MORS SORG: Nazmiye Sen holder bildene av sin avdøde datter Helin tett inntil brystet. Over to år etter at hun ble revet bort fra familien, føles hver dag som tortur, sier hun. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Kurdiske Helin (12) ble skutt i hodet på vei til bakeren

DIYARBAKIR (VG) Helin skulle bare handle brød til frokost, forteller moren Nazmiye Sen (30). Tolvåringen er ett av ofrene for krigen mellom den tyrkiske hæren og PKK.

Publisert:

Det var mandag klokken åtte om morgenen den 12. oktober 2015. Tolv år gamle Helin Hasret Sen gikk ut av huset sammen med moren og sine to småsøsken for å kjøpe brød.

– Vi hadde ikke spist på tre dager. Siden det var portforbud, hadde vi ikke mat, vann eller strøm, forteller Nazmiye Sen da vi møter henne i den kurdiske byen Diyarbakir, sørøst i Tyrkia.

les også

Slik er kurdere i Tyrkia blitt målskive

Den historiske gamlebyen Sur, der familien den gang bodde, var under beleiring. I det tettbefolkede, fattigslige området foregikk det intense kamper mellom den tyrkiske hæren og kurdiske opprørere fra det terrorstemplede arbeiderpartiet PKK.

SKOLEJENTE: På stueveggen henger et skolebilde av Helin. Favorittfaget var religion, og hun drømte om å bli advokat, sier moren.

Tyrkia har de siste ukene mobilisert til en storaksjon mot PKK-krigere som har base i Kandil-fjellene i Nord-Irak, og har de siste månedene vært i kamper mot den kurdiske YPG-militsen i Syria.

les også

VG i Syria: Tyrkia nekter for å okkupere Afrin

«Drept fordi hun var kurder»

Sammen med andre kvinner og barn trosset de portforbudet og gikk til bakeren cirka 400 meter unna. I en av gatene sto et pansret kjøretøy. Uten forvarsel ble det åpnet ild mot dem, sier Nazmiye.

«Hun ble skutt i hodet rett foran meg og falt sammen på bakken. Jeg vet med sikkerhet at politiet skjøt datteren vår fra bilen.»

Tolvåringen ble liggende livløs i svart foldeskjørt, hvite strømpebukser og hvit genser.

les også

Kurdiske Rozerin (16) ble skutt av tyrkisk skarpskytter

– Hun hadde ingen bombe. Det eneste hun hadde, var et eple i hånden som hun aldri rakk å spise, sier moren.

– Hvorfor tror du Helin ble drept?

– Jeg har stilt meg selv det samme spørsmålet utallige ganger. Det eneste svaret jeg kan finne, er fordi vi er kurdere.

NYTT HJEM: Samme dag Helin ble skutt og drept, ble familien evakuert fra Sur. I dag bor Nazmiye og ektemannen sammen med sine tre barn (sønnen og faren var ikke hjemme under VGs besøk) i en leilighet i Diyarbakir sentrum. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Tyrkia: PKK sto bak

Den offisielle forklaringen fra tyrkiske myndigheter er at Helin ble drept i et sammenstøt mellom politiet og PKK, og at det var PKK som avfyrte dødsskuddet. Nazmiye sier på sin side at gaten de gikk i var rolig.

les også

Så splittet er Tyrkia

– De stjal datteren min fra meg i gaten der jeg fødte henne. Alt vi ville var å kjøpe brød. På ett sekund var hun tatt fra meg og mitt liv ble et helvete.

Om lag 200 personer skal ha blitt drept i Sur mellom november 2015 og mars 2016, etter at fredsforhandlingene mellom den tyrkiske staten og PKK hadde brutt sammen, hvorpå PKK erklærte selvstyre i Sur.

I RUINER: Det bodde rundt 40.000 mennesker i den en gang tettbebyggede gamlebyen Sur i Diyarbakir i Sørøst-Tyrkia. 80 prosent av bydelen ble ødelagt under kampene i 2015/2016, og området står fortsatt avsperret bak et gjerde.

Konflikten mellom Tyrkia og de kurdiske opprørerne har pågått siden 1984 og har krevd titusener av liv. Krigføringen ble intensivert i 2015, og dagens situasjon er fortsatt ustabil. Kurderspørsmålet er stadig Tyrkias største verkebyll.

les også

Slik er kurdernes kamp i Tyrkia, Syria, Irak og Iran

Flere av de drepte i Sur var barn. De eldste av dem er i flere tilfeller blitt beskyldt av tyrkiske myndigheter for å være PKK-krigere, som 16-åringen Rozerin som ble skutt i bakhodet av en tyrkisk skarpskytter.

– Jeg klarer ikke å forstå hvordan noen kan slakte et barn. Vet de ikke hvor høyt en mor elsker sitt barn? spør Nazmiye.

KAKEBOKS MED MINNER: Nazmiye løfter forsiktig ut Helins kjæreste eiendeler: En t-skjorte fra favorittfotballlaget Galatasaray, en øredobb og en hårnål – og en rekke bilder av datteren.

Krever straff

Helin var hennes førstefødte. Hun minnes datteren som en moden, smart og vittig jente som var full av liv. Helin hadde et «så godt hjerte» og var som en ekstramamma for lillesøsteren, sier Nazmiye. På skolen elsket hun religionsfaget og pugget koranvers. Når hun ble stor, skulle hun bli advokat, brukte Helin å si.

les også

Derfor vil kurderne ut av Irak

I dag har Nazmiye tre barn. Minstejenta Avasin (1) drar i skjørtet til moren og ønsker kontakt. Nazmiye ser sørgmodig ut i rommet med mørke ringer under øynene. Det har gått to og et halvt år, men hver dag føles som tortur, sier hun.

FIKK HJELP: Nazmiye sier at ingen fra myndighetene har besøkt dem, bortsett fra Selahattin Demirtas fra det prokurdiske opposisjonspartiet HDP. Han skal gitt familien både psykolog- og advokatbistand, og skaffet Nazmiyes ektemann en jobb. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

– Jeg eneste jeg vil, er at min datters morder skal føres for retten. Vi vet hvem han er. Min datter ligger død i graven, mens han går ute i gatene. Jeg vil få ham fengslet.

Nazmiye føler seg, i likhet med mange kurdere i Tyrkia, undertrykt av myndighetene.

– Regjeringen oppfører seg som om et gatedyr er blitt drept. De drepte barna våre, kastet oss ut av våre hjem og ødela byen vår. Det finnes ingen rettferdighet i Tyrkia.

les også

Kurdernes håp ville bli president fra fengsel

PS! Det prokurdiske partiet HDP kom over sperregrensen ved valget 24. juni og sikret seg 67 seter i parlamentet. HDP var medvirkende til at regjeringspartiet AKP mistet rent flertall.

VG i Tyrkia: Midtøsten-korrespondent Ingeborg Huse Amundsen. Foto: Onur Cakir/VG

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder