeg leser i media at det kanskje ikke skjer. Hvis det ikke blir noe av er det greit, og hvis det blir noe av er det fantastisk, sier Trump selv til VG.

les også

Nord-Korea-forsker: - Vi så det samme under Kim Jong-il

– Mener du det har styrket din sak å rekke USA ut av Iran-avtalen?

– Jeg synes det er en fantastisk ting for USA at vi er ute av Iran-avtalen. Det er en latterlig avtale for USA, og en latterlig avtale for verden.

Trump kunngjorde onsdag i forrige uke at han vil trekke USA ut av det han omtalte som «tidenes dårligste avtale».

Atomavtalen med Iran ble forhandlet fram av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU i 2015. Den gir partene innsyn i Irans atomprogram for å sikre at det ikke kan brukes til å utvikle våpen. I bytte får Iran opphevede sanksjoner.

Norge har advart USA mot å trekke seg, og norske eksperter uttalte til VG at avgjørelsen øker usikkerheten rundt hvor vi har USA.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder