- Det er sterkt beklagelig at vi har blitt så avhengig av importert russisk atomkraft når vi vet hvor dårlig stand disse atomkraftverkene er i, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona til NRK.

Dette er din strømleverandør

(VG Nett) Ditt strømforbruk er med på å holde liv i dette atomkraftverket i Russland.

Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Igor Kudrik i miljøstiftelsen sier at reaktorene på Kola og i Leningrad etter planen skulle vært stengt, men at nordisk kjøp av kraft fra reaktorene gjør det lønnsomt å fortsette driften.

- De får mer penger for å eksportere strøm, enn de ville fått for strømmen i Russland. Det gjør det lønnsomt å fortsette driften, sier Kurdrik.

- Det er eksporten til Norge og Finland, som er det alt vesentlige av hva Kola og Leningrad eksporterer. Det er det de tjener penger på, sier Bøhmer.

Det nordiske kraftmarkedet har hittil i år importert i overkant av 7,4 milliarder kilowattimer (TWh) fra Russland, Polen og Tyskland. Det tilsvarer ifølge NRK strøm nok til ett års forbruk for hele Oslos befolkning.

Etter den planlagte utfasingsplanen, skulle reaktorene vært stengt når de ble 30 år gamle. Men etter at de nordiske landene har bidratt til det kraftverkseierne kaller sikkerhetsforbedringer, er det besluttet å fortsette driften.

- De kaller det sikkerhetsforbedringer. Det er bare kosmetiske forbedringer, men det brukes av russerne som et argument for å fortsette driften av disse atomkraftverkene i 10 år til, sier Kudrik.

Etter Bellonas mening burde begge kraftverkene vært nedlagt.

- De eldste er så gamle at det ikke er mulig å bedre sikkerheten, sier Kudrik.

Avdelingsdirektør Gunnar Saksebøl ved Statens strålevern sier til NRK at han deler Bellonas bekymring for de dårlige atomkraftverkene, og at han helst skulle sett at Norge produserte strømmen selv eller importerte den fra andre kilder enn gamle atomkraftverk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder