KRISE: Over 2300 barn har blitt skilt fra foreldrene på den amerikanske grensen etter at Trump-administrasjonen innførte «nulltoleranse» overfor ulovlige flyktninger. Bildet viser et av mottakene i McAllen i Texas. Foto: US Customs and Border Protection

Grensekrisen i USA: Spedbarn skilt fra foreldrene og sendt på tvers av landet

Barn helt nede i tre måneders alder blir fraktet tvers over hele USA for å plasseres i fosterhjem, mens foreldrene er i varetekt. Det kommer frem i en pressemelding fra Borgerrettighetsdepartementet i Michigan.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi har fått rapporter og er veldig bekymret over at barna som ankommer er mye yngre enn de som har blitt sendt hit tidligere. Noen av barna er spedbarn så unge som tre måneder og er helt ute av stand til å ta vare på seg selv, skriver direktøren i Borgerrettighetsdepartementet i Michigan (MDCR), Agustin V. Arbulu, i pressemeldingen.

Trump kritiseres for å splitte familier – fortsetter å skylde på Demokratene

Siden USA innførte «nulltoleransepolitikken» overfor alle ulovlige flyktninger som tar seg inn i landet, har flere barn skilt fra familiene blitt sendt til Michigan for midlertidig fosterhjemsopphold.

MDCR er bekymret over at disse barnas borgerrettigheter ikke overholdes. De understreker at grensepolitikken og den påfølgende situasjonen som har oppstått er en føderal sak, men at de likevel ser nøye på departementets ansvar i henhold til delstatsloven for å sikre at barna beskyttes.

Dette lydopptaket ryster USA

Over 2300 barn skilt fra foreldrene

Michigan er helt nord i USA, og har historisk sett vært en viktig sted for bosetting av flyktninger og tildeling av fosterhjem for foreldreløse barn som ankommer landet.

På det korteste er distansen fra delstaten til USAs grense mot Mexico nærmere 2.200 kilometer. Det er ikke klart hvordan barna fraktes til Michigan, eller hvor mange det er snakk om. Tidligere har det blitt uttalt at over 2300 barn har blitt skilt fra foreldrene ved grensen, over 100 av dem under fire år gamle.

Ifølge AP er det satt opp tre midlertidige mottak for spedbarn og barn under betegnelsen «følsom alder» sør i Texas. Nyhetsbyrået skriver at advokater og medisinske arbeidere har besøkt mottakene, og at disse beskriver en institusjon med «gråtende barn i førskolealder».

Republikanerne uenige om løsning

Republikanerne i Kongressen diskuterte tirsdag kveld løsninger på problemene, men er foreløpig ikke enige om en konkret lovendring. Ifølge New York Times er to lovforslag diskutert, fra henholdsvis Senatet og Representantenes hus. Trump har foreløpig ikke vært villig til å benytte seg av presidentmakten for å støtte ett forslag, men har uttalt at han vil signere begge.

Det hvite hus har ingen konkret plan for familiegjenforening ennå. Foreldre kan benytte seg av en nødtelefonlinje eller en epost adresse for å få informasjon om barna sine, men ifølge en ansatt i helsedepartementet er gjenforening en pågående prosess som er relativt ny, skriver nyhetsbyåret AP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder