DESPERATE: Gaza-palestinerne Abo Hodaifa (30) (t.v.) og Mohammed (18) (ikke deres ekte navn) har meldt seg inn i henholdsvis Hamas og Islamsk Jihad for pengenes skyld. Foto: Harald Henden/VG

Forteller om livet på innsiden av Hamas: – Jeg kidnappet og torturerte

GAZA (VG) Den skyhøye arbeidsledigheten på Gazastripen tvinger unge menn inn i væpnede grupper.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Haaretz: Seks drept i eksplosjon på Gazastripen

– Jeg gjorde alt det jeg ble beordret til: Jeg arresterte, jeg kidnappet, jeg brakk bein på folk og torturerte, forteller Gaza-palestineren Abo Hodaifa (30).

– Har du drept noen?

– Nei, sier han med et lurt smil.

I ti år var 30-åringen medlem av den beryktede og mektige islamistbevegelsen Hamas, som siden 2007 har hatt kontroll over Gaza. Hamas har gjennomført en rekke terroraksjoner og rakettangrep mot hovedfienden Israel, og er terrorstemplet i flere land.

FEIRER MED VÅPEN: I den permanente flyktningleiren Jabalia nord i Gaza feires det i gatene i anledning et bryllup. Foto: Harald Henden/VG

– Alle som er uenige med dem, behandles som fiender. Som medlem av Hamas må du akseptere alt det de gjør, holde munn om det du mener er urett, og spionere på din egen nabo og bror, sier Hodaifa.

Hazem Kassem, talsperson i Hamas, forsvarer Hamas’ strategi på følgende måte overfor VG:

– Vi lever under okkupasjon der alle har rett til å forsvare seg selv med alle midler – også militære.

les også

24 timer i Gaza: Dette er hverdagens prøvelser

Desperat etter jobb

VG møter Hodaifa i et tomt hus sør på Gazastripen, som han er i ferd med å pusse opp. Han har på seg joggedress og byr på Cola mens vi sitter på puter på gulvet. I samme stue har Hamas-medlemmer vært samlet flere ganger, forteller han.

Hodaifa er ikke 30-åringens virkelige navn, og han stiller seg med ryggen til da vi skal fotografere ham. Han vil ikke risikere at noen skal gjenkjenne ham når han letter på sløret om livet på innsiden av Hamas.

les også

VG i Gaza: Protestene krever nye liv – se de dramatiske bildene

Hodaifa brøt med gruppen i 2014 etter at en av vennene hans skal ha blitt drept. Han omtaler Hamas som «hyklersk» og «hjernevaskende», men nå er han på vei inn igjen etter fire år som arbeidsledig.

– Jeg skal gifte meg, og trenger pengene for å kunne forsørge min kommende kone. Dårlig økonomi og mangel på andre muligheter tvinger meg tilbake til Hamas, sier han.

BYBILDE: En kvinne går forbi en vegg med graffiti i Gaza by. Bildet viser Ibrahim Abu Thuraya, en handikappet mann som ble drept like ved grensegjerdet mot Israel. Foto: Harald Henden/VG

Uten jobb og håp

Hele 60 prosent av Gazas unge befolkning er arbeidsledige, til tross for at mange av dem har høyere utdanning. Det er økonomisk, sosial og politisk krise i enklaven som følge av den israelske og egyptiske blokaden, og sanksjonene fra de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden.

Folk er uten jobb, uten penger, uten fremtidsutsikter. Resultatet er at stadig flere gutter og menn verver seg til militære grupper i Gaza.

Via en lokal kontakt har vi kommet i kontakt med to av dem. Det er paradoksalt hvordan de kritiserer gruppene, samtidig som de gladelig forteller hva de utfører på vegne av dem.

les også

Nektes helsehjelp i Israel: – Jeg føler meg ydmyket

Månedslønn på 1200 kroner

Mohammed (18) (ikke hans ekte navn) meldte seg inn i den palestinske militante gruppen Islamsk Jihad for ett år siden etter å ha blitt rekruttert av noen eldre kompiser. Islamsk Jihad regnes som mer radikal enn rivalen og storebroren Hamas, og har gjennomført en rekke dødelige angrep mot Israel og de okkuperte områdene.

– Foreldrene mine er arbeidsledige. Jeg ble medlem fordi familien min ikke har nok penger. Nå tjener jeg 150 amerikanske dollar i måneden, sier 18-åringen.

HELTER: Den avdøde PLO-lederen Yasir Arafat (t.h.) og Mohammed Dahlan, tidligere leder av partiet Fatah i Gaza, er portrettert på veggen i flyktningleiren Jabalia. Men mange palestinere har tilsluttet seg langt mer aggressive grupper. Foto: Harald Henden/VG

Har lært å lage bomber

Mohammed går siste året på videregående skole. Han sier han får gode karakterer, og at han liker fysikk og kjemi. Aller helst ønsker han å bli ingeniør, forteller han. Men han har konkludert med at det ikke finnes andre jobbmuligheter i Gaza enn å tilslutte seg en væpnet organisasjon.

les også

Skutt og drept på jobb: Brødrene til Gaza-fotograf sørger

– Jeg mener at Israel er vår store fiende, men jeg tror ikke på Islamsk Jihads filosofi. Jeg ble bare med for pengene.

I gruppen følger vi ordre: Vi graver tunneler, er med på militærmarsjer og våpentrening. Jeg har lært å bruke maskingevær og å lage bomber, sier 18-åringen.

Rekrutterer barn

Hodaifa og Mohammed er medlemmer av hver sin militante gruppe som har havnet i flere hatoppgjør mot hverandre. Men de to har ikke noe problem med å samles for et VG-intervju. Det er tross alt pengene som driver dem.

les også

Ett av fire Gaza-barn sliter: Reham (14) hjemsøkes av mareritt

– Jeg er blitt med i en gjeng jeg mener er terrorister, men jeg må det for å ha råd til å leve, sier Mohammed.

KJEMPER: Siden 30. mars har palestinere samlet seg foran grensegjerdet mot Israel i protester, der de krever å få vende hjem. Foto: Harald Henden/VG

Begge ble vervet da de var 17 år. De forteller at barn helt ned i åtteårsalderen tas med i moskeen og sendes på treningsleirer for Hamas og Islamsk Jihad.

– Blokaden av Gaza gjør at Hamas vokser og vokser, og hjernevasker flere. De driver omfattende overvåkning, har masse ammunisjon og er i posisjon til å kidnappe israelere via tuneller eller sovende celler, mener Hodaifa.

VG I GAZA: Fotograf Harald Henden og Midtøsten-korrespondent Ingeborg Huse Amundsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder