VAKT: Tyrkiske soldater står vakt i den sørøstlige byen Akcakale mens en syrisk flyktninggutt venter på å slippe over grensen. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix

USA snudde på tampen i FN-forhandlinger om barn på flukt

USA stemte overraskende for å sikre barns rett til ikke å bli fengslet under FN-forhandlingene om en global avtale for å løse flyktningkrisen. Redd Barna er lettet.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– I 12. time ble det enighet i salen, og den teksten som USA protesterte mot, ble vedtatt. Slik vi forstår det, kjente USA presset fra sivilsamfunns-organisasjonene, sier kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna til NTB.

Natt til onsdag norsk tid brøt forhandlingene om innholdet i den nye avtalen sammen. Da foreslo USA blant annet endringer slik at barn på flukt ville kunne bli stengt inne. EU sluttet da opp om USAs linje.

Ifølge barnekonvensjonen skal ikke barn fengsles uten lov og dom. Lukkede asylmottak regnes i dag som fengsling.

– Vi er veldig glade for at vi på tampen av forhandlingene fikk en løsning som ikke undergraver barns rettssikkerhet når de er på flukt. Det som nå er blitt vedtatt, er ikke så sterkt som vi hadde ønsket, men det er i tråd med internasjonale standarder, sier Hegna.

Brudd ved asylmottak

FNs medlemsland har de siste dagene sittet i forhandlinger om det som skal vedtas som den nye avtalen for å løse flyktningkrisen på høynivåmøtet i New York 19. september. Avtalen vil legge sentrale føringer for verdenssamfunnets håndtering av flyktninger og immigranter.

– Lukkede asylmottak er det samme som fengsling. I dag er det en rekke land som bryter med de internasjonale konvensjonene om barns rettigheter når de stenger barn inne på slike lukkede mottak. I Hellas gjør man det, og også Norge gjorde det tidligere i år med sine lukkede asylmottak i Finnmark, minner Hegna om.

Grensene tøyes

– Vi ser hele tiden at grensene tøyes. Barn som ikke har gjort noe annet galt enn å være med sine foreldre på flukt, blir sperret inne. Det er ikke akseptabelt, sier Line Hegna.

– Vi ser at land som er under press på grunn av flyktningkrisen, bryter barnekonvensjonen. Men den er jo ikke skrevet for solskinnsdager, den er ment nettopp for tider med problemer. Derfor er det så viktig at man styrker vernet, og ikke svekker det, understreker hun.

Barn utgjør over halvparten av de rundt 65 millioner menneskene som er fordrevet som følge av konflikter i 2015. Redd Barna poengterer at nettopp barn er svært utsatte – og at de både blir utnyttet og misbrukt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder