Flystyrtene skaper frykt blant russere

(VG Nett) På Domodedovo-flyplassen i Moskva står livredde mennesker og venter på at flyene med deres kjære om bord skal lande. Samtidig knyttes to tsjetsjenske kvinner som var om bord på flyene, til tragedien.

  • Robin Stenersen
  • Guro Istad
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Til sammen 89 menneskeliv gikk tapt da Tupolev 154-flyet og Tupolev 134-flyet styrtet med få minutters mellomrom tirsdag. Hendelsene har skapt frykt blant russere. De har fått føle internasjonale konflikter på kroppen. Den pågående konflikten med nabolandet Tsjetsjenia er kommet farlig nær den enkelte russer.

Eksperter har funnet spor av eksplosiver på et av de russiske flyene som styrtet, samtidig som at teorien om at tsjetsjenske separatister står bak minst én av flystyrtene ble forsterket fredag.

Den russiske sikkerhetstjenesten interesserer seg nå for to kvinner som var om bord i flyene - begge fra Tsjetsjenia.

Redningspersonell har funnet levninger etter den 44. passasjeren som skal ha vært om bord på Tu-134-flyet på vei mot Volgograd, og som styrtet i Tula-regionen. Dette kan være den ene av kvinnene.

- Man har funnet likdeler av den siste passasjeren - en kvinne, opplyste en talsmann for nødsituasjonsdepartementet til det russiske nyhetsbyrået Ria.

Kvinnens identitet er ikke bekreftet, men russiske myndigheter har tidligere opplyst at en søkte spesielt etter levningene etter en tsjetsjensk kvinne.

Kjøpte billett

Det ble fredag satt flere spørsmålstegn ved de to tsjetsjenske kvinnene som var passasjerer på hvert sitt ulykkesfly.

Tre dager etter katastrofen hadde ingen pårørende meldt Amanta Nagajeva savnet. Ifølge passasjerlisten var hun om bord på Tu-134-flyet som styret i Tula-regionen.

Nagajeva var den siste som kjøpte billett, bare en time før flyet styrtet.

På det andre ulykkesflyet Tu-154 var også en tsjetsjensk kvinne - navngitt som S. Dzjebirchanova - som heller ikke var meldt savnet av slektninger. Leder for det tsjetsjenske innenriksdepartementet, Akhmed Dakayev, hevder til nyhetsbyrået Interfax at en tsjetsjensk kvinne, bosatt i Tsjetsjenias hovedstad Grozny, skal ha befunnet seg om bord på det andre flyet som styrtet.

TERRORAKSJON: Russiske myndigheter har slått fast at flystyrtene 24. august skyldtes eksplosjoner i passasjerkabinen. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder