NEKTER STRAFFSKYLD: Runar Sögaard (50) fra fra Kongsvinger stiller seg uforstående til anklagene om økonomisk kriminalitet. Foto: AFTONBLADET

Runar Sögaard (50) tiltalt

Politiet i Sverige mener Runar Sögaard (50) har unnlatt å
bokføre millionbeløp gjennom tre år. Nå er han tiltalt for økonomisk kriminalitet.

Publisert:

Det skriver den svenske avisen Expressen.

Ifølge tiltalen, bokførte ikke Runar Sögaard og en slektning over ti millioner svenske kroner i regnskapsårene 2013-2016 – samt inntekter på cirka 390.000 kroner i deler av denne perioden.

Avisen skriver også at de to tiltalte mennene heller ikke rapporterte inn minst 957.000 svenske kroner til skattevesenet i de tre årene.

50-åringen nekter straffskyld for anklagene om grovt brudd på bokføringsloven, grov skatteunndragelse og dokumentforfalskning.

Tiltalen: – Alvorlig

Politiet er imidlertid av en annen oppfatning. De mener han har hatt en ledende stilling i selskapet NL Global Group AB, som har vært en sentral del av etterforskningen.

«De påståtte lovbrudd på regnskapsloven og skatteloven ansees å være alvorlig.», står det i tiltalen.

SLUTT: Carola Häggkvist og Runar Sögaard var gift fra 1990 til 2000, før de gikk hvert til sitt. Foto: Jørgen Braastad

Sögaard er også tiltalt for å ha forfalsket innholdet i en faktura, for deretter å bruke den falske fakturaen som et gyldig dokument i selskapets bokføring. I tillegg er slektningen hans tiltalt for brudd på aksjeloven.

Nordmannen, som i sin tid var gift med den svenske artisten Carola Häggkvist, risikerer nå en straff på mellom seks måneder og seks år i fengsel, ifølge Expressen.

– Selskapet har et styre og en eier, og han har vært den som har handlet og vært i drift i selskapet. Spørsmålet er om hvem som er juridisk ansvarlig for de påståtte mangler i regnskap, sier Sögaards advokat, Leif Gustafsson, til Expressen.

Advokat: Ukjent med feilaktigheter

Ifølge advokaten, hevder 50-åringen at han ikke har vært kjent med noen eventuelle feilaktigheter i regnskapene, og mener at dersom det har vært tilfelle, så har ikke han vært ansvarlig for selskapet.

– Han har vært aktiv i selskapet, men det er ikke han som har vært ansvarlig for selskapet. Det er vel det primære.

Aktor i straffesaken har allerede varslet at Sögaard vil bli idømt såkalt næringsforbud dersom han dømmes etter tiltalen.

NL Global Group AB driver blant annet med internasjonal lederutvikling og opplæring, samt investeringer i verdipapirer og fast eiendom. Selskapet ble slått konkurs så sent som 6. november i år.

I 2015 ble Runar Sögaard dømt til to måneders fengsel for regnskapssvindel, en dom han sonet hjemme med elektronisk fotlenke, skriver Expressen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder