HASTEMØTE: Den britiske regjeringen avholder torsdag et hastemøte i anledning det siste nervegift-tilfellet i England. Bildet viser Neil Basu, sjef for antiterrorpolitiet, og helseminister Sally Davies under onsdagens pressekonferanse. Foto: John Stillwell / TT NYHETSBYRÅN

Britene holder hastemøte om nytt nervegift-tilfelle

Den britiske regjeringen holder torsdag hastemøte som følge av de to kritisk syke personene forgiftet av det myndighetene mener er nervegiften Novitsjok. Russland avviser påstander om tilknytning.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Innenriksminister Sajid Javid annonserte onsdag kveld at han leder hastemøtet i regjeringens kriseutvalg torsdag, melder BBC.

En talsmann for statsminister Theresa May, opplyser om at et lignende møte også ble avholdt onsdag.

De to britene ble lørdag funnet bevisstløse i småbyen Amesbury, rundt 13 kilometer utenfor Salisbury, byen der den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia ble forsøkt drept med nervegift i mars. Tilstanden deres omtales fortsatt som kritisk.

les også

Russere erter britene med Skripal-gift

Wiltshire-politiet bekreftet onsdag kveld at de har identifisert nervegiften som Novitsjok – den samme som ble brukt i drapsforsøket mot Skripal og datteren. Testene som bekreftet korrelasjonen ble utført ved et laboratorium i forsvarets forskningspark Porton Down.

Dette er nervegiften Novitsjok: Dødelig kjemisk våpen fra Sovjet-tiden

ETTERFORSKNING: Antiterrorpolitiet leder etterforskningen i Amesbury, og har stengt av flere områder i byen, blant annet denne toalettbygningen. Foto: CHRIS J RATCLIFFE / AFP

Avviser påstander om tilknytning

Russland avviser torsdag formiddag britiske påstander om at landet kan ha tilknytning til det siste tilfellet av bruk av nervegift, melder NTB.

– Hvor dumme kan de være som igjen tror at Russland har brukt det såkalte Novitsjok?, spør den russiske ambassaden i Nederland, der Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har sitt hovedsete.

I uttalelsen trekkes også det pågående verdensmesterskapet i fotball i Russland inn som et argument for hvorfor landet ikke har brukt kjemiske våpen i relasjon til hendelsen i Amesbury.

– Vi har ikke informasjon om hva slags stoff som ble brukt, og hvordan det ble brukt, heter det i en annen uttalelse fra Moskva, ved Kremls talsmann Dmitrij Peskov.

Usikkert opphav

Sjef for det det britiske antiterrorpolitiet, Neil Basu, opplyste onsdag at det nå er opp til forskere å avgjøre hvorvidt nervegiften fra de to tilfellene tilhører samme produksjonsserie.

– Etterforskernes prioritet er nå å finne ut hvordan disse to menneskene kom i kontakt med denne nervegiften, sa Basu under pressekonferansen.

Antiterrorpolitiet leder nå etterforskningen, og har advart innbyggere i regionen mot å plukke opp gjenstander fra noen steder uten å vite hva det er.

Ikke attentat-mål

Venner har identifisert personene som paret Dawn Sturgess (44) og Charlie Rowley (45), men politiet har enda ikke frigitt navnene. De bekrefter imidlertid at tilfellet involverer to britiske statsborgere fra distriktet, med alder 44 og 45.

De to rammede skal ikke ha «besøkt noen av stedene som var infisert» etter forgiftningen av Skripal, informerte Basu onsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder