FØRSTE RUNDE: Den høyreorienterte presidentkandidaten Jair Bolsonaro vant første valgrunde i Brasil med 46,7 prosent av stemmene. Foto: Leo Correa / AP / NTB scanpix

Bolsonaro med overlegen seier i første valgrunde i Brasil

Den sterkt høyreorienterte presidentkandidaten Jair Bolsonaro vant første valgrunde i Brasil med overlegne 46,7 prosent, mot Fernando Haddads 28,5 prosent.

 • uvakt@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

Det er et mye sterkere resultat enn ventet på forhånd for Bolsonaro. Om han hadde fått over 50 prosent av stemmene, hadde han vunnet direkte, men nå blir det ny valgrunde 28. oktober.

63-åringen var på forhånd ventet å ta førsterundeseieren, men meningsmålingene anslo at han ikke ville få over 36 prosent av stemmene. Den høyreorienterte politikeren var imidlertid selvsikker da han avla sin stemme søndag, og uttalte til pressen at det ikke ville bli en andre valgrunde fordi han ville ta over halvparten av stemmene.

Har hånet homofile, fargede og kvinner: Presidentkandidaten som får Trump til å se ut som en skolegutt (saken er åpen for abonnenter)

MOTSTANDER: Fernando Haddad, som er tidligere borgermester i São Paulo, overtok for fire uker siden stafettpinnen fra Luiz Inacio Lula da Silva. Han får 28,5 prosent av stemmene i første valgrunde i Brasil søndag. Dermed går valget videre til en andre runde 28. oktober. Foto: Andre Penner / AP / NTB scanpix

Motstanderen, 55 år gamle Fernando Haddad, er tidligere borgermester i São Paulo, og overtok for fire uker siden stafettpinnen fra Luiz Inacio Lula da Silva. Brasilianere flest ønsket ifølge meningsmålingene Lula som president, men ettersom han soner en dom for korrupsjon ble han forbudt til å stille som kandidat.

les også

Høyrepopulisme og korrupsjon preger Brasils kaosvalg

Ytre høyre

Den tidligere offiseren Jair Bolsonaro, som av flere har blitt kalt Brasils versjon av Donald Trump, har lovet å slå hardt ned på kriminalitet og korrupsjon. Han er også klimaskeptiker.

HYLLES: Tilhengerne av presidentkandidat Jair Bolsonaro feirer etter at han vant første runde overlegent søndag. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix

Bolsonaro har sittet i nasjonalforsamlingen siden 1991. Underveis har han kommet med nedsettende kommentarer om kvinner, abort, likekjønnet ekteskap og svarte. Han er blitt kalt rasist, kvinnehater og homofob av sine motstandere.

les også

Lula sier han er uskyldig – har likevel overgitt seg

6. september ble han alvorlig skadet i et knivattentat under valgkampen. Sønnene overtok da valgkampen mens faren var til behandling på sykehus.

Ny og vanskeligere runde

Forsker Einar Braathen ved Oslo Met antok også at Bolsonaro ville vinne første valgrunde, men mener han vil få problemer i neste.

– Etter min mening er han en dårlig politiker som er i liten stand til å få oppslutning rundt politikken sin. Det blir spennende å se i andre valgrunde av presidentvalget, hvor det blir mer fokus på politikk og programmene til partiene, sier Braathen til NTB.

les også

Enda en sterk mann

Han kaller søndagens valg «fryktens valg», hvor velgerne stemte ut fra det de er imot heller enn hva de er for.

– Jeg tror at i andre valgrunde vil man gå mer inn i programmene og hvilke løsninger kandidatene har på forskjellige problemer i Brasil. Det blir tid til å komme ut av skyttergravene. Da vil det også bli mer nyansert hvordan velgerne plasserer seg, sier Braathen.

Kan bli likt

Brasil har i flere år kjempet med en katastrofal økonomi, høy arbeidsledighet og svak valuta. Der Bolsonaro taler til næringslivet, er det de fattige som er Haddads kjernemarked. Hans næringslivspolitikk blir kjølig mottatt av investorer.

les også

Her blir den brasilianske presidentkandidaten stukket med kniv

De siste ukene før valget har Bolsonaro dratt fra på meningsmålingene for første valgrunde. Men på en annen måling før helgen lå Bolsonaro og Haddad begge an til å oppnå rundt 42 prosent i en andre valgomgang. Utfallet er dermed åpent.

I forrige uke provoserte Bolsonaro da han sa at han ikke ville akseptere noe annet resultat av valget enn en seier for ham selv.

Les også

 1. Presidentkandidaten som får Trump til å se ut som en skolegutt

  Han sjokkerer med uttalelser om homofile, kvinner og minoriteter, men i valget om to måneder er Jair Bolsonaro likevel…
  Pluss content
 2. Demonstrasjoner etter museumsbrann

  Søndagens brann som fullstendig raserte det brasilianske nasjonalmuseet kunne ha vært unngått, mener kritikere.
 3. Nasjonalmuseet i Rio totalskadet i brann

  Nasjonalmuseet i Brasil gikk søndag opp i flammer. Det er ikke meldt om skadde i brannen.
 4. Beslagla kokain verdt 950 mill. – med logoen til Putins parti

  Belgisk toll og politi har beslaglagt to tonn kokain til en gateverdi av nesten én milliard kroner.
 5. Hevder Lula vil overgi seg lørdag

  Brasils korrupsjonstiltalte og -dømte ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva (72) har nektet å overgi seg til politiet…
 6. Eks-president raser mot Netflix-serie: Basert på «fake news»

  Serien «O Mecanismo», laget av «Narcos»-regissør José Padilha møter kraftig motbør i Brasil.

Mer om

 1. Brasil
 2. Politikk

Flere artikler

 1. Overlegen seier for Bolsonaro

 2. Høyrepopulisme og korrupsjon preger Brasils kaosvalg

 3. Ytre Høyres triumf

 4. Spyttet Brasils president i ansiktet: Lever med politibeskyttelse

 5. Enda en sterk mann

Fra andre aviser

 1. Bolsonaro med overlegen seier i første valgrunde i Brasil

  Bergens Tidende
 2. Presidentvalg i Brasil: Høyrepopulist som sammenlignes med Trump, vant første runde

  Aftenposten
 3. Meningsmåling: Haddad knapper inn på Bolsonaro

  Aftenposten
 4. Den ferske presidenten er berømt for sine ekstreme uttalelser: «Jeg kommer aldri til å voldta deg, det fortjener du ikke»

  Aftenposten
 5. Valget i Brasil er i gang

  Bergens Tidende
 6. Brasil kan få sin egen Trump

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no